Ефективність закону про заборону куріння можна буде оцінити лише через рік

00:00,
18 Грудня 2012
551

Ефективність закону про заборону куріння можна буде оцінити лише через рік

00:00,
18 Грудня 2012
551
Ефективність закону про заборону куріння можна буде оцінити лише через рік
Автори:
Чи буде закон належним чином виконуватися, залежить насамперед від готовності громадян захищати своє право на бездимний простір. 

Про це 17 грудня, під час прес-конференції з нагоди набуття чинності нового закону про заборону куріння у громадських місцях, заявили представники громадськості та контролюючих органів.

«Ефективність нововведень напряму залежатиме не лише від розмірів штрафів або кількості складених протоколів, але й готовності громадян захищати право на безпечне довкілля. Навіть найкращі закони не спрацьовують без розуміння їхнього сенсу і логіки», – вважає народний депутат Леся Оробець.

Андрій Скіпальський, голова правління Регіонального центру громадянського представництва «Життя», переконаний: «Закон має пропрацювати мінімум півроку, а то й рік, щоб можна було його об’єктивно оцінювати. Можна припустити, що тютюнові лобісти спробують «роздмухувати» окремі випадки закриття ресторанів та пояснювати це дією антитютюнового закону. Взагалі, хочу підкреслити головне: цінність громадського здоров’я української нації не може бути об’єктом торгу».   

«Подолання тютюнової епідемії є одним із пріоритетів державної політики, – говорить Сергій Орєхов, голова Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів. – Тому Державна інспекція з питань захисту прав споживачів України усіляко сприятиме реалізації закону №4844 щодо обмеження куріння у громадських місцях. Разом із громадськими організаціями ми контролюватимемо виконання закону, і запевняю вас, у нас для цього є повноваження та ресурси».

«Міністерство охорони здоров’я виступило одним із ініціаторів цього Закону, який є ефективним інструментом захисту населення, особливо відвідувачів і працівників закладів ресторанного господарства, від негативного впливу тютюнового диму, – говорить начальник управління громадського здоров’я МОЗ України Алла Григоренко. – Хочу наголосити, що цей Закон захищає право на здоров’я. Головна мета закону – знизити рівень захворюваності від хвороб, спричинених тютюнокурінням (рак легенів, інфаркти, інсульти, бронхіти),  і негативним впливом токсичного тютюнового диму. І це головне, а не штрафи».

 «З січня 2013 року в Києві та 10 областях України розпочнеться моніторинг виконання Закону спільно із представниками інспекції, щоб підвищити рівень виконання Закону. Закон буде дієвим, коли кожен активно захищатиме свої права на бездимне середовище і здоров’я», – каже Ганна Гопко, координатор Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну».

Нагадаємо, що згідно з дослідженням Київського міжнародного інституту соціології  84% українців підтримують заборону куріння у всіх громадських місцях, включно з ресторанами, барами та кав’ярнями.

Більшість європейських країн повністю відмовилася від куріння в приміщеннях ресторанів, кафе та барів, зокрема це: Ірландія, Велика Британія, Норвегія, Швеція, Фінляндія, Ісландія, Естонія, Латвія, Литва, Бельгія, Франція, Іспанія, Кіпр, Угорщина, Мальта, Македонія, Словенія. Італія, Туреччина, Болгарія.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
blog.ccbcmd.edu
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду