Півпланети в онлайні. Чверть — у Facebook. Огляд подій у світі нових медіа за 17 січня — 1 лютого

Півпланети в онлайні. Чверть — у Facebook. Огляд подій у світі нових медіа за 17 січня — 1 лютого

14:16,
3 Лютого 2017
2614

Півпланети в онлайні. Чверть — у Facebook. Огляд подій у світі нових медіа за 17 січня — 1 лютого

14:16,
3 Лютого 2017
2614
Півпланети в онлайні. Чверть — у Facebook. Огляд подій у світі нових медіа за 17 січня — 1 лютого
Півпланети в онлайні. Чверть — у Facebook. Огляд подій у світі нових медіа за 17 січня — 1 лютого
Facebook має намір показувати більше автентичного контенту у стрічці, а медіадослідники у Сполучених Штатах продовжують з’ясовувати, яку роль зіграли фейки у виборах.

У минулому огляді, що був першим у 2017-му, ми зосередилися на запуску нових проектів у світі нових медіа. Цього разу ми приділимо увагу дещо архаїчнішим питанням, які, тим не менш, стають усе актуальнішими. А ще не будемо ігнорувати «Вконтакте».

За 2016 рік аудиторія сайту російської соцмережі «Вконтакте» зросла в Україні на мільйон і сягнула рекордної позначки  15 мільйонів унікальних відвідувачів на добу (дані  Liveinternet). Ще в січні 2014-го цей показник становив 12 мільйонів. Відтоді це число впевнено зростало, розповів на своїй сторінці в мережі прес-секретар «Вконтакте» Влад Леготкін. Він зауважив, що за весь попередній рік «Вконтакте» зробив чимало: «Ми повністю перейшли на новий дизайн у десктопній версії сайту (вперше за десять років. — MS), представили розумну стрічку новин, що враховує інтереси людини, додали можливість відправки голосових повідомлень, запустили тестування стримінгової платформи для ігрових трансляцій, а також представили експериментальний фотододаток Vinci, що використовує можливості нейронних мереж, і мобільний додаток для прямих трансляцій VK Live, який скоро з'явиться на Android і вже доступний для пристроїв на iOS».

Також, відповідно до останніх результатів щомісячного дослідження української інтернет-аудиторії, яке проводить компанія Factum Group Ukraine, «Вконтакте» входить до трійки лідерів найпопулярніших сайтів Уанету (за охопленням на десктопах перше місце посідає Google, друге  YouTube; за охопленням на десктопах та мобільних девайсах — перше місце в Google, третє — в YouTube). Враховуючи таку потужну аудиторію «Вконтакте» в Україні, в 2017-му будемо стежити за процесами довкола цієї соцмережі прицільніше.

У чому полягають зміни алгоритму Facebook

Facebook, який у цьому ж рейтингу піднявся на сьому сходинку (водночас сайт соцмережі є третім найвідвідуванішим сайтом у світі з аудиторією 1,7 млрд користувачів), упродовж останніх двох тижнів був неперевершеним ньюзмейкером (запуск сервісу Stories у мобільному додатку, блокування Russia Today та спростовані чутки про можливе балотування засновника в президенти США).

По-перше, він знову змінював свій алгоритм видачі контенту. Двічі. Перша зміна стосувалася принципів ранжування відео у стрічці новин. Досі на ранжування відео впливали декілька простих факторів: стрімінг, увімкнення звуку до відео користувачем, а також повноекранний режим. Тепер до цього переліку додалися нові критерії. Один із основних — «відсоток перегляду», або percent completion. Таким чином у компанії прагнуть показувати більш релевантні ролики користувачам. Що це означає? «Відсоток перегляду» позначає буквально відсоток кожного відео, який переглядає користувач. Якщо він додивився відео до кінця (переглянув на 100%), сайт соцмережі вважатиме його релевантним. Чим довшим є відео, яке переглядає користувач, тим важливішу роль відіграватиме відсоток перегляду (оскільки додивитися довге відео важче, ніж коротке). Таким чином у стрічці збільшиться кількість довгих відео, які переглядає більша кількість користувачів. А коротші відео, можливо, з’являтимуться рідше.

Друга зміна в алгоритмі стосується фактично будь-яких дописів, із яких формується стрічка новин користувача, тобто далеко не лише візуального контенту. Так, компанія оголосила про запуск нових сигналів для «кращої ідентифікації та ранжування автентичного контенту». Для видачі більш релевантних дописів Facebook братиме до уваги близькість знайомства з людиною або сторінкою, що розміщає публікації, а також універсальні сигнали  лайки, поширення та коментарі. Щоби запровадити оновлення, Facebook категоризуватиме сторінки, які часто поширюють недостовірні повідомлення, наприклад, фейкові новини або повідомлення з «клікбейт-заголовками», і соцмережа частіше приховуватиме їхні публікації, пише TechCrunch.

Якщо дописи певної сторінки користувачі часто приховують, — вони радше за все не є автентичними. Тобто Facebook ставить за мету швидше розпізнавати справжній контент і надати йому перевагу в стрічці. Якщо, приміром, стаття The Washington Post стане популярною в мережі, алгоритм вважатиме її важливою і швидше розмістить її на початку стрічки користувача. Як зазначив Facebook, оновлення не позначаться негативно на сторінках брендів. У компанії радять їм розміщувати історії, релевантні для їхньої аудиторії. «Це нове зусилля Facebook вилучити фейкові новини зі своєї стрічки. Минулого місяця компанія оголосила низку інших функцій: від співпраці з відомими організаціями-фактчекерами до запровадження позначок про сумнівне джерело новини», — підкреслює TechCrunch.

Яку роль насправді зіграли фейки під час виборів у США?

Так ми поступово переходимо до наступної одвічної теми — теми фейків та Facebook. Пам’ятаєте, як компанію почали звинувачувати в тому, що неконтрольоване поширення фейкових новин на сайті соцмережі призвело до перемоги Дональда Трампа? Тоді Марк Цукерберг назвав це божевіллям, але трохи згодом заявив, що в компанії дуже серйозно ставляться до проблеми дезінформації, а тому Facebook у найближчому майбутньому докладатиме ще більших зусиль для вирішення цієї проблеми. Що ж, компанія тепер справді вдається до реальних дій у боротьбі з дезінформацією. Та ось що хочеться сказати: Facebook точно може видихнути, оскільки вагу фейкових новин на платформі в перемозі Трампа справді переоцінено. Це засвідчили результати дослідження, здійсненого науковцями зі Стенфордського та Нью-Йоркського університетів. Дослідники дійшли висновку, що роль соціальних медіа була переоціненою, а телебачення залишається нині основним інструментом для споживання політичних новин. Тільки близько 14% американців вважають таким джерелом соціальні медіа.

Крім того, хоча кількість фейкових новин на користь Дональда Трампа перевищувала такі ж фейкові новини на користь Гілларі Клінтон, дослідження з'ясувало, що мало хто з американців фактично пригадав специфіку цих новин, до того ж вони менше вірили їм. «Аби вплинути на результати виборів, одній фейковій новині потрібно бути такою ж переконливою, як 36 телевізійних політичних реклам»,  цитує дослідників Poynter.

Звісно, це ніяк не заперечує того факту, що хоч і незначний, та певний уплив фейкові новини мають. А звички споживання новин мільйонів користувачів Facebook і змінює, і формує.

Тож члени британського парламенту ініціювали розслідування поширення фейкових новин в інтернеті, ключовою фігурою якого є Facebook. BuzzFeed пише про те, що депутати розглядають можливість попросити компанію про додаткове маркування фейкових новин, поширених британськими користувачами. Подібна система нещодавно була впроваджена для користувачів Facebook у США та Німеччині, коли поруч із контроверсійними новинами з'являються попередження. Поки що Facebook на ці заяви не зреагувала.

Що там у Google?

У контексті боротьби з поширенням фейків хочеться відзначити Google, котрий у четвертому кварталі минулого року відсторонив від сервісу контекстної реклами AdSense 200 паблішерів, чиї ресурси були помічені в публікації дезінформаційних матеріалів, а також французьку газету Le Monde, яка анонсувала низку інструментів, призначених для боротьби з поширенням фейкових новин в інтернеті, та склала базу з 600 сайтів, визначених як «ненадійні».

До речі, Google (що перебуває на незмінній першій позиції серед найпопулярніших ресурсів в українському сегменті), викупив у Twitter (який посів 23-тю сходинку) підрозділ із розробки мобільних додатків Fabric. За інформацією Bloomberg, команда Fabric приєднається до гуглівського підрозділу Firebase, який займається створенням інструментів для мобільних розробників. Таким чином, Twitter скоротила ще один свій актив, намагаючись досягнути зростання для компанії під тиском акціонерів, пише видання. А Google, у свою чергу, поглинає співробітників Twitter, посилюючи свій підрозділ мобільних розробників, зокрема служби, які працюють над хмарними сервісами. В рамках угоди Google також отримує Crashlytics, популярний інструмент Twitter для відстеження збоїв у програмному забезпеченні.

«Digital in 2017» 

SMM-платформа Hootsuite разом із агентством We Are Social випустила звіт «Digital in 2017», у якому проаналізувала основні тенденції розвитку соціальних медіа й дійшла висновку, що популярність останніх виросла на 21% за рік. Їхня глобальна аудиторія сягла позначки 2,8 млрд користувачів. При цьому мобільних користувачів соціальних ресурсів стало на 30% більше в річному порівнянні  тепер уже 91% переглядів соціальних мереж відбувається з мобільних пристроїв. Це становить 2,5 млрд глобальних користувачів.

Поділ глобального веб-трафіку за пристроями виглядає таким чином: у десктопів 45%, що на 20% менше торішнього показника; у мобільних пристроїв  50% (+ 30%).

Платформа Hootsuite прогнозує, що в 2017-му зросте впливовість відеореклами в соціальних мережах. Також організації все більше інвестуватимуть у взаємодію з аудиторією в онлайні та вплив на неї (тут одразу хочеться нагадати, що найефективнішим майданчиком для взаємодії з аудиторією та залучення нової є Instagram).

 У цілому, за останні 12 місяців глобальне проникнення інтернету зросло на 10%, сягнувши 3,8 млрд користувачів всесвітньої мережі, або 50% населення Землі.

 

 

 

 

 

 

 

Зберегти

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: ytimg.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду