Хакери полюють на журналістів

00:00,
26 Вересня 2011
1069

Хакери полюють на журналістів

00:00,
26 Вересня 2011
1069
Хакери полюють на журналістів
Міжнародний інститут преси стурбований тим, що хакери нещодавно викрадали акаунти в Twitter у журналістів і в новинних медіа.

Як повідомила EFE, 3 вересня у Венесуелі три опозиційні журналісти, три колумністи та п’ять опозиційних активістів через викрадення паролів втратили доступ до своїх імейл-акаунтів та акаунтів у Twitter.

 

Відповідальність взяла на себе група хакерів, яка називається N33. Вони заявили, що атаку було вчинено не за наказом уряду. «Нас спонукало до цього лише незаконне використання Twitter під захистом свободи слова», – йшлося у їхній заяві, оприлюдненій на каналі державного телебачення.

 

«Ніхто не зупинить нас у намірі взяти реванш над кожним, хто чинить напади на президента через його хворобу та на цілісність наших інституцій», – стверджувалося в заяві (венесуельський президент Уго Чавес нещодавно пройшов курс лікування раку хіміотерапією. – Прим. в оригіналі). Група, що вочевидь виступає на його підтримку, стверджувала, що завдала удару 500 тисячам відвідувачів Twitter, які використовували свої акаунти як джерело ненависті та розколу в країні.

 

Постраждали журналісти Беренісе Гомес, Ібеїсе Пачеко та Леонардо Падрон. Так само як і гуморист і колумніст Лауреано Маркес, політик і колумніст Едуардо Семтей, громадський активіст і колумніст Хесус Торреальба та військовий аналітик Росіо Сан Мігель.

 

В інтерв’ю газеті El Tiempo хакери пообіцяли, що чинитимуть нові напади. Своєю головною мішенню – «найкоштовнішим каменем у короні» – вони назвали колишнього директора опозиційного новинного каналу Globovisión й теперішнього редактора LaPatilla.com Альберто Федеріко Равеля. «Я завжди був політичною мішенню для Чавеса, – сказав він. – Після недавніх подій я змінив усі свої паролі».

 

Беренісе Гомес сказала IPI, що, як і більшість жертв, змушена була відкрити в Twitter новий акаунт. Через тиждень на ньому було вже 13 тисяч відвідувачів, та вона намагалася повернути 182 тисячі, які мала раніше. Тим часом викрадений у неї акаунт отримав нове ім’я, на ньому почали вміщувати повідомлення на підтримку Чавеса і він втратив близько 30 тисяч відвідувачів.

 

Хакери телефонували Гомес, записали розмову з нею, згодом розмістивши її в інтернеті. «Ваша інформація брудна. Це розвідувальна інформація. Вона незаконна», – сказав їй один із них по телефону. Коли ж вона почала заперечувати і заявила, що їй немає за що вибачатися, він назвав її брехухою і сказав, що опублікує інформацію. Пообіцяв повернути їй акаунт, та не зробив цього після закінчення розмови.

 

«Вони намагалися змусити мене писати по-іншому, – заявила IPI Гомес. – Сказали, що через інформацію, яку я зберігаю на своїх акаунтах, у мене виникнуть проблеми. Та зараз мене найбільше лякає те, що вони знають, хто надає мені інформацію. Вони можуть цим скористатися, залякувати, переслідувати в судах і навіть убити моїх інформаторів. Я працювала журналісткою 30 років і вважаю священною справою захищати їх».

 

Коли Гомес звернулася з проханням з’ясувати, що сталося, в Інститут наукових і кримінальних розслідувань, до неї поставилися як до професіоналки. Вона повідомила прізвища та номери телефонів імовірних хакерів. Тим часом Гомес установила контакти з Google і змогла заблокувати свій імейл-акаунт. Однак зі штаб-квартири Twitter не отримала жодної відповіді.

 

Президент Національної гільдії журналістів Венесуели Сільвія Аллегрет сказала IPI: необхідно поважати конфіденційність, чесність і репутацію, що проголошуються в національній конституції та в Загальній декларації прав людини. «Вражає те, що уряд чітко не зреагував на ці акції, – висловилася вона. – Замість цього державний телеканал передав заяву хакерів і записи телефонних розмов упливових людей. Це надзвичайно серйозна справа».

 

Аллегрет висловила жаль з приводу того, що хакерство завдало шкоди жертвам у стосунках з інформаторами, а також їхнім можливостям збирати дані. Крім того, прихильники вже не мають доступу до їхніх новин. «Знову ж таки порушено свободу слова та право на інформацію», – сказала вона.

 

Менеджер зі свободи преси та комунікацій IPI Ентоні Міллз закликав провести розслідування і вимагав притягти винуватців до судової відповідальност. «Нікому не можна дозволяти використовувати Twitter для залякування журналістів, – сказав він. – Ми надзвичайно стурбовані тим, що хакери, ймовірно, отримували інформацію з журналістських джерел. Репортери мають обов’язок і право на захист джерел інформації. А ці акції створюють для них загрозу».

 

Трапився ще один інцидент. Як повідомила Los Angeles Times, хакери, які називають себе сценаристами-малюками (слово kiddie – «малюк» має в англійській розмовній мові й інше значення – професійний злодій. Вислів script kiddie (скрипт кидді) вживається у хакерській культурі як термін. – ТК) отримали доступ до акаунта у Twitter NBC і вміщували в ньому фальшиві повідомлення про напад літака на ground zero (буквально – «нульова відмітка» – місце в центрі Нью-Йорку, де до 9 вересня 2001 року стояли вежі-близнюки Світового торговельного центру, зруйновані внаслідок терористичних актів. – ТК).

 

Перший надісланий твіт: «Гарячі новини! Щойно вчинено напад на ground zero. Рейс 5736 врізався у майданчик. Є підозра, що літак викрадено. Більше новин – під час наступних подій». Після цього було ще три повідомлення. Одне з них – про те, що то був жарт, інше – про того, хто взяв на себе відповідальність. Twitter анулював акаунт хакера, а після цього повернув його NBC.

 

Натомість у Мексиці знайдено тіла двох молодих людей, яких повісили на мосту в прикордонному місті Нуево Ларедо, повідомив цього тижня Knight Center for Journalism. «Така доля чекає всіх тих, хто розміщує дурню в інтернеті», – йшлося у прикріпленій записці.
 

Джерело IPI

Автор Маріела Хойєр Герреро, Міжнародний інститут преси (IPI)

Переклад Аркадія Сидорука

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
IPI
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду