Три приклади дієвості антитютюнових кампаній у соціальних мережах

00:00,
25 Червня 2013
516

Три приклади дієвості антитютюнових кампаній у соціальних мережах

00:00,
25 Червня 2013
516
Три приклади дієвості антитютюнових кампаній у соціальних мережах
Як користувачі соціальних мереж домагалися, аби відомі співаки відмовилися від  концертів, які спонсорували тютюнові компанії. 

У науковій статті «Боротьба проти пропаганди тютюнових виробів в епоху соціальних мереж: за допомогою Facebook, Twitter, Сhange.org» (Tobacco control advocacy in the age of social media: using Facebook, Twitter and Change) дослідники Сіднейського університету доводять, що соціальні мережі стають дедалі потужнішим інструментом протидії тютюновій індустрії.

Зокрема, вони дозволяють легко мобілізувати людей, які підтримують антитютюнові ініціативи, і спонукати їх долучитися до тих чи інших акцій. Крім того, подібні сплески громадської активності привертають до проблеми увагу ЗМІ, і як наслідок – вона отримує більший розголос.  

В якості прикладів дієвості антитютюнових кампаній у соціальних мережах, науковці наводять три ініціативи, метою яких було перешкодити тютюновим компаніям спонсорувати масові молодіжні заходи в Індонезії.

Першим прикладом є концерт американської поп-співачки Келлі Кларксон (Kelly Clarkson). Наприкінці квітня 2010 року вона мала виступати в Джакарті на концерті, спонсором якого була місцева марка молодіжних сигарет L.A. Lights. Низка громадських організацій виступили проти і написали відповідне звернення до Келлі Кларксон. Свою позицію мотивували тим, що співачка є особливо популярною серед підлітків і молоді, а спонсор її концерту прямо рекламує сигарети напередодні та під час концерту – на постерах концерту та іншій промо-продукції всюди розміщували також рекламу L.A. Lights, а сцена мала бути брендованою їхнім логотипом. Таким чином, молоді люди, які є фанатами Кларксон, ставали об’єктами впливу тютюнової реклами.

Рекламний постер концерту Келлі Кларксон, Індонезія, 2010. Зображення - perezhilton.com

Проте, співачка жодним чином не відреагувала на звернення. У відповідь на це, громадські активісти створили в соціальній мережі Facebook сторінку «Скажи Келлі Кларксон відмовитися від спонсорування тютюнових виробів». Користувачів заохочували приєднатися до сторінки і лишити там або у профілі самої співачки повідомлення із закликом не пропагувати куріння.

Через тиждень історією зацікавилася преса. І Кларксон була змушена коментувати ситуацію публічно. Спочатку зірка заявила, що не знала, хто виступає спонсором сигарет і не може нести відповідальності за те, кого саме залучила індонезійська концертна агенція для того, аби організувати її вступ.  Але сама вона, мовляв, не курить і не закликатиме цього робити своїх прихильників.  

Проте, співачку подовжили закидати звинуваченнями у пропаганді куріння. В результаті, вона таки провела переговори з організаторами концерту і переконала їх відмовитися від спонсорства L.A. Lights.

Інші два приклади стосуються музичного  фестивалю «Java Rockin' Land festival», який проходив в Індонезії 2010 та 2011 року за підтримки тютюнової компанії Gudang Garam. Громадські активісти діяли за аналогічною схемою. Спочатку учасникам фестивалю розіслали листи з проханням відмовитися від участі у заході, якщо його спонсоруватимуть виробники сигарет. Оскільки більшість і з них на це ніяк не відреагували, було створено сторінки у соціальних мережах, на яких користувачів закликали лишати музикантам аналогічні прохання. 

На жаль, жоден гурт цього не зробив. Проте, зазначають дослідники, вдалося привернути увагу до проблеми величезної аудиторії – зокрема, шанувальників, які  слідкували за новинами цих гуртів. Відбулася публічна дискусія і публічний супротив, свідками якого стали сотні тисяч людей. У такий спосіб до них було донесено інформацію про те, що спонсорство масових заходів тютюновими компаніями – є неприпустимим.

Нагадаємо, у січні 2013 року громадська організація Tobacco free kids організувала у соціальних мережах подібну кампанію із закликом бойкотувати концерт американського рок-гурту Weezer у Індонезії, спонсором якого була тютюнова компанія. У лютому старувала кампанія проти спонсорствами виробниками сигарет музичного фестивалю у тій же Індонезії. А в червні місцеві активісти почали збирати підписи під онлайн-петицією з вимогою заборони реклами і спонсорства сигарет.  

Також у червні 2013 року в мережі ініціювали кампанію «привітання» бренду Camel зі сторіччям. Інтернет-користувачів закликали розміщувати на сторінках виробника цих сигарет спеціально розроблені листівки з надписами на кшталт «Дякуємо за сто років смертей і хвороб».  

Джерело: Tobacco Control

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
smallbusiness.uprinting.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду