У Росії збираються створити журналістську хартію морально-етичних норм

00:00,
17 Жовтня 2012
1034

У Росії збираються створити журналістську хартію морально-етичних норм

00:00,
17 Жовтня 2012
1034
У Росії збираються створити журналістську хартію морально-етичних норм
Така хартія згодом могла б замінити деякі  закони, зокрема, про захист дітей від шкідливої інформації, вважають прихильники ініціативи. 

Створення хартії російських журналістів, яка б регулювала  морально-етичні норми, обговорювали сьогодні на засіданні експертної ради з масових комунікацій при Роскомнагляді, повідомляє РИА Новости

«Весь Європейський Союз має такі хартії… За Хартіями працює весь цивілізований світ. Я пропоную частину законодавчих, дуже жорстких позицій   взяти на саморегулювання суспільства. А то в нас вже скоро кожну годину будуть з’являтися закони – що можна, чого не можна», - сказав ініціатор створення хартії Павло Гусєв, головний редактор газети «Московский комсомолец».

Віце-спікер Держдуми від «Єдиної Росії» Сергій Железняк підтримав цю пропозицію і відзначив, що саморегулювання було б ефективніше законів. Він відзначив, що галузь часто швидше та гнучкіше реагує на проблеми. «Навіть якщо взяти до прикладу сцени жорстокості, то норми етики, їх неможливо описати в законі. Вони для різних груп можуть сильно відрізнятися», - сказав пан Железняк.

Голова Роскомнагляду Олександр Жаров у свою чергу  зауважив, що хартія чи кодекс етики міг би «згодом замінити закон (про захист дітей від шкідливої інформації)».

Гусєв пояснив, що хартія в першу чергу має стосуватися висвітлення жорстоких подій чи катастроф.

«Ця хартія морально-етичних норм стала би для факультетів журналістики своєрідним аналогом того кодексу честі, який підписують медики», - сказав він.

Нагадаємо, що закон про захист дітей від інформації, яка шкодить їх здоров’ю і розвитку, зобов’язав російські ЗМІ маркувати матеріали у залежності від вікових обмежень. Норма викликала неоднозначну реакцію у мас-медіа, зокрема в інтернет-ЗМІ, які вважають ряд формулювань закону недостатньо ясними. Роскомнагляд обіцяв проаналізувати практику застосування закону у перший місяць його дії та внести необхідні уточнення.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
journalistjan
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду