В українській Вікіпедії лише 6 статтей на антитютюнову тематику

00:00,
14 Грудня 2012
437

В українській Вікіпедії лише 6 статтей на антитютюнову тематику

00:00,
14 Грудня 2012
437
В українській Вікіпедії лише 6 статтей на антитютюнову тематику
«Медіафільтр» закликає усіх небайдужих долучитися до наповнення Вікіпедії статтями про шкоду від куріння та різноманітні антитютюнові ініціативи. 

Перші достатньо ґрунтовні статті на антитютюнові теми з’явилися в українській Вікіпедії лиш у квітні 2012 року. Їх створили учасники І Школи антитютюнового активіста, яку 31 березня – 1 квітня проводив Інститут медіа права  в рамках проекту «Київ без тютюнового диму».

Тоді п’ятнадцятеро активістів уклали перелік тем найбільш важливих статтей, які слід створити або суттєво переробити в першу чергу. Кожен обрав собі одну з тем або окремий її аспект та підготував короткий інформаційно-довідковий текст.

Завдяки цьому у Вікіпедії нарешті з’явився розділ «Боротьба з тютюнопалінням» та базові статті на антитютюнову тематику, які вже давно були наявні у більшості іншомовних вікі:  Заборона куріння, Боротьба з тютюнопалінням та Рамкова конвенція Всесвітньої організації охорони здоров’я з боротьби з тютюном. Крім того, активісти доповнили матеріали про Тютюнопаління, Пасивне куріння, День боротьби з тютюнопалінням.

Проте, усі згадані тексти потребують подальшого розширення, а перелік необхідних і досі не створених тематичних матеріалів лишається все ще довгим. Приміром, не існує статтей про антитютюнове законодавство України, заборону реклами сигарет, антитютюнові ініціативи або організації, які діють в Україні, історію антитютюнового руху у світі.

Журналісти «Медіафільтра» обіцяють долучитися до подальшого наповнення розділу «Боротьба з тютюнокурінням» в українській Вікіпедії, в якому, на жаль,  допоки вкрай мало матеріалів – лиш 6 (для порівняння,  в англомовній Вікіпедії – понад 50).

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
wikipedia.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду