Як боролися з курінням в Україні протягом 2012 року

00:00,
6 Липня 2012
615

Як боролися з курінням в Україні протягом 2012 року

00:00,
6 Липня 2012
615
Як боролися з курінням в Україні протягом 2012 року
Автори:
На брифінгу в прес-поінті Верховної Ради члени депутатської групи «За майбутнє України без куріння» та представники громадськості оприлюднили результати спільної діяльності під час 10-ї сесії, спрямованої на подолання негативних наслідків куріння в Україні. 

Так, серед успіхів роботи Голова депутатської групи Євген Царьков відзначив прийняття законопроекту, який передбачає повну заборону куріння в закладах громадського харчування, культури, спорту та інших громадських місцях.

Перемогою громадського здоров’я над інтересами тютюнових транснаціональних корпорацій стало ухвалення антитютюнового законопроекту № 9474 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів)». Через шість місяців, у грудні цього року, Україна приєднається до провідних країн світу та Європейського Союзу, де ефективно захищають працівників та відвідувачів закладів громадського харчування, культури та спорту від негативного впливу тютюнового диму шляхом 100%-го звільнення усіх приміщень та робочих місць від тютюнового диму», – зазначив народний депутат Євген Царьков.

Вже з 17 вересня цього року усі маркетингові заходи, молодіжні вечірки, під час яких безкоштовно роздають сигарети, реклама тютюну в пунктах продажів, в Інтернеті та інші види реклами будуть заборонені. Також у вересні 2012 року на пачках сигарет з’являться фотоілюстрації хвороб, спричинених тютюнокурінням. 

Громадський діяч Андрій Скіпальський відзначив, що тепер говорити потрібно про ефективне виконання прийнятих законів.  «Уже зараз ми розпочали активну підготовку до впровадження законів і забезпечення їх ефективного впровадження. Ми впевнені, що саме виконання бездимного закону підтримає населення. Адже 84% українців чекають на повну заборону куріння всередині більшості громадських приміщень, включно із усіма робочими місцями, житловими будинками, офісами», – наголосив Андрій Скіпальський, голова правління регіонального центру громадянського представництва «Життя».

Також під час десятої сесії Міжфракційної депутатської група «За майбутнє України без куріння» за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у співпраці з Коаліцією громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» провела круглий стіл на тему: «Перспективи оподаткування тютюнових виробів в Україні». В продовження роботи над темою оподаткування тютюну,  народні депутати – члени міжфракційної групи – зареєстрували на останньому пленарному тижні десятої сесії законопроект, який передбачає підвищення акцизів на 30-35%. За прогнозами фахівців, таке підвищення дозволить наповнити бюджет приблизно на 1,2 млрд. грн. за умови введення в дію закону з 1 жовтня 2012 р.

«В рамках імплементації статті 6 РКБТ ВООЗ (Рамкової Конвенції із Боротьби проти Тютюну) стосовно цінових заходів скорочення споживання тютюну проведено низку спільних нарад фахівців Міністерства фінансів  України  та економістів штаб-квартири ВООЗ, результатом яких стала експертна оцінка стану та перспектив оподаткування тютюнових виробів в Україні. Результати співпраці стали підґрунтям для економічної складової законопроекту», – відзначила Наталія Король, керівник відділу боротьби з неінфекційними захворюваннями Бюро ВОЗ в Україні. 

За даними Третього звіту ВООЗ щодо глобальної тютюнової епідемії 2011 р., Україна залишила групу лідерів країн за поширеністю тютюнокуріння, перемістившись з 4-го місця в світі на 24-е.

«Українці кидають курити: на 13% за останні 5 років зменшилася поширеність куріння завдяки впровадженню ефективного анти тютюнового законодавства та популяризації здорового способу життя. Зниження рівня куріння призвело до зменшення смертності, кількості інфарктів, інсультів. Такий результат – це спільний успіх, який покращує здоров’я нації, рятує життя», – каже Ганна Гопко, координатор Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну.

Джерело: Регіональний центр громадянського представництва «Життя»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
derstandard
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду