Новий рік — нові проекти. Огляд подій у світі нових медіа за 28 грудня — 17 січня

Новий рік — нові проекти. Огляд подій у світі нових медіа за 28 грудня — 17 січня

11:11,
18 Січня 2017
2785

Новий рік — нові проекти. Огляд подій у світі нових медіа за 28 грудня — 17 січня

11:11,
18 Січня 2017
2785
Новий рік — нові проекти. Огляд подій у світі нових медіа за 28 грудня — 17 січня
Новий рік — нові проекти. Огляд подій у світі нових медіа за 28 грудня — 17 січня
2017 рік розпочався з нових помилок Facebook та інновацій у візуальному контенті: Twitter розвиває формат трансляцій із кутом огляду 360°, а компанія Apple запустила власний відеосервіс

У новому 2017 році в месенджері Telegram можна «відкликати» повідомлення протягом 48 годин після його відправлення, гра Pokemon Go не отримала ліцензії в Китаї, а прощальне повідомлення 44-го президента США Барака Обами стало найпопулярнішим серед усіх його твітів. «Дякую за все. Моє останнє прохання таке ж, як і перше. Я прошу вас вірити не в мої сили створювати зміни, але у ваші власні», — написав він.

Проте найцікавішим ми видається запуск нових проектів у сфері нових медіа. А їхні платформи й ІТ-компанії запропонували чимало. 

Хто що запускає? 

У підсумковому річному огляді MediaSapiens наголошував, що в 2017-му від нових медіа слід очікувати все більшої спрямованості в бік розвитку візуального контенту. У цьому контексті чи не найпершим дав про себе знати Twitter, котрий в останні дні минулого року запустив новий формат відеотрансляцій Periscope із кутом огляду 360° (перший такий відеозапис можна переглянути за посиланням). 

Переглядати відеотрансляції Periscope нового типу може кожен, але проведення цих трансляцій доступне поки лише для обмеженого переліку обраних партнерів сервісу. Нагадаємо, що в квітні 2016-го було запущено функцію відеотрансляцій Facebook Live, яка відтоді здобула широке застосування в мережі. Як пише The Verge, шляхом запуску нового формату відеотрансляцій Periscope, Twitter, радше за все, намагається посилити власні позиції та призупинити відтік користувачів. «У Facebook планують запустити 360-градусні відеотрансляції тільки в найближчі місяці. Facebook наразі є основним конкурентом Periscope», — зазначають у виданні. 

До візуального контенту вирішили звернутися й ті, хто досі мав до нього лиш опосередкований стосунок. Відтак власний відеосервіс запустила компанія Apple, яка тепер займатиметься ще й виробництвом телесеріалів та фільмів, а отже в перспективі складе конкуренцію Netflix та Amazon Prime Video, зазначає The Wall Street Journal. Спочатку невелика бібліотека телепрограм повинна допомогти компанії випередити стрімінговий сервіс Spotify. Apple також звернулася по допомогу до експертів у сфері маркетингу й має намір найняти їх для просування нового сервісу. У виданні пишуть, що Apple упродовж кількох останніх місяців веде перемовини з «досвідченим продюсером».  При цьому нагадуємо, що в липні 2016 року Apple уже придбала права на популярне у Британії музично-гумористичне телешоу Carpool Karaoke телеканалу CBS. Його ведучий Джеймс Корден катається Лондоном, запрошуючи до своєї автівки відомих музикантів. Разом вони виконують авторські пісні, спілкуються та жартують.

У свою чергу Amazon запустила партнерський канал Anime Strike з аніме-серіалами та фільмами, що увійде в число каналів бренда від Amazon, які можна оплачувати щомісяця (плата — 5$) і дивитися за допомогою власного онлайн-кінотеатру компанії. Нині канал доступний для передплатників Amazon Prime Video у США. В Amazon також заявили, що планують розширювати каталог аніме щотижня. Amazon, як і Netflix, не тільки поширює фільми й серіали чужого виробництва, але й має власні ексклюзиви, такі як The Grand Tour (нове шоу екс-ведучих Top Gear) і «Людина у високому замку» (телесеріал, знятий 2015 року за сценарієм Френка Спотніца та Філіпа Діка режисером Девідом Семелом на основі однойменного роману). Контент, доступний на ресурсі, переважно англомовний, є субтитри французькою, італійською, португальською, іспанською, російською, однак для невеликої кількості відео. Сервіс доступний на Android, iOS, в браузері і на популярних моделях Smart TV від LG і Samsung. А 14 грудня Amazon Prime Video оголосив про запуск відеосервісу в 200 нових країнах, серед яких і Україна. 

До речі, щодо України. Один із найбільших українських файлообмінних ресурсів Ex.ua повідомив про відновлення роботи на новому домені Fex.net. Тепер — із платним доступом. «Він реалізований на принципово новій технологічній платформі, що забезпечить додаткову зручність використання», — йдеться в повідомленні. Для перших ста тисяч українських користувачів очікувана вартість зберігання інформації становитиме 1$ за 1ТБ на місяць. Усі власники поштових скриньок Ex.ua отримають додаткове розширення на домені Fex.net із тим же логіном і паролем доступу. Нагадуємо, що 16 листопада, за день після того, як кіберполіція припинила діяльність одного з найбільших піратських сайтів України Fs.to, Ex.ua заявив, що припиняє роботу. Адміністрація ресурсу наголосила, що весь минулий рік на неї чинили тиск, зокрема шляхом прямих погроз і шантажу. 

І наостанок — про Facebook. У січні компанія запустила новий проект для журналістів Journalism Project. «Це новий вид платформи, і ми хочемо зробити свою частину роботи, аби люди могли мати змістовні розмови, були поінформованими і залишатися на зв'язку одні з одними», — заявили в компанії. Таким чином Facebook має намір навчити ньюзмейкерів грамотно подавати новинний контент, співпрацювати з виданнями та журналістами. Новий проект буде розвиватися у трьох напрямах: спільний розвиток новинних продуктів (із провідними ЗМІ), освітні програми та інструменти для журналістів, інструменти й навчання для всіх охочих. «Багато інструментів, передбачених у новому проекті Facebook, були вже давно запущені, але офіційне оголошення проекту саме зараз підкреслює прихильність компанії до контенту, який створюють та поширюють новинні організації», — пише The Guardian.

Так, Facebook запропонував серію електронних навчальних курсів по своїх продуктах, інструментах та послугах для журналістів. Такі тренінги будуть перекладені дев'ятьма додатковими мовами та супроводжуватимуться сертифікатом Pointer.

Також одночасно для всіх медіапартнерів упроваджується безкоштовний інструмент CrowdTangle, який істотно спрощує пошук матеріалів та оцінку власного успіху в соцмережах. В інтерфейсі сторінок з'явилася можливість призначати журналістів репортерами й давати їм можливість транслювати відео від імені сторінки.

Крім того, компанія співпрацюватиме з журналістами, викладачами та дослідниками, щоби вчити читачів медіаграмотності, зокрема вміння правильно обирати джерела або новини для прочитання.

За інформацією New York Times, проект розпочне роботу найближчими тижнями, а першими партнерами Facebook стануть The Washington Post  та Vox Media. При цьому газета New York Times також отримала запрошення й має намір приєднатися до партнерства. 

Усе це свідчить, що Facebook таки планує дотримуватися обіцянок, даних у 2016 році. 

«Так — Нептуну, ні — цензурі»

Останню думку підтверджує й той факт, що Facebook уже заявила про посилення боротьби з неправдивими новинами в Німеччині. «Минулого місяця ми оголосили про заходи боротьби з проблемою неправдивих новин у Facebook. Ці оновлення запрацюють в Німеччині в найближчі тижні», — йдеться в повідомленні. Facebook критикували через відсутність боротьби з неправдивими новинами в 2016 році під час президентських виборів у США. Тож у Німеччині компанія посилює заходи боротьби з такими новинами — напередодні майбутніх парламентських виборів, які відбудуться восени. Німецькі політики попереджають, що популістські партії й іноземні держави можуть використовувати неправдиві новини, щоби спробувати вплинути на парламентські вибори і в Німеччині. Так, на початку січня німецькі урядовці заявили, що вони ведуть розслідування безпрецедентного поширення фейкових новин на тлі повідомлень про зусилля Росії вплинути на вибори в США у 2016 році. Тож цього разу Facebook позначатиме потенційно неправдиві новини, проте не видалятиме їх, якщо це не порушуватиме правил сайту соцмережі.

Утім, у Новий рік компанія вступила не без збоїв. Наприкінці грудня користувачі Facebook у Бангкоку були помилково попереджені про «вибух» у столиці Таїланду після того, як соціальна мережа активізувала функцію перевірки безпеки. Safety Check дозволяє користувачам, які перебувають у небезпечних зонах, відзначати, чи перебувають вони в безпеці. Так люди можуть повідомити своїм близьким, чи з ними все гаразд. У цьому випадку Safety Check спрацювала через петарди, які кинув протестувальник поруч із офісом прем'єр-міністра. «Компанія Facebook спиралася на дані довіреної третьої сторони, щоби підтвердити цей інцидент», — написала BBC. Але багато користувачів в онлайні почали поширювати неправдиву інформації про вибух у центрі міста. Safety Check посилався на «джерела у ЗМІ» на підтвердження даних про вибух. «Цей інцидент є останнім прикладом того, як алгоритм соцмережі не зумів відрізнити надійних джерел новин від ненадійних», — зазначає The Guardian

 

Та насправді далеко не останнім :) Пам’ятаєте, як Facebook тимчасово блокував профіль за допис із картиною «Амур-переможець» художника Мікеланджело Караваджо, чи ролик відеохудожника Ріно Стефано Тальяфьерро «Краса», чи фото Ніка Ута «Жах війни», чи знімок знаменитої статуї Русалоньки в Копенгагені? На початку січня алгоритм Facebook заблокував знімок зі статуєю Нептуна XVI століття, що встановлена на площі Пьяцца дель Неттуно в італійському місті Болонья, вважаючи його «відверто сексуальним». Знімок опублікувала італійка Еліза Барбарі. Ним вона вирішила проілюструвати свій пост у соцмережі «Розповіді, цікавинки та краєвиди Болоньї». «Я просто виклала фотографію на своїй сторінці, але Facebook це здалося порушенням правил. Нептун, серйозно? Це божевілля. Як витвір мистецтва, наша статуя Нептуна, може бути об'єктом цензури?» — прокоментувала Еліза Барбарі. Вона також розмістила у своєму життєписі інший знімок зі статуєю та підписом: «Так — Нептуну, ні — цензурі». 

Згодом представники компанії назвали інцидент помилкою й попросили вибачення в авторки фотографії.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Phil Walter/Getty
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду