Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 1—3 серпня 2024 року й ефір Першого каналу Суспільного 2 серпня 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 1—3 серпня 2024 року й ефір Першого каналу Суспільного 2 серпня 2024 року — резюме

14:00,
9 Серпня 2024
1417

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 1—3 серпня 2024 року й ефір Першого каналу Суспільного 2 серпня 2024 року — резюме

14:00,
9 Серпня 2024
1417
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 1—3 серпня 2024 року й ефір Першого каналу Суспільного 2 серпня 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 1—3 серпня 2024 року й ефір Першого каналу Суспільного 2 серпня 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів, «Інтер», ICTV та СТБ, «Ми — Україна», «Рада» і «1+1», про що розповідали в ефірі Першого каналу Суспільного, - стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був підсумковий випуск, який тривав 1 годину і 10 хвилин, далі була гостьова студія.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними розмовними студіями, часом із фільмами.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «1+1» була звичною для вечірнього слота: години починалися випусками новин (30- й 15-хвилинними), продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був підсумковий випуск тривалістю 1 година 15 хвилин, далі була гостьова студія.

Структура ефіру каналу «Рада» була такою: ефірні години починалися з випусків новин (10-, 15- та 20-хвилинних), продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була такою: о 18-й була годинна спортивна студія (з новинами Олімпіади, гостями, трансляціями та ввімкненнями з Франції), о 19-й були 15-хвилинні новини, далі гостьова студія, о 20-й був 40-хвилинний підсумковий випуск новин, далі — гостьова студія.

Основні теми дня

1 серпня

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «Інтер» були фронтові репортажі про бойову роботу танкістів 65-ї бригади на Запорізькому напрямку і про бої 79-ї бригади ДШВ на Вугледарському напрямку. Говорили у гостьовій студії з представником відділу комунікацій ОТУВ «Харків» Віталієм Саранцевим.

2 серпня

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі каналів ICTV та СТБ були фронтові репортажі про роботу інженерів на передовій із розмінування та замінування і про бої артилеристів на Курахівському напрямку. Говорили з речником Генштабу Дмитром Гуцуляком і з військовослужбовцем 77-ї окремої аеромобільної бригади десантно-штурмових військ Віктором Петровичем. У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» був оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту. В студії фронтову тематику не обговорювали. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» був репортажний сюжет про бої танкістів на Токмацькому напрямку. Говорили в студії з командиром роти механізованого батальйону 3-ї ОШБ на позивний «Тоха» і з воєнним експертом «Інформаційного спротиву» Олександром Коваленком. У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного був репортаж про бої під Торецьком. У студії фронтову тематику обговорювали з речником ОТУВ «Харків» Віталієм Саранцевим.

3 серпня

Бойові дії на різних ділянках фронту. У проаналізованому ефірі каналу «Рада» в новинах згадували події на фронті лише короткими повідомленнями. В студії говорили з речником ОТУВ «Харків» Віталієм Саранцевим і з офіцером 59-ї окремої мотопіхотної бригади Сергієм Цехоцьким.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 4 репортажні сюжети, 4 прямі ввімкнення, у гостях побувало 3 ньюзмейкери. Сюжети були про бойову роботу танкістів 65-ї бригади на Запорізькому напрямку, про бої 79-ї бригади ДШВ на Вугледарському напрямку, про лагодження газових об’єктів в умовах обстрілів на Донеччині та про зникнення води в колодязях на Дніпропетровщині. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів населених пунктів Запорізької області, про наслідки ворожих обстрілів на Херсонщині та Миколаївщині, про обмін із Росією ув’язненими та про від’їзд українських веслярів на Олімпіаду.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була слабкою: лише 4 репортажних сюжети, прямих ввімкнень не було, у розмовних студіях побувала лише одна ньюзмейкерка. Репортажі були про роботу інженерів на передовій з розмінування і замінування, про бої артилеристів на Курахівському напрямку, про бойове злагодження Краматорського загону прикордонників на Волині та про навчання десантників 25-ї бригади на Дніпропетровщині.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: жодного репортажного сюжету, 4 прямі ввімкнення, в студії побувало 2 гості-ньюзмейкери. Прямі ввімкнення були про стан поранених внаслідок атаки автобуса на Харківщині, два ввімкнення про суд з обрання запобіжного заходу нападнику на поліцейських і представників ТЦК у Луцьку і про скасування результатів тендера на відбудову «Охматдиту».

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була цього разу слабкою. Лише 2 репортажні сюжети, прямих ввімкнень не було, в гостях побувало лише 2 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про бої танкістів на Токмацькому напрямку та про дівчинку з Одеси на музичному дитячому фестивалі в Китаї.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була дуже слабкою в репортажній частині: лише один спецрепортаж (про життя прифронтового Нікополя) й одне репортажне пряме ввімкнення (про повернення спортсменів з Олімпіади). У гостьовій студії побувало 5 ньюзмейкерів.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була такою: 3 репортажних сюжети, 3 прямі ввімкнення, в студії побувало 2 гості-ньюзмейкери. Репортажі були про бої під Торецьком, про евакуацію людей із прифронтових населених пунктів Запоріжжя та про життя у прифронтовому Мирнограді на Донеччині. Усі 3 прямі ввімкнення були про виступи українських спортсменів на Олімпіаді в Парижі.

Гостьові студії

У гостях каналу «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побувало лише 7 гостей (гостьові студії каналу стають дедалі менше гостьовими, натомість показують дедалі більше якихось оглядових сюжетів). З цих гостей 3 були ньюзмейкерами, один речник, 2 експерти й один учасник подій. З нардепом Сергієм Нагорняком говорили про збільшення боргів українців за комунальні послуги. З народною депутаткою Ольгою Василевською-Смаглюк говорили про запропоноване урядом підвищення податків. З т.в.о. міністра молоді та спорту Матвієм Бідним говорили про виступи української збірної на Олімпіаді в Парижі. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, обмін ув’язненими між Заходом і Росією, розгром «вагнерівців» у Малі та Сирії, перерахування субсидій і інші теми.

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ побувало 11 гостей: одна ньюзмейкерка, 3 речники, 4 експерти та 3 учасники подій. З заступницею міністра енергетики Світланою Гринчук говорили про ситуацію в енергосистемі. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, роботу української делегації у Парижі на Олімпіаді, зростання кількості випадків захворювань на ковід, підготовку багатоквартирних будинків до зими, обмін політв’язнів Росії на шпигунів, прибуття в Україну перших літаків F-16, розкриття підпалів автівок військових і волонтерів та інші теми.

У гостьових студіях на каналі «Ми — Україна» побувало 12 людей: 2 ньюзмейкери, 6 експертів і 4 учасники подій. З міністром захисту довкілля та природних ресурсів Русланом Стрільцем говорили про розв’язання проблем із питною водою на Дніпропетровщині. З членом Комітету ВР з питань фінансів і митної політики Олексієм Леоновим говорили про надходження до бюджету. З іншими гостями обговорювали обмін бранців Росії на шпигунів і убивць, підвищення цін на пальне внаслідок підвищення акцизу на пальне, заяви Кремля щодо нелегітимності українського президента, прогнози щодо можливого виграшу Трампа і щодо можливого виграшу Гарріс, пропоноване урядом підвищення податків та інші теми.

У гостях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 8 людей: 2 ньюзмейкери, 5 експертів і один учасник подій. З заступником голови Нацполіції Андрієм Небитовим говорили про розслідування підпалів автівок військових і волонтерів. З гендиректором лікарні «Охматдит» Володимиром Жовніром говорили про скандал із тендером на відбудову лікарні. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, знищення російської ешелонованої ППО, можливі плани Росії з ракетних масованих атак у серпні, ситуацію з Угорщиною та Словаччиною щодо нафти «Лукойла», фінансові можливості Росії продовжувати війну на виснаження, політику Китаю щодо війни в Україні, посилення розмов про «мирні плани» та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Рада» побувало 18 гостей: 5 ньюзмейкерів, 2 речники, один радник, 4 експерти й 6 учасників подій. З в.о. міністра агрополітики Тарасом Висоцьким говорили про підвищення цін на харчі. З в.о. гендиректора ДП «Гарантований покупець» Артемом Некрасовим про енергонезалежність ОСББ. З першою заступницею голови Вінницької ОВА Наталією Заболотною говорили про наслідки ворожого обстрілу області. З заступницею голови Комітету ВР з питань європейської інтеграції Марією Мезенцевою говорили про наслідки обміну політв’язнів Кремля на російських шпигунів і кілерів. З членом парламентської ТСК з питань контролю за використанням західної зброї Павлом Бакунцем про поїздку до США. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, пресконференцію звільнених російських опозиціонерів, виступи українських спортсменів на Олімпіаді в Парижі та інші теми.

У гостях Першого каналу Суспільного побувало 13 людей: 2 ньюзмейкери, 2 речники, 6 експертів, один журналіст і 2 учасники подій. З народними депутатами Олегом Синюткою й Олександром Мережком говорили про публікацію Bloomberg щодо занепокоєння партнерів України зростанням впливу Андрія Єрмака. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, значення корветів, які будує для України Туреччина, прогноз НБУ щодо здорожчання тарифів на комунальні послуги, імовірність зміни прем’єр-міністра, зміни в ставленні українців до можливості переговорів з Росією, «мирний план» Китаю, великий обмін політв’язнів Росії на російських шпигунів, імовірний напад Ірану на Ізраїль, перемогу в тендері на відбудову «Охматдиту» маловідомої компанії та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів) було таким: в ефірі каналів телемарафону побували в ці дні 4 депутати фракції «Слуга народу» (Сергій Нагорняк і Ольга Василевська-Смаглюк на «Інтері», Олексій Леонов на каналі «Ми — Україна» і Марія Мезенцева в ефірі «Ради») і представник депгрупи «Довіра» (Павло Бакунець на «Раді»). Інші фракції представлення не мали. В ефірах каналів ICTV та СТБ і «1+1» народних депутатів не було. До цього можна додати ще депутата Київради від «Слуги народу» Андрія Вітренка на «Інтері» (традиційно з незбалансованою критикою КМДА). І ще такий момент, у бюлетені «Парламентський тиждень» на «Раді» спікерами були 7 депутатів від «Слуги народу», 2 — від «Батьківщини» і одна депутатка від «Голосу». І, до речі, чомусь ще й президент Зеленський (який нібито не працює в парламенті, чи я помиляюся?).

В ефірі Першого каналу Суспільного 2 серпня було лише двоє депутатів: Олег Синютка від «Європейської солідарності» і Олександр Мережко від «Слуги народу».

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували 446 разів. Це по 111,5 порушення на годину ефіру в середньому або ж майже по два порушення щохвилини. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 320. Майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 78 разів, майже половиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. З 28 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності картинки й тексту за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, 18 разів було порушено стандарт доступності подачі інформації, 4 рази — стандарт повноти інформації.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 273 рази. Це більш як по 68 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 159 разів, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 77 разів, найбільше було відео, взятого з телеграм-каналів, переважно ворожих і анонімних. Усі 28 порушень стандарту точності були невідповідностями між картинкою і текстом за кадром у новинах. Крім того, 5 разів порушили стандарт доступності подачі інформації, 4 рази — стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 276 разів. Це по 69 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 145 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 69 разів. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Стандарт повноти порушували 27 разів, більшістю з цих порушень була відсутність інтершуму на відео в БЗ і сюжетах. 26 разів порушили стандарт точності. Більшістю порушень були невідповідності між картинкою і текстом за кадром в БЗ і сюжетах. Крім того, 9 разів було порушено стандарт доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 336 разів. Це по 84 порушення на годину ефіру в середньому або ж майже по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 211 разів, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 81 раз, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. З 29 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності між картинкою і текстом у БЗ та сюжетах. Крім того, 8 разів порушили стандарт доступності подачі інформації, 7 разів — стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 240 разів. Це по 60 порушень на годину ефіру в середньому або ж по порушенню щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 121 раз, більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 64 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. З 34 порушень стандарту точності найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом у сюжетах і БЗ. Усі 13 порушень стандарту повноти інформації були відсутністю інтершуму на відео в новинних матеріалах. Крім того, 8 разів було порушено стандарт доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували 105 разів. Це більш як по 26 порушень на годину ефіру в середньому. Найчастіше (60 разів) порушували стандарт відокремлення фактів від думок, усе це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 24 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. 9 разів порушили стандарт точності, це були невідповідності картинки й тексту в БЗ і сюжетах, а також «ілюстрацій» до розмов із гостями. Крім того, 8 разів порушили стандарт доступності подачі інформації та 4 рази — стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми:

1 серпня

Мери Одеси та Дніпра виступили проти перейменування вулиць їхніх міст у рамках деколонізації.

Родичі полонених «азовців»: влада відмовляється працювати над звільненням їх із полону.

DeepState: ворог окупував Тимофіївку на Покровському напрямку.

ISW: росіяни захопили більшу частину міста Залізне біля Торецька, просунулися в Часовому Яру та ще в кількох локаціях.

ISW: росіяни захопили агрегатний завод у Вовчанську.

2 серпня

Тендер на будівництво військового меморіального цвинтаря виграла щойно створена компанія. Замовник каже, що все законно.

Росія атакувала Одещину трьома балістичними ракетами.

У Мирнограді на Донеччині армія Росії поранила жінку і двох дітей (висвітлювали в ефірі Першого каналу Суспільного).

Окупанти знищили унікальне мозаїчне панно на вокзалі Маріуполя.

КМІС: 48% українців негативно оцінюють діяльність партії «Слуга народу».

Єврокомісія створила кризову групу на випадок обрання Трампа президентом США.

Bloomberg пише про занепокоєння союзників зростанням впливу Єрмака (висвітлювали в ефірі Першого каналу Суспільного).

ISW: Росія повільно, але впевнено просувається в напрямку Покровська (висвітлювали в ефірі Першого каналу Суспільного).

3 серпня

Британська розвідка: Щомісячні втрати росіян у війні знизилися.

DeepState: Ворог впритул підійшов до Торецька.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був один прояв політичного піару — сюжет, позитивний для «Нафтогазу» та його керівника Олексія Чернишова.

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ було 3 прояви політичного піару — тричі «паркетні» матеріали про першу леді Олену Зеленську в Туреччині.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару — підкреслена згадка про участь першої леді Олени Зеленської в церемонії спуску на воду українського корвета в Туреччині.

У проаналізованому ефірі каналу «1+1» було два прояви політичного піару — «паркетні» матеріали пор участь першої леді Олени Зеленської у спуску на воду українського корвета в Туреччині та БЗ+СХ про те, що голова правління «Нафтогазу України» Олексій Чернишов «подякував українцям».

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» було 4 прояви політичного піару. Усі вони були класичними «паркетними» матеріалами — цитування президента Володимира Зеленського (яке не було новиною), БЗ про участь першої леді Олени Зеленської в спуску на воду корабля і про відвідини Стамбульського університету і синхрон прем’єра Дениса Шмигаля про розширення переліку областей для посадки фруктових дерев.

Проявів політичного піару у проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного не було.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» російських пропагандистських наративів не було, новини вела токсична ведуча каналу.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» не було, ефір вели двоє токсичних ведучих каналу.

Російських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованих ефірах каналів ICTV та СТБ, «Ми — Україна» і «1+1» не було.

Російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного не було.

Скриншот відео: Факти ICTV/ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду