Аналітики прогнозують кінець епохи неупереджених новин

00:00,
4 Серпня 2011
1600

Аналітики прогнозують кінець епохи неупереджених новин

00:00,
4 Серпня 2011
1600
Аналітики прогнозують кінець епохи неупереджених новин
ЗМІ мають бути об’єктивними? Повинні повідомляти про події – але не давати їм власну оцінку? Ці правила, які свого часу були базовими стандартами журналістики, тепер втрачають актуальність, вважає частина сучасних медіааналітиків.  

Fox News – одна з найбільш прибуткових новинних корпорацій у світі, американський кабельний канал News Corporation Руперта Мердока, у 2010 році отримала понад $800 млн. прибутку. Це більше, ніж у обох конкурентів, CNN та MSNBC, разом узятих.

 

Fox характеризують у світі медіа як суб’єктивний канал. Чи це погано? «Ми пропонуємо точку зору, якої не можна побачити більше ніде», – каже Білл Шайн (Bill Shine), перший віце-президент з розробки бізнес-стратегій Fox News.

 

Fox – не єдиний ресурс, що не боїться коментувати події і в результаті отримувати приголомшливий фінансовий успіх. Серед інших прикладів можна назвати видання The Economist.

 

У світі, де з’явлється мільйон новин, споживачі перевантажені інформацією – і хочуть, щоб їм пояснили, що все це означає.

 

Тим часом CNN із своїм традиційним – беземоційним – способом подачі новин продовжує втрачати аудиторію, принаймні у прайм-тайм. Колишні працівники корпорації не соромляться говорити, що каналу слід йти в ногу з часом та подавати власну точку зору на події. В цьому немає нічого сором’язливого. Проте Марк Вітекер, головний редактор CNN, не згоден. CNN, за його словами, відомий своєю «цілісністю та відсутністю дешевих суджень», і надає більш глобальну картину, ніж його конкуренти.

 

Фото: девіз Fox News. «Прозоро та Сбалансовано. Ми інформуємо. Ви робите висновки».

 

Медіааналітики повсякчас говорять про «неупереджені» новини як про артефакт минулого століття. «Багато видань трактують це [подання новин без власної точки зору на них] як єдину істинну релігію – хоча в дійсності це є артефактом певного набору економічних та історичних обставин», – стверджує Джошуа Бентон (Joshua Benton) з Nieman Journalism Lab.

 

Серед сучасних європейських видань та новинних корпорацій надання власної точки зору на події – явище цілком розповсюджене. Наприклад, прихильники традиційної старої школи журналістських принципів часто критикують BBC за надмірний патріотизм у висвітленні новин, оскільки більшість їх стосуються Великобританії. Також BBC не характерна і політична відстороненість – канал не приховує симпатії до «лівих».

 

Нинішня журналістика виходить на якісно новий рівень – де основним критерієм стане не відсутність упередженості, а прозорість доступу до інформації.

 

Журналісти мають свою індивідуальність та погляди на події. І вони будуть про це говорити, але дотримуючись стандартів етики та інтелектуальної чесності. Журналісти будуть надавати інформацію про себе, аудиторія видання знатиме, чим живе журналіст, чим він мислить. Публікуватимуть розшифровки інтерв’ю без купюр. Надаватимуть більше лінків на першоджерела, і розповсюджуватимуть не тільки «причесані» ефірні матеріали, але й, наприклад, записані  через iPad та iPhone «живі», динамічні подкасти з місця подій.

 

Прозорість, а не відсутність упередженості – це фундамент, на якому будуватиметься довіра аудиторії до видань. Такою бачить частина сучасних медіааналітиків глобальну інформаційну картину 21 століття.

 

За матерілами ТЕКСТИ

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду