Реклама тютюну: всі засоби згодяться

00:00,
23 Березня 2012
509

Реклама тютюну: всі засоби згодяться

00:00,
23 Березня 2012
509
Реклама тютюну: всі засоби згодяться
Процес популяризації сигарет відбувається здебільшого завдяки прихованій рекламі, яка, до речі, призначена лише для визначеної категорії людей. 

Прихованою рекламою зазвичай прийнято називати матеріал, присвячений привабливості куріння, інвестиціям відомих світових компаній в цю галузь, їхній чудовій маркетинговій політиці тощо. При цьому йдеться лише про конкретну компанію або марку сигарет. Ці матеріали зазвичай не підписані автором. А головне, що відрізняє цей вид реклами від інших, – відсутність позначок про те, що читач має справу з рекламою, а не з чимось іншим. Ну, і зрозуміло, що подібна реклама тютюнових виробів не містить обов'язкового напису про шкоду куріння.

Цільова аудиторія

Вибір аудиторії та видання для розміщення реклами залежить насамперед від споживачів продукту, що рекламується. Прихована реклама може бути спрямована на два типи аудиторії.

1. Нерозумна публіка. Це матеріали про все (лідерство, мужність, психологію), які ненав'язливо підказують варіант вирішення всіх проблем. Наприклад, в «статті» одного з номерів київської газети під назвою «Що чекає Америку?» йшлося про культурну та виробничу перевагу Європи над США. Зрозуміло, що читачеві в такі моменти приємно відчути себе європейцем. А ось і спосіб це зробити – викурити стильну сигарету конкретної марки. Схожий матеріал колись з’являвся і в одному з найавторитетніших українських газетних видань. В ньому також фігурувала «марка сигарет, назва та вид якої своєю суттю символізує мистецтво бути лідером». І нерозумною публіка є тому, що творці такої реклами не особливо намагаються приховати, що і як вони рекламують. Надто вже відверто це робиться.

2. Читачі зі специфічними зацікавленнями. Це люди, які в газетах читають матеріали певної тематики. Так, для читача, який цікавиться перегонами, можна розмістити опис ралі, і лише завдяки збігу обставин спонсором виступатиме відома марка сигарет. При цьому увага читача захоплюватиметься вже першими абзацами, а він так і не отримає інформації про сферу свого інтересу. Ні про гонщиків, ні про марки машин, ні про курйози ралі. Натомість про стильність фірми і марки сигарет написано буде гарно та пафосно.

Завдяки чому створюється привабливість

Самі матеріали рекламного характеру є малоінформативними, вони рідко містять посилання хоча б на одне джерело інформації, на якийсь факт. Основою таких матеріалів є бренд. Їхній стиль доволі специфічний і дуже нагадує радянські звіти: як добре, чудово, престижно.

Залучення читача відбувається завдяки вдалому вибору місця у виданні, де розміщується матеріал (рубрики «Економіка», «Політика», «Стиль»; невеличкий матеріальчик можна розмістити і в новинах, на кшталт «Навколо світу», «Калейдоскоп»), солідності видання та загадковості назви. Так, серед проблемних статей з'являється «паролі удачі», «штрихи для іміджу» або «формула успіху».

Отже, як бачимо,  прихована реклама спрямована насамперед на швидке привернення уваги читача.

Джерело: Аdic.org.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
creativebits.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду