Для українців День незалежності - 2014 асоціювався зі словом «мир» (інфографіка)

00:00,
29 Серпня 2014
5172

Для українців День незалежності - 2014 асоціювався зі словом «мир» (інфографіка)

00:00,
29 Серпня 2014
5172
Для українців День незалежності - 2014 асоціювався зі словом «мир» (інфографіка)
Українці асоціювали цьогорічний День незалежності насамперед зі словом «мир». Про це свідчить аналіз дописів українських інтернет-користувачів у соцмережах, який провів Центр медіа комунікацій «Нова Україна».

Експерти дослідили, якими українські користувачі найчастіше описували День Незалежності 24 серпня 2014 року і склали список із 10 найчастіше вживаних слів.

За даними аналізу, найбільш популярним словом стало «мир» (вживалося 8051 раз). Далі у списку— «серце» (3631), «слава» (3426), «війна» (2834), «армія» (2684), «кінець/закінчиться» (2368), «герої»(2355), «перший/вперше» (2205), «майбутнє» (1964) та «смерть» (1944).

В ході дослідження було проаналізовано 28051 постів, в яких дописувачі вжили значимих для дослідження 161028 слів.

Моніторинг був здійснений на основі україномовних та російськомовних дописів у найбільш популярних серед українців соціальних мережах: VKontakte, Facebook, Twitter, Moikrug, Odnoklassniki, Mail.ru та Livejournal.

Дослідники з усього масиву обрали тексти про День незалежності, отримали частотний словник розповсюдження слів. Далі із переліку вилучили службові частини мови та загальновживані дієслова. Крім цього, прибрали слова, які мали схожу частоту у статтях про Незалежність за минулий та позаминулий рік, а також зі словами із базового словника. Зрештою, залишилися лише ті слова, що характеризують цьогорічний День незалежності.

Експерти зауважують, що з усього переліку ТОП-10 лише слова «війна» та «смерть» мають негативне забарвлення. Роблять висновок, що День Незалежності 2014 року «переважно сприймався українцями позитивно, проте актуальні воєнні події в державі внесли негативні тенденції до святкового настрою».

«Разом з тим, лідерство слова “мир” (яке вживалося у більш ніж 2 рази частіше, ніж інші лідери ТОП-10), чітко показує, що українці в День Незалежності покладали свої сподівання на встановлення миру в державі», - додають експерти.

Дослідження було здійснене у рамках проекту моніторингу інформаційних технологій MediaTransparency, який реалізує Центр медіакомунікацій «Нова Україна» в партнерстві з інтернет-виданням «Телекритика».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Інфографіка: Центр медіакомунікацій «Нова Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду