Росія та її прихильники у Європі намагаються дискредитувати Україну, поширюючи наратив про «ультраправий екстремізм»

Росія та її прихильники у Європі намагаються дискредитувати Україну, поширюючи наратив про «ультраправий екстремізм»

14:59,
2 Серпня 2020
2743

Росія та її прихильники у Європі намагаються дискредитувати Україну, поширюючи наратив про «ультраправий екстремізм»

14:59,
2 Серпня 2020
2743
Росія та її прихильники у Європі намагаються дискредитувати Україну, поширюючи наратив про «ультраправий екстремізм»
Росія та її прихильники у Європі намагаються дискредитувати Україну, поширюючи наратив про «ультраправий екстремізм»
Про це йдеться у відповіді Української делегації у ПАРЄ на запит MediaSapiens

Днями деякі українськи ЗМІ розповсюдили інформацію про намір ПАРЄ надіслати додаткову місію, щоб розслідувати «ультраправий екстремізм» в Україні. «112 Україна», «Вести» та інші видання послалися на слова голови моніторінгового комітету ПАРЄ Штефана Шеннаха, не зазначивши, де і коли він зробив заяву про намір створити «додаткову комісію». Детальніше про ситуацію можна прочитати тут.

MediaSapiens звернувся до Єлизавети Ясько, голови постійної української делегації в ПАРЄ, з проханням прокоментувати ці заяви та розповсюдження цієї інформації в ЗМІ. У відповіді вона відкидає звинувачення в поширенні «ультраправого екстремізму» в Україні, вважає поширення такої інформації частиною маніпуляцій у ході перевиборчої кампанії та намаганням Росії та її прихильників у Європі дискредитувати Україну. Про ініціативу пана Шеннаха українській делегації невідомо. Публікуємо відповідь повністю:

«Парламентська асамблея Ради Європи має універсальний механізм вивчення політичних процесів у державах-членах – це механізм моніторингу. Україна, поруч з низкою інших країн (Азербайджаном, Албанією, Боснією і Герцеговиною, Вірменією, Грузією, Молдовою, Польщею, Росією, Сербією, Туреччиною) перебуває від моніторингом ПАРЄ.

Зокрема, призначено двох співдоповідачів моніторингового комітету з українського питання – це Джема Грозданова (Болгарія) та Альфред Геєр (Швейцарія). Вони планували здійснити візит навесні цього року, проте відклали поїздку через COVID-19. Під час таких візитів співдоповідачі зазвичай зустрічаються з високопосадовцями та керівниками правоохоронних органів, під час яких мають змогу поставити всі запитання, що становлять інтерес. Згодом до моніторингового комітету ПАРЄ подається звіт.

Водночас, будь-який член ПАРЄ має право подати пропозицію резолюції (англ. motion for the resolution) на тему, яку він/вона вважає актуальною. Такий документ повинен пройти достатньо довгу процедуру обговорення і в підсумку ставиться на голосування під час сесії ПАРЄ. Як відомо, остання частина сесії ПАРЄ відбулася у січні, найближча запланована на жовтень, проте, зрозуміло, що її проведення під питанням через COVID-19 – так само, як не відбулися весняна та літні частини цьогорічної сесії ПАРЄ.

До делегації України в ПАРЄ не надходило жодного звернення з органів ПАРЄ чи співдоповідачів щодо так званого «ультраправого екстремізму в Україні». Так саме не реєструвалися пропозиції резолюцій з цього питання.

Щодо наведеної цитати, де було наведено слова, які приписуються пану Шеннаху (без посилання на першоджерело), вважаємо за необхідне зазначити наступне.

Україна є демократичною країною, де гарантується свобода слова, зборів, поширення інформації та ведення політичної діяльності. При цьому всі політичні сили та їхні прихильники повинні дотримуватися українського законодавства – порядку фінансування партій, висунення та реєстрації кандидатів, правил проведення публічних заходів. Також в Україні заборонено функціонування політичних партій, що сповідують людиноненависницькі ідеології – комунізм та нацизм.

Цього року в Україні заплановано проведення місцевих виборів, тому, зрозуміло, що політичний процес в Україні перебігає активно. Водночас ми заперечуємо існування так званого «ультраправого екстремізму» в Україні як потужного організованого легального політичного руху, що провадить політичну діяльність насильницькими методами та виступає з закликами до повалення конституційного ладу і користується значною підтримкою в суспільстві.

Як парламентарі, ми засуджуємо факти насильства у політичній боротьбі. При цьому, ми наголошуємо на необхідності їхнього об’єктивного розслідування із встановленням факту вини чи невинуватості кожного фігуранта конкретного кримінального провадження, незалежно від політичних поглядів, членства в політичних організаціях тощо.

Ми розуміємо, що держава-агресор – Росія та її прихильники у Європі зацікавлені у тому, щоб дискредитувати Україну у світі шляхом поширення наративу про так званий «ультраправий екстремізм» в нашій країні. Це робиться для того, щоб відвернути увагу вільного світу від брутального порушення прав людини та воєнних злочинів, які здійснюються російським керівництвом, перш за все, під проведення агресивної політики щодо України та багатьох інших країн світу.

Ми будемо систематично та послідовно спростовувати неправдиві повідомлення та запобігати популяризації викривлених наративів в ім’я правди та національних інтересів України».

Нагадаємо, що відеоблогер Анатолій Шарій та інформаційні ресурси, підконтрольні Віктору Медведчуку, протягом останніх місяців поширюють інформацію про напади на активістів їхніх партій, звинувачуючи в нападах ультраправих. З цього приводу відеоблогер звернувся до низки лівих або ліворадикальних депутатів Євпропарламенту, депутатів парламентів окремих  європейських країн, щоб вони звернулися зі словами підтримки на адресу партії Шарія та ОПЗЖ, і засудили «ультраправе насильство» в Україні.

Фото: glavcom.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Helga
18:52 / 02.08.2020
Ага, це ж мабуть росіяни кидаються на підлітків у Києві на Подолі, й расистські заклики на стінах міста малюють (привіт, пане Кличко), та вчиняють сафарі на ЛГБТ-людей. Сюди ж можна й напади на активістів додати, і на журналістів опозиціних виддань, які таврують "проросійськими". А так, ну звичайно, що в Україні немааає ніякого ультраправого екстримізму і нереагування поліції на такі випадки, угу)))
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду