Німеччина та Facebook працюють разом над фактчекінгом - але результати поки неоднозначні

Німеччина та Facebook працюють разом над фактчекінгом - але результати поки неоднозначні

10:33,
21 Липня 2017
1849

Німеччина та Facebook працюють разом над фактчекінгом - але результати поки неоднозначні

10:33,
21 Липня 2017
1849
Німеччина та Facebook працюють разом над фактчекінгом - але результати поки неоднозначні
Німеччина та Facebook працюють разом над фактчекінгом - але результати поки неоднозначні
Автори:
Facebook співпрацює з німецькими журналістами-росзлідувачами над тестуванням нової фактчекінгової функції, що дозволяє сповіщати про неправдивий контент.

Про це йдеться у матеріалі Politico. Видання зазначає, що Німеччина просунулась більше, ніж інші країни, у своєму тиску на технологічних гігантів з вимогами покращити регулювання роботи їх платформ.

Співпрацю з  соцмережею фахівці з німецької незалежної організації Correctiv розпочали у квітні. Вони аналізують контент німецького Facebook і повідомляють платформу про фейкові новини за допомогою спеціальної функції. Проте соцмережа не прибирає такі пости одразу, адже опція потребує повторної перевірки публікації іншою незалежною фактчекінговою компанії. Тому Correctiv розміщує результати на своєму сайті.

Над проектом працює група журналістів-росзлідувачів.  Результати  експерименту є неоднозначними. Фахівці Correctiv стверджують, що нова функція працює, проте зазначають, що досі не розуміють принцип формування новинної стрічки у соцмережі.

Facebook не розкриває технічних подробиць, тільки повідомляє, що «історія, позначена як неправдива, може з’являтися нижче у новинній стрічці».

У компанії зазначають, що функція досі проходить тестування і не запущена до кінця. Вперше Facebook застосував нововведення, що дозволяє користувачам повідомляти про публікації з оманливим контентом, під час президентських виборів у Франції.

«Ми працюємо над тим, щоб краще комунікувати з користувачами спільноти та налагодити співпрацю з третіми сторонами щодо виявлення фальшивих новин та запобіганню їх поширенню», - написав віце-президент компанії Адам Моссері (Adam Mosseri) у квітні, коли нову опцію було запущено.

Фейкові новини є великою проблемою для соцмережі. Каролін Шварц (Karolin Schwarz), одна з спеціалістів компанії Correctiv,  розповіла, що багато оманливих публікацій отримували по кількасот тисяч поширень та лайків на Facebook.

«Успішні фейкові історії містять прості відповіді на складні запитання. Це працює так само, як відео з котиками», - додала вона.  

Організація Correctiv здебільшого займається перевіркою контенту альтернативних медіа націоналістичного спрямування. За словами Жака Пезе (Jacques Pezet), журналіста видання Libération, який нещодавно приєднався до команди фахівців з фактчекінгу, це зумовлено лише специфікою таких видань:

«Серед новин, які найчастіше є фейковими, більшість є типовими саме для правих – іммігранти, біженці, безпека.  Підроблені новини про ядерну безпеку є великою рідкістю».

Спеціалісти компанії також працюватимуть над перевіркою фактів у новинах під час осінніх парламентських виборів у Німеччині. Організація навіть запустила спеціальний проект Echtjetzt, в рамках якого розвінчуватиме фальшиву інформації, що з’являтиметься під час виборчої кампанії. Він отримав грант у розмірі 100 000 євро від фонду «Відкрите суспільство» Джорджа Сороса.

Нагадаємо, Facebook критикували через відсутність боротьби з неправдивими новинамив 2016 році під час президентських виборів в США. В Німеччині тиск на компанію посилився з огляду на майбутні парламентські вибори, які відбудуться восени.

В грудні компанія оголосила про співпрацю із незалежними організаціями, що спеціалізуються на фактчекінгу - ABC News, AP, FactCheck.org, PolitiFact та Snopes, а вже у березні  Facebook почав втілювати цей проект в життя.

Нещодавно німецький уряд схвалив введення штрафів на суму до 53 млн доларів проти соцмереж, які після скарг користувачів не видалятимуть повідомлення та фейкові новини, що розпалюють ненависть. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Politico / Getty Images
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду