У Британії на упаковках сигарет розміщують рекламу проти посилення антитютюнового законодавства

00:00,
11 Червня 2013
487

У Британії на упаковках сигарет розміщують рекламу проти посилення антитютюнового законодавства

00:00,
11 Червня 2013
487
У Британії на упаковках сигарет розміщують рекламу проти посилення антитютюнового законодавства
Рекламну кампанію запустила компанія Philip Morris International.

В її рамках на пачках сигарет Marlboro розмістили три типи рекламних повідомлень, які, як пише Guardian, мають рознервувати курців і викликати у них обурення діями влади. В першому йдеться про постійне підвищення цін на сигарети, які наразі у Великобританії є одними з найвищих у світі. У другому – про наміри влади заборонити куріння в автомобілях та квартирах. В третьому – про ідею введення уніфікованої пачки сигарет.  

Кожне з цих повідомлень завершується запрошенням на сайт know-more.co.uk, який позиціонують як товариство курців Великобританії. На ньому, мовляв, можна більше дізнатися про «спроби влади обмеження прав курців,  неефективність цих заходів у боротьбі з курінням та загрози, які несуть економіці ці нововведення».  

За підрахунками журналістів Guardian,  рекламу проти антитютюнових ініціатив буде розміщено на 1.5 млн. пачках сигарет.

«Нова стратегія, в основі якої прихований маркетинг, запущена фірмою, що вела подібну лобі-кампанію у США. Її мета – мобілізувати курців у боротьбі проти введення у Великобританії уніфікованої пачки для всіх марок сигарет… Запуск цієї кампанії доводить, що  тютюнове лобі боїться введення єдиної упаковки і того, як це може позначитися на продажах сигарет», – пояснює Guardian.

На сайті вказано, що він належить компанії Philip Morris International, а зареєстровано його американською компанією Democracy Data & Communications (DDC) Advocacy, яка спеціалізується на громадському лобіюванні бізнес-інтересів. Зокрема, створенні так званих ініціативних груп, громадських організацій, які підтримують певні ініціативи або виступають проти.

Як зазначають розробники ресурсу, know-more.co.uk, його створили для оперативного інформування курців та роздрібних торговців сигаретами щодо державної політики та урядових ініціатив, які стосуються безпосередньо їх.  А також для надання людям інструментів і рекомендацій щодо протидії тим рішенням влади, з якими вони не погоджуються.  

«Тютюнові компанії вкотре зіштовхнулися зі своєю одвічною проблемою – де знайти когось, хто стане на захист індустрії, яка вбиває половину своїх споживачів. Тож цей сайт – чергова спроба змусити самих курців виконати цю роботу…  Вони хочуть завоювати більше громадської довіри, створюючи нібито незалежні громадські ініціативи. Однак контент навіть цього сайту жорстко контролюється тютюновою компанією, тож про жодну незалежність не йдеться», – зазначив  Мартін Докрел (Martin Dockrell) з громадської організації Action on Smoking and Health.

Нагадаємо, у квітні 2012 року уряд Великобританії  створив комісію, що мала дослідити існуючі наукові роботи, які б підтверджували або спростовували необхідність стандартизації упаковки та її вплив на покупців. Всього в архівах 21 наукового ресурсу було знайдено 37 тематичних публікацій – їх протягом чотирьох місяців представники комісії всебічно вивчали та публічно обговорювали. З усіма проаналізованими дослідженнями, а також їх обговоренням, можна ознайомитися тут.  

Очікувалося, що висновок комісії, а також план подальших дій уряду, буде оприлюднено у травні 2013 року під час звернення королеви Великобританії до народу. Проте, цього так і не зробили, пославшись на те, що остаточне рішення ще не ухвалено.  

Громадські організації по всій країні збирають підписи британців на підтримку ініціативи та проводять роз’яснювальну кампанію її необхідності.

Разом з тим, тютюнова індустрія почала рекламну кампанію, мета якої – перешкодити введенню уніфікованої упаковки сигарет. Так, у липні 2012 року Japan Tobacco International розмістила у пресі рекламу проти уніфікованої пачки сигарет. У ній наводилися ті ж тези, що й на новоствореному сайті know-more.co.uk. Мовляв, не існує досліджень, які доводять ефективність подібних заходів. Крім того, вони сприяють зростанню рівня контрабанди і контрафакту, що негативно позначається на економіці країни. Однак у берензі 2013 року Управління з дотримання стандартів у рекламі (The Advertising Standards Authority, ASA) визнало, що наведена у рекламі інформація не відповідає дійсності і вводить споживачів в оману. Тож подальше використання задіяних в кампанії рекламних макетів і тверджень – заборонили.

Нагадаємо, у грудні 2012 року Австралія стала першою країною у світі, яка ввела подібну заборону. Після цього про намір вжити аналогічних заходів заявили Великобританія, Ірландія та Нова Зеландія.

Джерело: Guardian

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
facebook.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду