Тwitter-привітання Президента Ірану на адресу співвітчизниці викликало суперечки серед мусульман

Тwitter-привітання Президента Ірану на адресу співвітчизниці викликало суперечки серед мусульман

00:00,
18 Серпня 2014
1660

Тwitter-привітання Президента Ірану на адресу співвітчизниці викликало суперечки серед мусульман

00:00,
18 Серпня 2014
1660
Тwitter-привітання Президента Ірану на адресу співвітчизниці викликало суперечки серед мусульман
Тwitter-привітання Президента Ірану на адресу співвітчизниці викликало суперечки серед мусульман
Сенсацією у науковому світі стало відзначення престижною нагородою ім. Джона Чарльза Філдза 37-річної іранки Маріам Мірзахані (Maryam Mirzakhani). Однак у самій ісламській країні через закони шаріату виявилося суперечливе ставлення до реакції президента Хассана Рухані на цю визначну подію.

Річ у тім, що крім вітання лауреатці президент Хассан Рухані розмістив у Twitter її знімок без чадри, пише The Guardian.

Президент Хассан Рухані написав: «Поздоровляю Маріам Мірзахані з тим, що вона стала першою жінкою, яка будь-коли отримувала медаль Філдза. Ми, іранці, цим вельми лишаємося».

Congrats to #MaryamMirzakhani on becoming the first ever woman to win the #FieldsMedal, making us Iranians very proud pic.twitter.com/oVL98NRdVF

— Hassan Rouhani (@HassanRouhani) August 13, 2014

У багатьох його співвітчизників міжнародний успіх Маріам викликав почуття національної гордості. Однак реакція ортодоксальних мусульман була діаметрально протилежною.

Чимало іранців схвально поставилися до твіту Рухані, який прийшов до влади як поміркований політик, Один із них висловив думку, що «президент цінує мізки більше, ніж чадру». Інший користувач соціальними мережами гірко пожартував у твіті: «Я вітаю Маріам Мірзахані з чадрою чи без чадри. Однак ми арештуємо тебе, коли ти повернешся до Ірану через знімок з непокритою головою».

Тимчасом іранські друковані медіа намагаються спотворити імідж Мірзахані. The Guardian наводить як наочний приклад те, що державна газета ретушувала цифрове зображення, прикривши їй голову.

Чинні в Ірані закони шаріату вимагають від жінок носити у громадських місцях чадру. Ті, хто їх порушує, наражаються на арешт. Відому правозахисницю Насрін Сотуде (Nasrin Sotoudeh) було засуджено до 6-річного тюремного ув’язнення. До цього терміну їй додали 6 днів перебування за ґратами за те, що вона розмістила своє відео без чадри.

Іранській актрисі Марзіє Вафамехр (Marzieh Vafamehr) винесли вирок – рік тюрми та 90 ударів батогом, бо вона знялася в австралійській кінострічці з непокритою головою.

Медаллю імені канадського математика Джона Чарльза Філдза (John Charles Fields) Міжнародна спілка математиків (IMU) відзначає фахівців з цієї науки за визнання видатних відкриттів. Віковий ценз претендентів у лауреати обмежений 40 роками. Цю нагороду за її престижність часто називають «Нобелівською премією у математиці». Вперше їх вручали 1936 р. американцеві Джессі Дугласу (Jesse Douglas) та фіну Ларсу Ахлфорсу (Lars Ahlfors). З 1950-го ними відзначають математиків раз у чотири роки. Цьогоріч разом з іранкою Маріам Мірзахарі нагороду отримав латиноамериканець Артур Авіла (Artur Avila). Грошова вартість винагороди – 15 тисяч канадських доларів.

Британське видання відзначає, що Маріам Мірхазані, професорку математики Стенфордського університету, привітав з визначною нагородою у Facebook речник держдепартаменту США. Понад 70 відсотків іранців-переможців олімпіад з фізики та математики залишили свою країну. Чимало з них працює у провідних американських і канадських університетах.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
twitter.com/HassanRouhani
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду