7 прикладів нетипових антитютюнових кампаній

00:00,
31 Жовтня 2013
818

7 прикладів нетипових антитютюнових кампаній

00:00,
31 Жовтня 2013
818
7 прикладів нетипових антитютюнових кампаній
Ці кейси доводять, що залякування страшними картинками – далеко не єдиний спосіб переконати людей відмовитися від куріння. 

З одного боку, дослідження показують, що найкраще працює та антитютюнова реклама, яка шокує. Яскраві тому підтвердження – американська кампанія «Поради від колишніх курців» або сенегальська «Губка». Завдяки першій кинуло курити 100 тис. людей, друга на 600% збільшила кількість охочих розпрощатися з сигаретами.

З іншого боку, експерти стверджують, що подібна соціальна реклама десятиліттями використовує прийоми залякування. Тому аудиторія вже виробила до нього імунітет, а значить потрібно шукати нові способи достукатися до неї.

Нижче пропонуємо підбірку нетипових прикладів антитютюнових кампаній. В основі них теж лежить залякування наслідками куріння, однак форма подачі цієї інформації – заслуговують уваги.

1-2. Бельгія

Бельгійських підлітків та молодь спробували відвернути від куріння за допомогою чорного гумору. На телебаченні та у пресі запустили рекламу, герої якої всіляко допомагали курцям та підтримували їх – несли важкі сумки, робили педикюр, поступалися місцем у транспорті.  Все це супроводжувалося слоганом: «Ставтеся до курців поблажливо. Адже вони житимуть не так довго, як ви».  

Ще один кейс із Бельгії – інсталяції, які розмістили на дверях та поштових скриньках по всьому місту.  Вони акцентують увагу на згубному впливі пасивного куріння на членів родини курця і закликають останніх – «Куріть свої сигарети на вулиці».

3. Перу

Волонтери Перуанської ліги боротьби з раком півтора місяці збирали недопалки на вулицях міст – всього їх набралося 15 тис. Усі їх наклеїли на рекламну панель, внизу в кутку якої намалювали налякану дівчинку – на неї з усіх сторін насувалися недопалки. Так продемонстрували незахищеність дітей від пасивного куріння, яке підстерігає їх на кожному кроці.

4-5. Чилі

Чилійським курцям пояснювали, що куріння – це не просто суїцид, а ще й вбивство інших.

Вулицями міст Чилі розкидали скручені у формі сигарет листівки з інформацією про шкідливість куріння.

6. ПАР

На автобуси нанесли попередження: «Обходити автобуси спереду небезпечно для життя». Нижче під цим надписом дрібнішим шрифтом дописали, що кожна адекватна людина це розуміє і не стане ризикувати життям. Потім запитали – чому ж тоді люди ігнорують аналогічні попередження на пачках сигарет.

7. Швеція  

Подібну концепцію використали також у шведській рекламній кампанії. На звичайні продукти харчування – хліб, молоко, сік, сир, овочі і фрукти наклеїли попередження про їх шкідливість для здоров’я, аналогічні до тих, що розміщують на пачках сигарет. Склали ці продукти у пакети і доставили у центральні офіси найбільших мереж супермаркетів Швеції. У власників мереж запитали, чи погодилися б вони продавати в магазинах усі ці продукти, якби напевне знали про  те, що вони отруйні. 

Джерело, фото: adline.byspecialbrandingprojects.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
commons.wikimedia.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду