Facebook перевірив теорію шести рукостискань і перетворив її на «теорію 3,57»

Facebook перевірив теорію шести рукостискань і перетворив її на «теорію 3,57»

12:20,
8 Лютого 2016
5274

Facebook перевірив теорію шести рукостискань і перетворив її на «теорію 3,57»

12:20,
8 Лютого 2016
5274
Facebook перевірив теорію шести рукостискань і перетворив її на «теорію 3,57»
Facebook перевірив теорію шести рукостискань і перетворив її на «теорію 3,57»
Автори:
Компанія Facebook встановила, що в середньому кожен користувач соцмережі знає будь-якого іншого через трьох з половиною спільних знайомих. Окрім того, за допомогою спеціального сервісу користувачам пропонують перевірити свій показник і порівняти його із загальносвітовим.

За інформацією Facebook, серед користувачів соцмережі цей показник дорівнює 3,57. Тобто кожен із 1,6 млрд зареєстрованих у Facebook знайомий із будь-якою іншою людиною всього через три з половиною рукостискання. При цьому показник досить швидко зменшується. Так, ще 2011-го він становив 3,74.

Окрім того, Facebook запустив спеціальний сервіс, що дозволяє оцінити ваш власний показник. Усі, в кого він меншій, аніж 3,5, можуть вважатися соціально активними. У Марка Цукерберга він становить 3,17. Один із найвищих результатів активності у американської підприємниці та виконавчої директорки Facebook Шеріл Сендберг - 2,92. Для порівняння, в головної редакторки MediaSapiens - 3,37, у редакторки новин - 3,16.

Теорію шести рукостискань у 1929 році висунув угорський фантаст Фрідеш Карінті. Вперше її перевірили американські психологи Стенлі Мілґрем та Джеффрі Треверс. Мешканцям одного міста було роздано 300 конвертів, які треба було передати певній людині, яка жила в іншому місті. Конверти можна було передавати тільки через своїх знайомих і родичів. До бостонського адресата дійшло 60 конвертів. Зробивши підрахунки, Мілґрем визначив, що в середньому кожний конверт пройшов через шість осіб. Так і народилася теорія «шести рукостискань».

Повторили експеримент Мілґрема за допомогою електронної пошти вчені кафедри соціології Колумбійського університету. Тисячам добровольців вони запропонували «достукатися» до 20 засекречених людей, про яких повідомляли лише основні характеристики: ім'я, прізвище, рід занять, місце проживання, освіта. Першою успішною спробою стало визначення поштової адреси одного з таких «засекречених» у Сибіру. Доброволець із Австралії знайшов адресу сибірської «цілі» за допомогою всього чотирьох повідомлень.

Нагадуємо, що українські розробники додатку My Wall, спрямованого на «екологічне споживання інформації» і призначеного для збереження спогадів, отримали від Facebook грант у розмірі 30 000 доларів на розвиток проекту. My Wall створений для збереження найважливіших моментів життя. Користувач може завантажити тільки одне фото на тиждень, а стіна з його подіями повністю приватна. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Facebook
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду