В Італії створено вільний від цензури канал суспільного мовлення

00:00,
8 Листопада 2011
358

В Італії створено вільний від цензури канал суспільного мовлення

00:00,
8 Листопада 2011
358
В Італії створено вільний від цензури канал суспільного мовлення
Популярний італійський телеведучий Мікеле Санторо (Michele Santoro) здійснив революцію в італійському телеефірі: зібравши однодумців, він запустив новий телепроект  «Суспільне телебачення», що буде поза впливом цензури.  

З 2006 року його авторська політична програма AnnoZero виходила на другому загальнонаціональному державному телеканалі RАІ2 і була закрита влітку 2011-го. У програмі AnnoZero жорстко критикувався  італійський політичний істеблішмент, що давало багато приводів до невдоволення з боку керівництва державного телебачення, зокрема членів Наглядової ради, більшість місць у якому належить прихильникам уряду. Різке незадоволення тематикою і змістом програми неодноразово висловлював італійський прем'єр-міністр Сильвіо Берлусконі.

На знак протесту проти політичної цензури Мікеле Санторо запуститив альтернативний телепроект – нецензуроване «Суспільне телебачення». Економічну основу проекту склала народна передплата – збір добровільних пожертвувань в загальнонаціональному масштабі.  За невеликий період часу сто тисяч осіб зробили внески в розмірі десяти євро, і загальна сума склала один мільйон євро – вдвічи більше, ніж було заплановано організаторами. Перший ефір відбувся увечері 3 листопада.

Санторо застосував експериментальну технологію, уклавши договір про передачу телесигналу з усіма регіональними телекомпаніями, з гігантом супутникового телебачення SKY та низкою  інтернет-провайдерів, які організували пряме включення програми в потоковому режимі. Отже, незважаючи на відсутність єдиного загальнонаціонального телеоператора, програма стала доступною всьому населенню Італії в прямому ефірі. Результат перевершив всі очікування – рейтинг програми склав понад 12% загальнонаціональної глядацької аудиторії. Тільки на регіональних телеканалах програму дивилися 3 млн осіб.

Програма виходитиме щотижня до липня наступного року. Всього заплановано 26 випусків. Незалежне «Суспільне телебачення» вже в день першого свого виходу в ефір стало третім за популярністю телеканалом після державного RАІ1 і 5-го каналу – головного інструменту пропаганди медіахолдингу «Медіасет», що належить Сильвіо Берлусконі.

Джерело Радіо Свобода

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
stv.mediasapiens
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду