В Україні нарахували 329 сигаретних брендів

00:00,
14 Лютого 2014
1071

В Україні нарахували 329 сигаретних брендів

00:00,
14 Лютого 2014
1071
В Україні нарахували 329 сигаретних брендів
Це більше, ніж на ринку кожної з 13 інших країн-учасниць дослідження Tobacco Pack, проведеного Інститутом глобального контролю над тютюном при університеті Джона Хопкінса.

Метою дослідження було встановити, наскільки сигаретна пачка, навіть попри розміщення на ній попереджень про шкідливість куріння, здатна приваблювати споживача і виконувати свої маркетингові функції.

Дослідники у кожній із країн, до списку яких потрапила і Україна, мали вивчити усі сигаретні пачки усіх брендів, що представлені на ринку. Загалом, у нас їх нарахували аж 329. Це найвищий показник серед усіх країн-учасниць: Туреччина – 313 бренди, Індія – 171, Бразилія – 133, В’єтнам – 147.

Усі пачки були описані та сфотографовані у 8 проекціях. Ознайомитися з ними можна на сайті проекту – на інтерактивну мапу виклали понад 3000 зображень пачок. Аналітична частина дослідження, у якій йтиметься про вплив сигаретних упаковок на споживачів, поки у процесі обробки. Її оприлюднять згодом.

Головна сторінка сайту проекту Tobacco Pack

Опісля заборони реклами та спонсорства сигарет, упаковка у багатьох країнах лишається останньою можливістю для тютюнових корпорацій просувати свій продукт. Середньостатистичний курець близько 7000 разів на рік дивиться на пачку, коли виймає з неї сигарету. Відвідувачі супермаркетів, серед яких діти та підлітки,  наражаються рекламу сигарет через упаковку.    

Пачки сигарет, що представлені на українському ринку

«Подивіться самі і ви будете здивовані винахідливістю тютюнових корпорацій у справі залучення нових курців, особливо жінок та молоді. Під час дослідження я дійсно боявся, щоб мої колеги, дівчата, не почали  курити після уважного огляду такої кількості привабливих яскравих пачок сигарет. Більше 320 різноманітних брендів та дизайнів свідчать про високу конкурентність ринку сигарет та жорстоку боротьбу за нових клієнтів», – зазначив координатор дослідження від Центру «Життя», керівник проекту «Українабез тютюнового диму» Андрій Скіпальський.

Нагадаємо, що з 4 жовтня 2012 року в Україні всі упаковки мають містити попереджувальний надпис про шкідливість куріння на 50% площі передньої сторони пачки та графічне кольорове попередження із зображенням можливих наслідків хвороб на 50% площі задньої сторони.

«Ми проводили дослідження у серпні 2013 року,майже через рік опісля того,як заборона набула чинності. І з подивом з’ясували, на 20-25% пачок були лише старі текстові попередження про шкідливість куріння. Усі ті сигарети були випущені ще до 4 жовтня 2012 року. Тобто тютюнові компанії, розуміючи, що закон вплине на споживачів, наперед виготовили величезні запаси сигарет без графічних попереджень», – поділився спостереженнями пан Скіпальський.

Нагадаємо, через рік після введення графічних попереджень в Україні, громадські організації закликали державу оновити фотоілюстрації хвороб на більш страхітливі.

Попередження про шкідливість куріння є на пачках сигарет у 122 країнах світу, з них у 63 країнах – попередження графічні.  

За відсотком площі пачки, яку відведено під попередження про шкідливість куріння, перше місце посідає Австралія – 82,5% (на титульній частині пачки – 75%, на звороті – 90%), друге – Уругвай та Шрі-Ланка з 80%, третє – Канада і Бруней з 75%

Переглянути, як виглядають попередження на сигаретних пачках у будь-якій країні світу, можна на сайті канадського проекту  TobaccoLabeling.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
businessinsider.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду