«Батіг» та «пряник»: як окупанти змушують мешканців тимчасово окупованих територій брати російські паспорти

«Батіг» та «пряник»: як окупанти змушують мешканців тимчасово окупованих територій брати російські паспорти

10:15,
22 Червня 2023
5972

«Батіг» та «пряник»: як окупанти змушують мешканців тимчасово окупованих територій брати російські паспорти

10:15,
22 Червня 2023
5972
«Батіг» та «пряник»: як окупанти змушують мешканців тимчасово окупованих територій брати російські паспорти
«Батіг» та «пряник»: як окупанти змушують мешканців тимчасово окупованих територій брати російські паспорти
Окупанти форсують паспортизацію українців до своїх незаконних «виборів» 10 вересня.

In English

У 2014 році Росія розпочала війну проти України, окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. Тоді було окуповано близько 44 тисячі квадратних кілометрів території України. Після початку повномасштабної війни у 2022 році росіяни захопили ще частини Донецької та Луганської, а також  Запорізької та Херсонської областей загальною площею близько 62,7 тисячі квадратних кілометрів. На тимчасово окупованій території загарбники систематично порушують права людини, коять різні види злочинів та змушують людей отримувати російський паспорт шляхом залякувань, шантажу та брехливих обіцянок. У цьому тексті фокусуємося на тактиках, які використовують росіяни, щоби змусити отримати «головний документ Росії». 

До початку 2023-го на окупованих Росією територіях проводилася видача російських паспортів, проте цей процес не мав таких масштабів, як у 2023 році. Паспорти видавалися в основному свідомим колаборантам, представникам вигаданих «органів влади» та бойовикам 1-го та 2-го армійських корпусів російської армії  (пропагандисти називали їх арміями «ДНР» та «ЛНР»). Окрім російських документів, видавалися також паспорти вигаданих росіянами «ДНР» та «ЛНР». 

Із початком 2023 року окупанти взяли курс на різке прискорення видачі російських паспортів мешканцям тимчасово окупованих територій. Для цього є три основні причини: 

  1. російський агітпроп розганяє меседжі щодо мирного врегулювання війни та офіційного закріплення за Росією захоплених територій. Для цього потрібно зробити видимість, що окуповані українці прийняли Росію й нібито добровільно отримують її паспорти;
  2. задля видимості легітимності окупації росіяни запланували на 10 вересня 2023 року незаконні «вибори» на захоплених територіях. Оскільки «референдуми», що росіяни провели там у вересні 2022 року, виглядали фікцією та профанацією, то проведенням виборів ворог хоче свого роду «реабілітуватися». Саме тому їм необхідно, щоб хоча би половина місцевих мешканців мала російські паспорти і створила на «виборах» кращу картинку, ніж на «референдумі». Також проведення «виборів» допоможе окупантам замінити небажаних місцевих колаборантів на більш лояльних або ж узагалі своїх людей із Росії. На тимчасово окупованих територіях формуються партійні структури чотирьох провладних партій: «Єдина Росія», «КПРФ», «ЛДПР» та «Справедлива Росія». Російський парламент нещодавно навіть ухвалив окремий закон, який дозволяє проводити вибори на територіях, де введено воєнний стан. Звісно, якщо Росії вдасться провести «вибори», жодна країна Заходу ніколи їх не визнає, як не визнала попередні «псевдореферендуми» та «псевдовибори»;
  3. ще однією метою паспортизації є прагнення окупантів ефективніше контролювати місцевих мешканців, відбити в них бажання допомагати Силам оборони та краще боротися з проукраїнськими партизанами. Росіяни хочуть легітимізувати репресії проти мешканців тимчасово окупованих територій та провести там мобілізацію до своєї армії. Також їм потрібно дещо впорядкувати життя у нещодавно захоплених регіонах та побудувати там власний бюрократичний апарат. Це робиться для того, щоб показати місцевим колаборантам, що «Росія тут назавжди» і нікуди вона з цих територій не піде

Для виконання цих завдань російські пропагандисти застосовують такі основні тактики: 

  1. Залякування. Ця тактика трапляється як у пропагандистських погрозах, так і в конкретних діях загарбницьких силових структур та фейкових «органів влади» на тимчасово окупованих територіях. 

Так, у травні 2023 року Центр національного спротиву повідомив, що російські окупаційні «адміністрації» в тимчасово окупованих частинах Запорізької області зобов’язали місцевих мешканців переукласти договори на постачання електроенергії на російські «документи» і в разі невиконання цієї вимоги протягом місяця погрожують її відключити. Загарбники створюють для українців неможливі для проживання умови, щоби змусити їх прийняти свої вимоги. 

Також вони погрожують місцевим мешканцям у майбутньому конфіскацією автомобілів з українськими номерами, вилучають українські посвідчення водія, документи на транспортні засоби тощо. Вже введено правила про неможливість надання медичних послуг та виїзду за межі населених пунктів без російського паспорта, що ставить перед мешканцями тимчасово окупованих територій питання про виживання. Окупанти також погрожують місцевим мешканцям тим, що відберуть у них дітей, якщо вони не отримають російські паспорти, що порушує базові права людини. 

На тимчасово окупованих із 2014 року територіях Донецької та Луганської областей донедавна наявність паспорта Росії була зовсім не обов’язковою. Але у 2023 році ситуація різко змінилася і тамтешніх мешканців також змушують отримувати російське громадянство. Працівників комунальних підприємств погрожують залишити без зарплати в разі відмови від отримання паспорта. Це стосується навіть співробітників дитячих садочків. 

27 квітня 2023 року президент Росії Володимир Путін підписав указ, який дозволяє й допускає депортацію з тимчасово окупованих територій України тих мешканців, які на момент 1 липня 2024 року не отримають російський паспорт. 

Цей список погроз, шантажу та залякування є далеко не вичерпним: окупанти застосовують дуже багато різних методів тиску на українців, які залишилися на тимчасово окупованих територіях, щоби ті якомога швидше отримували російські паспорти. 

За даними «Детектора медіа», які він отримав від людей, що перебувають у тимчасовій окупації, в селах лівобережної Херсонщини загарбники останнім часом погрожують місцевим мешканцям, які не мають російського паспорта, депортацією та конфіскацією майна. Також росіяни постійно погрожують перестати платити пенсії тим людям, які не отримали російський паспорт. Але станом на зараз виплати поки що продовжуються. 

Донедавна росіяни не змушували місцевих відмовлятися від українського громадянства при отриманні російського (законодавство країни-агресорки дозволяє подвійне громадянство). Але останнім часом ситуація змінилася, окупанти взяли курс на спонукання та примус відмовлятися від українського громадянства. За даними «Детектора медіа», які він отримав від людей, що перебувають у тимчасовій окупації, на лівобережжі Херсонщини росіяни іноді псують українські документи місцевих жителів, проте такі випадки є поодинокими. 

Для прискорення відмови від українського громадянства в російське законодавство навіть внесли зміни, які спрощують цей процес. У телеграм-каналах так званих російських «органів місцевої влади» наприкінці квітня 2023 року запустили флешмоб «естафета принципів», де місцеві колаборанти показово відмовляються від українського паспорта й кажуть, що «йдуть з Росією у світле майбутнє». Тут помітне комбінування методів примусу із пропагандою та заохоченням. 

Силові методи впливу не потрапляють у російську пропаганду, але відбуваються в реальному житті. Винятково на місцях та за допомогою силових структур і незаконних проросійських «органів місцевої влади». 

  1. Закривання дверей. Російські окупанти використовують цю тактику в дещо видозміненому вигляді: спочатку самі створюють людям проблеми, а потім нібито вирішують їх.

Вони не обіцяють нічого надзвичайного, а рекламують при отриманні російського паспорта, по суті, ті ж самі соціальні виплати та послуги, які місцеві мали в Україні до тимчасової окупації: виплати за народження дитини (так званий «материнський капітал» у Росії), виплати безробітним, пенсії по інвалідності тощо. У якості «переваг» російського паспорта пропагандисти наводять також загальні права людини як вільний вибір місця роботи чи вступ у заклади вищої освіти на бюджетну форму навчання. 

Також як «перевага» подається право користування російською онлайн-системою державних послуг «Держпослуги» та системою МФЦ (ЦНАПів), яка будується на тимчасово окупованих територіях. Росіяни пропонують українцям ще такі «переваги» як звільнення від державного мита при оформленні паспорта (яке становить аж 300 рублів) та можливість оформити паспорт за місцем проживання для маломобільних людей. 

Пропаганда свідомо «забуває», що саме російська окупація позбавила більшість мешканців тимчасово окупованих територій роботи та засобів для існування. Тепер загарбники пропонують людям все те ж саме, тільки під російським прапором, виставляючи це як свої досягнення. 

  1. Бомбардування любов'ю. Крім батога залякування, російський агітпроп використовує і метод «пряника» для прискорення паспортизації мешканців тимчасово окупованих територій. 

Це, наприклад, так звані «житлові сертифікати», що дозволяють придбати житло в інших регіонах Росії. І стимулюють переселення українців углиб Росії, щоб прискорити там їхню асиміляцію серед російського населення. Також окупанти сприяють переселенню росіян та представників інших народів на тимчасово окуповані території України з метою якомога швидшої асиміляції українців. Нещодавно Маріупольська міська рада повідомила, що росіяни переселили у Маріуполь 40-50 тисяч жителів Середньої Азії. Російська держава використовує таку тактику вже кілька століть для досягнення своїх цілей та більш ефективного контролю за колонізованими або окупованими територіями, де етнічно переважають інші нації. 

Але з житловими сертифікатами, типово для російських подачок, усе виявилося далеко не так райдужно. За кошти, розраховані в сертифікатах, можна придбати житло лише в депресивних регіонах Росії. Також окупаційні «органи влади» не дають людям вибору, у який регіон переселятися, і примусово направляють їх у місцевості із зазвичай низьким рівнем економічного розвитку. Росіяни не гребують і відвертою брехнею: із житловими сертифікатами обдурили навіть «топ-колаборантів» — Геннадія та Олену Шелестенків, колишніх піарників колаборанта Володимира Сальдо. 

За даними «Детектора медіа», які він отримав від людей, що перебувають у тимчасовій окупації, окупанти застосовують ще одну схему «сир у мишоловці» задля швидшої паспортизації. Для власників українських паспортів із лівобережжя Херсонської області всі медичні послуги у Криму є безкоштовними, навіть серйозні та дороговартісні. Як тільки людина отримує російський паспорт — всі вони стають платними. Ось так росіяни «не кидають своїх». 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду