Які люди в Голлівуді. Моніторинг теленовин 11–17 березня 2019 року

Які люди в Голлівуді. Моніторинг теленовин 11–17 березня 2019 року

14:23,
23 Березня 2019
3730

Які люди в Голлівуді. Моніторинг теленовин 11–17 березня 2019 року

14:23,
23 Березня 2019
3730
Які люди в Голлівуді. Моніторинг теленовин 11–17 березня 2019 року
Які люди в Голлівуді. Моніторинг теленовин 11–17 березня 2019 року
Тимошенко пропіарила кліпмейкерка Мадонни. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 Україна» та 5-го каналу.

З-поміж інших кандидатів Юлії Тимошенко вдалося виділитися анонсом документального фільму про свою виборчу кампанію. Режиссерка Мері Ламберт вирішила не лише зняти про політикиню короткий документальний фільм, а й розповісти, як щиро вірить в обіцянки Тимошенко про боротьбу з корупцією та іншими проблемами України.

Тим часом до загалом стабільної картини телевізійного піару політиків додалося трохи сумбуру. «Україна» вперше показала в піар-форматі Зеленського, «Інтер» критикував його словами Медведчука, а «1+1» синхронно з «Інтером» поширили сумнівні рейтинги компанії, близької до Сергія Льовочкіна.

Петро Порошенко використовував усі можливі приводи і знову став найцитованішим політиком у теленовинах. Він піарився на доплатах військовим, надбавках до пенсій, збільшенні допомоги при народженні дітей, дякував військовим у День добровольця, відкривав оновлений аеропорт, вимагав покарати винних у корупції. Частина цих заяв справді була важливими новинами, але подавалися вони суто позитивно, без балансу та достатнього бекґраунду. На цьому тлі піар інших політиків був однотипним: меморандуми із профспілками, зустрічі з людьми, обіцянки зниження тарифів та зростання пенсій і зарплат.

11 березня, понеділок

На 5-му каналі говорили про протести «Нацкорпусу» в Києві та Черкасах із коментарями лідера «Нацкорпусу» Андрія Білецького, котрий звинувачував Порошенка у втечі від активістів. Версію Білецького збалансували коментарем заступника начальника головного слідчого управління Нацполіції Максима Цуцкерідзе.

На «Інтері» дали лише заяву Білецького, який обіцяв продовжувати протести, доки Генпрокуратура не відзвітує про покарання корупціонерів в оборонній сфері. Далі йде не менш емоційна заява Петра Порошенка, який казав, що не дозволить дискредитувати армію. Без контексту, якого ведуча не додала, складно здогадатися, що обидва політики говорять про один і той самий скандал. Тож це більше схоже на паралельний піар двох опонентів.

ICTV, 5 канал, «Інтер» та «Україна» говорили про Порошенка майже без критики. Сповістили, що він відвідав 95-ту бригаду, хвалився фінансовими успіхами децентралізації та зміцненням армії.

Про те, що МВС розслідує, звідки наповнюється виборчий фонд Юрія Тимошенка, сказали «1+1», ICTV та канал «Україна». На 5-му повідомили, що крім походження застави Тимошенка, поліція має найбільше претензій через виборчі порушення до Юлії Тимошенко, зокрема й через джерела наповнення її виборчого фонду, а також до Петра Порошенка. До конкретики вирішили не вдаватися.

Анатолій Гриценко пообіцяв призначити на посаду Генпрокурора Давида Сакварелідзе. Звісно, якщо сам виграє вибори. Про це сказали ICTV та СТБ.

Олександр Вілкул підписав меморандум із Федерацією роботодавців України, обіцяв відновити економіку та повернути заробітчан в Україну. Такі піарні матеріали про кандидата показали ICTV, СТБ та «Україна». Він також дав інтерв’ю каналу «Україна» у студії, де говорив про програму надання соціального житла для переселенців і зиск від об’єднання з Євгенієм Мураєвим. Ведуча Анна Панова під час розмови сміхом відреагувала на його плани потрапити у другий тур, чим дещо роздратувала гостя.

Юлію Тимошенко зробили героїнею документального дванадцятихвилинного фільму. Щоправда, лише анонсованого.Американська режисерка Мері Ламберт, яка мала з Тимошенко лише коротку розмову, вже переконувала глядачів новин, що політикиня щиро й серйозно налаштована боротися з корупцією та іншими проблемами України. Ось як це подавали три телеканали:

  • «Відома голлівудська режисерка Мері Ламберт зніме документальну стрічку “Вірю”, де основою стане президентська кампанія “української залізною леді”» (ICTV);
  • «Це фільм не лише про Тимошенко, а про Україну» (СТБ);
  • «Для мене Юлія — справжня героїня, вона харизматична, і я це визнаю. А ще вона має волю подолати корупцію та зупинити виїзд молоді за кордон», — сказала режисерка на «Інтері».

Олег Ляшко двічі з’являвся на «Україні». У дайджесті політичних обіцянок сказав, що доб’ється виплат на рівні мінімальної зарплати для людей, котрі доглядають за родичами з інвалідністю. Також у випуску вийшов сюжет про програму Ляшка на підтримку українських виробників, де ця ідея показана у вигідному для політика ракурсі, а її критика замовчується. На «Інтері» в сюжет із парламенту вставили Ляшка з обіцянками знизити тарифи. Обіцянки Ляшко роздавав не в парламенті, а в юрбі пенсіонерок, одна з яких розплакалася.

На «Інтері» два матеріали просували позиції Юрія Бойка. Спершу він критикував те, як пройшов опалювальний сезон у Смілі. Хоча цій темі вже півроку. Політик називав монетизацію субсидій «ловушкой, в которую загоняют людей», але конструктивної інформації про нововведення в сюжеті так і не дали. І далі «Інтер» показав дані регіональних опитувань: Бойко має найбільшу підтримку серед кандидатів в Одеській області, повідомили з посиланням на дані компанії Seetarget. Аналітики видання «Тексти» внесли цю організацію в базу псевдосоціологів через оприлюднення сумнівних рейтингів.

Також на «Інтері» Сергій Каплін закликав не скасовувати підвищення пенсій силовикам, хоча звідки він узяв, що щось подібне планують, лишається лише здогадуватися. А Наталія Королевська заявила, що ніхто в уряді нібито не бореться з бідністю, й висунула низку вимог: індексацію пенсій, збільшення прожиткового мінімуму тощо. Хоча уряд це вже зробив і робить без вимог Королевської.

Борис Колесніков на «Україні» коментував рекордний млинець у Дружківці: «Сегодняшний праздник показал, что никакого Донбасса без Украины и Украины без Донбасса нет».

На «1+1» вийшов сюжет Олександра Романюка про скрутне становище, в якому опинився Нікопольський феросплавний завод після здорожчання електроенергії. У сюжеті з’являються два політики з партії «Відродження»: Володимир Куцін, якиє є директором заводу, і народний депутат та кандидат у президенти Віктор Бондар. У сюжеті не розповідають, що завод належить олігарху Віктору Пінчуку, а цієї теми Віктор Бондар торкався ще два тижні тому.

Канал «Україна» у двох матерілах просував інтереси свого власника: звітував про благодійність фонду Ріната Ахметова та інвестиції компанії ДТЕК в енергетику України.

12 березня, вівторок

Про обрання запобіжного заходу представникам «Національного корпусу», які брали участь у сутичках у Черкасах, говорили «1+1» та «UA: Першому». А про те, що ЦВК не знає, як скасувати реєстрацію спостерігачів від «Нацкорпусу», згадували ICTV та канал «Україна».

5-й, «1+1», «Інтер» та «UA: Перший» повідомили про розпочаті справи й перевірки після розслідування корупції в «Укроборонпромі». Про акцію біля НАБУ повідомив тільки «1+1».

Замість Олега Гладковського заступником секретаря РНБО президент призначив Сергія Кривоноса. Того самого, який днями зняв свою кандидатуру на користь Порошенка. Про факт призначення сказали всі канали, а от про зняття на користь Порошенка нагадали лише «1+1», «UA: Перший» та СТБ. На 5-му, ICTV, СТБ, «Україні» та «Інтері» додали коментар Петра Порошенка про «нульову толерантність до корупції».

Юлія Тимошенко закликала об’єднатися проти фальсифікацій на виборах, а також закликала розслідувати корупцію в оборонці (ICTV, СТБ). Анатолій Гриценко, перебуваючи в Запоріжжі, обіцяв узятися за екологію (СТБ). Олександр Вілкул обіцяв підтримувати переселенців, знизити пенсійний вік, збільшити пенсії та соцвиплати (ICTV, СТБ та «Україна»). Валентин Наливайченко обіцяв пільги новоствореному бізнесу. Олег Ляшко на зустрічі з медпрацівницями пообіцяв, що на посаді президента (якщо він ним стане) підніме зарплати медикам («Україна», «Інтер»). Вони кричали «Ураааа!», мабуть, не знаючи, що ці питання до компетенції президента не належать.

На «Інтері» перед такими обіцянками Ляшка показали матеріал про Юрія Павленка, який агітував на Волині за Юрія Бойка й обіцяв вирішити проблеми медиків.

Юрій Бойко на «Інтері» розповідав, що потрібно розв’язувати проблему портів в Азовському морі, які зазнають збитків через російську агресію. І тут же обіцяв знизити ціни на газ. Далі знову маніпулювали опитуванням Seetarget, повідомляючи про першість Юрія Бойка в рейтингах у Донецькій області.

На «Україні» сюжет про Форум енергоефективності розповідав, яким сумлінним інвестором є компанія Ахметова ДТЕК і як Петро Порошенко дбав і дбатиме про енергонезалежність країни. Також у випуску розповідали про благодійний проект фонду Ахметова з реабілітації дітей, поранених на Донбасі.

13 березня, середа

Національна поліція визнала, що СБУ не прослуховувала Зеленського. Але про це не сказав жоден із каналів, які повідомляли про прослуховування й натякали, що це робиться на користь Порошенка і за його наказом, попереднього тижня.

Чи не вперше про Зеленського сказали щось, крім даних соцопитувань, на «Інтері». Але в негативному контексті. Його критикував на зустрічі «Опозиційної платформи — За життя» Віктор Медведчук: «Мы ведь все хорошо понимаем, что нет такой партии, ее просто не существует. Это человек, который далек от того, что называется политикой, он далек, что называется государственным управлением. Этот человек не обладает ни жизненным, ни профессиональным опытом для этого».

Тим часом «1+1» повідомив про покращення рейтингів Зеленського з посиланням на опитування центру «Социс». Ведуча додала: «Про це свідчить опитування центру “Социс”, який належить політтехнологу Петра Порошенка Ігорю Гриніву».

Порошенко під час робочих поїздок із присмаком агітації обіцяв збільшити виплати при народженні дітей. Цю заяву передали ICTV, «Україна», «Інтер» та СТБ. Про підтримку Порошенка представниками ініціативи «Першого грудня» сказали тільки на ICTV. «Ми обираємо безпеку. [...] Двічі ми зустрічалися з президентом країни Петром Порошенком (склейка). З ним можна розмовляти. Тому це примушує нас заявити, що ми проголосуємо — ті, хто підписалися, — за президента Порошенка», — сказав у матеріалі Йосип Зісельс.

Про перевірку рахунків партії «Батьківщина» Нацагентством із питань запобігання корупції сказали на 5-му. Реакцію партії не показали, про спроби отримати коментар не йдеться.

Тимошенко підтримали профспілки, вона обіцяла знизити ціни на газ, підвищити соцстандарти й зарплати. Про це повідомили в піар-дайджестах ICTV, «Інтер», «Україна», СТБ. Тарута говорив про інвестиції у промисловість, потребу в стратегії модернізації та державної підтримки заводів, на ICTV та каналі «Україна». Казав він про це, перебуваючи на меткомбінаті в Кам’янському, співвласником якого він є. Про те, як Каплін вимагає запровадити мораторій на монетизацію субсидій, повідомив «Інтер». Ляшко у студії «України» критикував співпрацю з МВФ. А у дайджесті політичних обіцянок на тому ж каналі розповідали, що Ляшко добився виділення 8 млн грн на ремонт школи (хоча такі рішення приймаються колегіально) й обіцяв «вернути корову в село, вернути людину в село». Вілкул говорив про підтримку Одеського припортового заводу та «шлях до миру» на каналах СТБ й «Україна».

На «Інтері» скаржилися на «репресії» через обшуки в депутата Одеської обласної ради від «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Баранського, який очолює обласний виборчий штаб Бойка. Повідомили, що слідчі дії стосуються його бізнесу, версію правоохоронців не озвучили. Наприкінці матеріалу знову нагадали про «першість» Бойка по Одеській області в рейтингах компанії Seetarget.

А «1+1» додав у виборчий процес світської хроніки, розповівши про особисте життя секретарки ЦВК Наталії Бернадської. На її весіллі у 2017 році гуляли, зокрема, теперішній кандидат Роман Насіров і ще не кандидат Арсеній Яценюк. Сюжет є складовою циклу «Дружини» про стосунки в заможних українських родинах.

14 березня, четвер

Із Днем добровольців вітав військових Петро Порошенко. Це зробили окремими новинами або включили в політичні дайджести ICTV, «Україна», 5 канал і СТБ.

Його головна опонентка Юлія Тимошенко теж використала святкову нагоду й подякувала волонтерам на їхньому форумі. Про це повідомили ICTV, «Україна», СТБ й «Інтер».

Анатолій Гриценко і Дмитро Добродомов підписали меморандум про співпрацю. Про це йшлося на ICTV та СТБ, які найчастіше показують Гриценка.

У дайджесті на каналі «Україна» з’явилося нове обличчя. Крім уже звичних Ляшка, який закликав не вірити соціології, Вілкула, який обіцяв безкоштовний проїзд усім пільговим групам, і Тимошенко з добровольцями розповіли про перше інтерв’ю Зеленського телеканалам. «Єдина державна мова — українська, єдиний спосіб завершити війну на Донбасі — Мінські домовленості», — сформулювали за кадром ключову тезу з його відповідей.

Рейтинги центру «Софія» синхронно поширили «1+1» та «Інтер». Центр пов’язують зі співвласником «Інтера», народним депутатом і однопартійцем Юрія Бойка Сергієм Льовочкіним. На «1+1» навіть не згадали, що напередодні озвучували дані «пропорошенківського» центру «Социс», де нинішнього президента ставили на другу сходинку. Тепер озвучили дані, за якими його посунула на третє місце Юлія Тимошенко. І жодних додаткових експертних пояснень щодо того, чому дані так різняться.

На «1+1» під час візиту Порошенка на Волинь головною дійовою особою зробили банер. Плакат із написом «Ти став президентом на крові 51 бригади» з’явився на фасаді багатоповерхівки напередодні візиту. Фото банера побачив чоловік, вирішив банер зняти, і на цьому його затримали. Плаката немає, інформації про те, хто міг його повісити, — теж. Зате сюжет містить коментарі поліції та критичну до авторів банера реакцію 51-ї бригади. А за кадром виділили коментар одного із бійців: «Андрій, колишній боєць 51-ї бригади. Банер, каже, не вивішував, і хто це зробив не знає, але з тим, що на ньому написано, погоджується». Хоча в синхроні чоловік лише озвучив свої припущення, чому цей банер міг з’явитися.

Далі сюжет про суперечку в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення з опосередкованими звинуваченнями на адресу президента. «Чиновники не змогли домовитись про перевірку телеканалів щодо порушень передвиборчого законодавства. Порушення ці стосувались каналів, пов'язаних з чинним президентом. Тому пропрезидентська більшість розгляд зірвала», — повідомила ведуча. Йдеться про 5-й і Прямий канали. Але на сайті Нацради можна знайти звіт про виявлення порушень цих каналів, озвучені на засіданні наступного дня. Важко повірити, що члени Нацради виявили ці порушення за одну ніч, а до того не планували моніторити ці канали. До того ж, «пропрезидентська більшість» — нічим не обґрунтоване оцінне судження ведучої.

На «Україні» та ICTV піарили фонд Бориса Колеснікова, який підтримує молодих архітекторів. На каналі «Україна» розповіли про виставку «Донбас і мирні» в Лондоні, організовану фондом Ріната Ахметова.

15 березня, п’ятниця

Не аналізується випуск «Інтера», оскільки цього дня виходить підсумковий тижневик.

Порошенко взяв участь у відкритті оновленого ужгородського аеропорту. Про це сказали на ICTV. А на каналі «Україна» про доплати для військових розповіли як про особисту заслугу Порошенка. На 5-му вийшов сюжет про урочистості в Ужгороді до річниці проголошення Карпатської України, де Порошенко був одним із офіційних учасників, не сипав обіцянками й запевненнями у кращому майбутньому.

Тимошенко презентувала свій «Новий курс» науковцям і говорила про своє бачення реформи вищої освіти. Про це позитивно розповіли на ICTV, СТБ та в дайджесті каналу «Україна». Також на «Україні» нагадали, як вигідно Тимошенко виглядала в ефірі їхнього ток-шоу «Головна тема. Вибір», попри сюрприз у вигляді запитань від Арсенія Яценюка. Його присутність пояснили так: «На з'їзді “Народного фронту” 2 лютого Арсеній Яценюк заспокоїв прихильників партії. У великій політиці залишається, хоч і не братиме участі у цих президенттських виборах. Тож поки політик, так би мовити, над ситуацією, команда “Головної теми. Вибір” запросила його від імені громадськості поставити запитання кандидатам і допомогти розібратися, чого чекати українцям від претендентів на головне крісло і на що звернути увагу до того, як віддати свій голос?».

На завершення анонсували присутність у наступному випуску шоу Олега Ляшка. А поки що в дайджесті показали його обіцяки ввести смертну кару за корупцію. В цьому ж дайджесті, а також на ICTV та СТБ Олександр Вілкул обіцяв потурбуватися про долю суднобудування.

На «1+1» кандидат у президенти Віталій Скоцик з’явився як доктор економічних наук і коментував проблеми із земельними ділянками на Рівненщині. Попереднього тижня Скоцика титували як «почесного члена Національної академії аграрних наук України».

Також на «1+1» розповіли про казус у політичній агітації Олександра Вілкула. Військовий збирається судитися з кандидатом через використання в агітації без його згоди його світлини та інтерв’ю, якого він не давав. Крім позиції військового, також спробували отримати коментар Вілкула, який запевнив, що розбереться в ситуації.

16 березня, субота

Головною новиною стало об’єднання сил Тарути й Тимошенко. Нейтрально, навіть дещо скептично про це сказали на 5-му. Позитивно і з елементами піару обох політиків — на каналі «Україна», «1+1», ICTV та «Інтері». На «Україні» навіть двічі: спершу в дайджесті, а потім Сергій Тарута був у студії, де детальніше розповів, чому хоче, щоби президентські вибори виграла Тимошенко, але своєї кандидатури все одно не зніматиме. На «UA: Першому» та «112» про цю подію нічого не говорили.

На «1+1» згадали про існування кандидата Олександра Шевченка. Він разом із Віктором Бондарем (також кандидатом у президенти, близьким до Ігоря Коломойського) коментували в одному сюжеті проблему з будівнитвом доріг. Шевченко нарікав, що замовлення отримують «не ті» підрядники, а ціни на ремонти нібито завищені. Жодних експертних висновків щодо цієї тези не навели. І тут варто згадати, що Шевченко може мати свій інтерес у цій сфері, адже фірма «ПБС», за даними видання «Наші гроші», пов’язана з народним депутатом і кандидатом.

На каналі «Україна» в піар-дайджесті Порошенко пропонував «нову формулу розвитку країни», Вілкул — повернути держрегулювання цін на харчі, а Тимошенко крім співпраці з Тарутою ще й говорила про свою «соціальну доктрину».

Також на «Україні» вийшов матеріал на захист Олександра Єфремова. За нього поручався народний депутат і довірена особа Олександра Вілкула Дмитро Колесников. Він називав Єфремова «політичним в’язнем», а автори сюжету не нагадували про те, що Єфремова звинувачують у державній зраді та сприянні в окупації Донбасу.

17 березня, неділя

Аналізується лише випуск «Інтера» замість підсумкових новин п’ятниці.

Перший матеріал присвячений зустрічі Порошенка з киянами, де він розказував, що шлях до миру лежить через зміцнення армії і що на початку своєї каденціївін «шукав для армії не лише шоломи та бронежилети, а навіть штани, шкарпетки та білизну».

НСТУ звинуватили у відмові транслювати ролик Юрія Бойка: «На думку політика, через жорстку критику діючої влади і особисто Петра Порошенка». Про це його представники поскаржилися до Шевченківського суду Києва. Позиції НСТУ в матеріалі немає, ведуча сказала, що представники Суспільного ледь не втекли від журналістів, аби не відповідати на запитання. А потім показали матеріал про автопробіг на підтримку Бойка в Харкові.

Два сюжети розповідали про «захоплення церков» на Волині та в Київській області. Архієпископ Вінницький Варсонофій «спростовував масовий перехід» священиків УПЦ МП до ПЦУ. Хоча він говорив про свій регіон, ведуча подала це як загальну ситуацію по Україні. І потім дали сюжет про святкове богослужіння з Онуфрієм у Києво-Печерській Лаврі і ще один із Одеси з Агафангелом та коментарем народного депутата від «Опозиційної платформи — За життя» Миколи Скорика. Агафангел закликав усіх виконати свій громадський обов’язок і прийти на дільниці 31 березня.

Олександр Городецький на Вінничині подарував дітям майданчик та інвентар для футболу, наголосивши, що є другом Юрія Бойка.

Підсумки

Вже стабільно найпопулярнішим політиком є Порошенко. Про нього позитивно та нейтрально говорять на всіх каналах. А «112» та «UA: Перший» зовсім ігнорували Юлію Тимошенко, навіть коли Сергій Тарута заявив, що підтримує її на виборах, але сам не зніматиметься.

Але за кількістю піару без зрозумілого інформприводу лідерство взяла все ж Тимошенко. Політики, яких найбільше просувають у новинах, найактивніше представлені на каналі «Україна». Ігнорують тут лише Юрія Бойка та Анатолія Гриценка. Вони продовжують з’являтися лише на «своїх» каналах: Бойко на «Інтері», а Гриценко на ICTV та СТБ.

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини Прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews. Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Більше про висвітлення виборів читайте в огляді «Детектор виборів».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду