У Єгипті презентували «Тютюновий атлас» Близького Сходу

00:00,
14 Червня 2013
1045

У Єгипті презентували «Тютюновий атлас» Близького Сходу

00:00,
14 Червня 2013
1045
У Єгипті презентували «Тютюновий атлас» Близького Сходу
Звіт, який демонструє масштаби тютюнової епідемії в регіоні, досягнення і провали у її подоланні, прогнози на майбутнє.  

У документі сказано, що країни Близького Сходу є основною мішенню тютюнової індустрії. На пропаганду куріння там наразі спрямовуються серйозні рекламні бюджети. Внаслідок цього, а також слабкого антитютюнового законодавства більшості країн регіону,  в ньому спостерігається зростання кількості курців і обсягів споживання сигарет.

Протягом 2000-2010 років доступність сигарет на Близькому Сході зросла на 47,5%. Акцизне оподаткування тютюнових виробів тут мінімальне або взагалі відсутнє – 98% курців купують сигарети, які не обкладаються податками.

Однак, деякі країни регіону все ж мають позитивні зрушення у боротьбі з тютюнопалінням:

- Ліван та Іран повністю заборонив куріння у громадських місцях та рекламу тютюнових виробів, а також ввів попереджувальні зображення про шкоду від куріння на пачках сигарет;

- Єгипет збільшив акцизи на тютюнові вироби на 78%, що зробило місцеві сигарети найдорожчими в регіоні;

- Саудівська Аравія ввела графічні попередження про шкідливість куріння на пачках сигарет;


- Йорданія та Сирія  заборонили всі форми реклами, спонсорства і просування тютюнових виробів.

Детальніше зі статистикою щодо поширеності куріння,смертності від нього, збитків, яких це завдає державам Близького Сходу та іншою дотичною інформацією можна ознайомитися на сайті Tobacco Atlas.

Приміром, на мапі «Смертність від куріння» можна навести курсором на потрібну країну і побачити, який відсоток смертей серед чоловіків і жінок там викликано наслідками куріння.

Мапа «Смертність від куріння», Tobacco Atlas

За аналогічним принципом працюють мапи, на яких вказано поширеність куріння серед чоловіків, жінок, 13-15-річних дівчаток і хлопчиків у різних країнах світу. 

Tobacco Atlas готується фахівцями Всесвітнього фонду здоров’я легень (World Lung Foundation) та Американського онкологічного товариства (American Cancer Society).

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
mf.mediasapiens.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду