Китай видаляє з соцмереж повідомлення про «панамський архів»

Китай видаляє з соцмереж повідомлення про «панамський архів»

16:34,
5 Квітня 2016
3078

Китай видаляє з соцмереж повідомлення про «панамський архів»

16:34,
5 Квітня 2016
3078
Китай видаляє з соцмереж повідомлення про «панамський архів»
Китай видаляє з соцмереж повідомлення про «панамський архів»
Автори:
Влада Китаю цензурує повідомлення користувачів інтернету про декількох представників країни, замішаних в офшорному скандалі, яку викрив Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ).

Про це інформує BBC

«Сотні повідомлень в соціальних мережах Sina Weibo і WeChat по цій темі (офшорний скандал. - Ред.) з ранку понеділка були видалені», - йдеться у повідомленні.

BBC стверджує, що за день з Weibo була видалена близько 500 публікацій, що містили слово «Панама».

У паперах панамської юридичної фірми Mossack Fonseca, документи якої оприлюднили журналісти-розслідувачі, згадується Денг Цзягуй, який одружений із старшою сестрою керівника країни Сі Цзіньпіна. Ще в 2012 році розслідування Bloomberg News інформувало, що він з дружиною володіють сотнями мільйонів доларів, вкладеними у нерухомість, цінні папери та інші активи. Дані «панамського архіву» свідчать, що Денг Цзягуй придбав дві офшорні компанії в 2009 році, але незрозуміло, для чого вони використовувалися. Сам Денг Цзягуй від коментарів ICIJ відмовився.

Також у документах є інформація про Лі Сяолінь, дочку екс-прем'єра КНР Лі Пена, і Жасмин Лі, онучку колишнього високопоставленого чиновника Цзя Цзинлиня. Обидві вони також володіють офшорними компаніями, причому пані Лі стала власницею бізнесу у підлітковому віці. Обидві жінки також не дали коментарі ICIJ.

BBC зазначає, що державні ЗМІ Китаю про офшорний скандал не писали, однак  в соціальних медіа він активно обговорювався, зокрема публікувалися переклади китайською мовою інформації про Денг Цзягуя. Швидко поширився вигаданий для офшорного скандалу хештег.

Сайт Freeweibo.com, який активно відслідковує цензурування соціальної мережі Weibo назвав «Панаму» другим в топі найбільш цензурованих слів після назви гонконгського фільму «Десять років».

Нагадаємо, на сайті Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) 3 квітня 2016 року були опубліковані документи юридичної компанії Mossack Fonseca. З цією раніше маловідомою компанією виявилися пов’язаними політики, знаменитості та крупні бізнесмени з різних країн світу.  

У матеріалах йдеться про угоди і офшори 12 діючих і колишніх світових лідерів, 128 політиків та офіційних осіб і 29 мільярдерів зі списку найбагатших людей Forbes. Зокрема, згадуються угоди, до яких причетні президент України Петро Порошенко, король Саудівської Аравії Салман, прем'єр-міністри Ісландії і Пакистану, родичі голови КНР Сі Цзіньпіна і президента Азербайджану Ільхама Алієва, прем'єр-міністр Ісландії Сигмюндюра Гюннлейгссона та інші.

Співзасновник юридичної компанії Mossack Fonseca Рамон Фонсека назвав публікацію «Панамського архіву» кримінальним злочином.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
bbc.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду