Зима і Hyundai: проблеми теле-небачення

00:00,
24 Грудня 2012
1646

Зима і Hyundai: проблеми теле-небачення

00:00,
24 Грудня 2012
1646
Зима і Hyundai: проблеми теле-небачення
Мас-медіа мали би бити на сполох, адже всі недбальства на залізниці несуть загрозу життю пасажирів, але…

Ці повідомлення схожі на хроніку бойових дій.

18 грудня 2012 року. «Як відомо, у п’ятницю [14 грудня. – С.Г. ]сталося аж 4 поломки потягів "Хюндай".

Також у минулу середу поламалися одразу два потяги Hyundai "Інтерсіті+", які слідували за маршрутом Донецьк – Київ та Київ – Донецьк.

8 грудня швидкісний електропоїзд Hyundai №165 Дніпропетровськ – Київ зламався, і пасажири чекали іншого поїзда.

6 грудня повідомлялося, що у Полтавській області електропотяг Hyundai №164 сполученням Київ – Харків поламався та простояв на перегоні 3 години 5 хвилин. Пізніше в "Укрзалізниці" пояснили, що електропоїзд "Український експрес", який прямував за маршрутом Київ – Харків, затримався через обрив контактного проводу».

20 грудня 2012 року. «Потяг Hyundai, який слідував у четвер ввечері рейсом Київ – Львів, зламався.

Про це "Українській правді" повідомив пасажир Тарас Добко.

"Недалеко від станції Клавдієве. Їхав годину максимум", – розповів він.

"Годину сорок стоїмо після виїзду з Києва на Львів. Світла частково не було. Опалення не працює. Провідниці повідомляють, що є поломка", – додав пасажир.

"Через дві години прибули електрики, замінили деталь і потяг рушив", – повідомив Добко.

Пасажири приміських поїздів повідомляють також, що у зв'язку з поломкою електрички їдуть з Києва лише до Ірпеня і Бучі.

Близько 22:00 вечора потяг знову зупинився і стояв без світла. Пасажирам нічого не оголошували.

Як відомо, вранці зламався потяг Hyundai, який їхав рейсом Київ – Донецьк».

21 грудня 2012 року. «Потяг Hyundai, який слідував за маршрутом Львів – Київ, у п’ятницю знову зламався.

Про це у Facebook пише Ірина Соломко.

"Знову Хюндай. Дзвонив знайомий, їде зі Львова. Потяг вже годину як мав бути в Києві, але вони вже годину стоять на станції Немишаєве. Зрозуміло, ніхто нічого не пояснює", – написала вона».

22 грудня 2012 року. «Сьогодні вранці відбулася чергова поломка швидкісного поїзда Hyundai сполученням "Донецьк – Київ".

Як повідомив один з пасажирів поїзда, Hyundai зумів від'їхати лише на 65 кілометрів від Донецька – зламався в місті Костянтинівка.

Виручати його прибув локомотив, який спочатку дотягнув Hyundai до Слов'янська, а потім узяв курс на Лозову, де всіх пасажирів пересадять на інший потяг. Повідомляється, що швидкість руху складу не перевищує 40 км/год.

Відзначається, що в поїзді відсутнє опалення, тому в вагонах дуже холодно.

Пасажири Hyundai намагаються додзвонитися в диспетчерські, однак там на дзвінки людей не відповідають.

Згідно з розкладом, поїзд повинен був прибути в Київ о 13:10».

23 грудня. «Швидкісний електропоїзд Hyundai Дніпропетровськ – Київ у п'ятницю ввечері 3 години стояв без опалення і світла біля Дніпродзержинська.

Як повідомляє Дніпроград, вже після 20 хвилин у дорозі потяг зупинився біля станції Дніпродзержинськ. Залишившись без електрики, поїзд стрімко охолов. Люди, заблоковані у вагонах без світла та тепла, почали панікувати.

"Поїзд стоїть під Дніпродзержинськом вже три години. У поїзді немає світла і холодно. Кажуть, що його не можуть відштовхати до станції, тому що заблокувалися гальма. Обіцяють, що через 10 хвилин під'їде інший поїзд, на який пересадять пасажирів, але так вже більше години обіцяють", – написав у своєму блозі один з очевидців…

У суботу зламався також Hyundai, який прямував з Харкова до Києва.

Як повідомили медіа групі "Об'єктив" пасажири, склад зупинився в 30 км від Полтави близько 8:30 ранку. Годину пасажири з 2-го класу сиділи в холодних вагонах. Тепло не відключали тільки у вагонах 1-го класу.

О 9:30 Hyundai відбуксирували до Полтави. Там пасажирів пересадили в старий поїзд.

Крім того, за маршрутом 156 Київ – Харків в суботу вранці Hyundai з самого початку шляху тягнув звичайний локомотив.

Як повідомив Делу один з пасажирів поїзда, крім планових зупинок у дорозі було кілька позапланових зупинок по 5–10 хв. У підсумку, поїзд прибув до Харкова з півгодинним запізненням».

Поки стаття готуватиметься до друку, найшвидше, ця низка повідомлень буде продовжена. Але й наведених прикладів, очевидно, достатньо для того, щоб мати підґрунтя для серйозної розмови. Про найрізноманітніші проблеми. Серед них – і про ту, на яку поки що найменше звертають увагу ті, хто пише про поломку чергового потяга Hyundai (якщо не забули, ці швидкісні електропоїзди були пишно названі «Українськими експресами», але потім цю назву якось перестали згадувати). Отож мова про те, яким чином постійні поломки швидкісних поїздів та їхні кількагодинні зупинки в «чистому полі», супроводжувані різким падінням температури у вагонах – що тягне за собою небезпеку для здоров’я сотень пасажирів – відображається у мас-медіа, і передовсім – на телебаченні. Адже йдеться не про поодинокі випадки і не про цікаві казуси, а про проблему, яка набула загальнонаціонального масштабу.

Оскільки задовго до виголошення Оксаною Забужко поради: «Вимкніть телевізор, читайте книжки, дивіться в небо, спілкуйтеся з дітьми», – автор цих рядків звів своє спілкування із «засобом промивання мізків» до мінімуму, довелося звернутися до інтернету, який містить куди більше корисної інформації. Я перевірив сайт так званого Першого національного телеканалу. Чому «так званого»? Там відсутні згадки про поїзди «Хюндай» у зв’язку з їхніми численними поломками. І про «Український експрес», як про офіційне «псевдо» такого виду сполучення. А хіба ж численні поломки поїздів у чистому полі, у сильні холоди – не загроза тисячам українців? Хіба це не проблема, яку просто-таки мусить обговорити (не лише повідомити!) Перший національний?

У випуску ТСН за 21 грудня 2012 року інформація про затримки й поломки відсутня. Як було раніше – не беруся судити, натомість 5 канал увечері того ж числа помітив цю проблему: «Нова відмова швидкісного потяга "Хюндай – Ротем". Рейс Дніпропетровськ – Київ три години простояв посеред поля без опалення та світла поблизу Дніпродзержинська. Згодом пасажирів пересадили на інший потяг і відправили до Києва. Про це 5-му каналу повідомив один із пасажирів. За його словами, офіційно причини тригодинної зупинки пасажирам ніхто не пояснив, а от неофіційно називали проблеми з гальмами. Раніше сьогодні ще один потяг "Хюндай-Ротем", що прямував за маршрутом зі Львова до Києва, зламався. Він зупинився на під'їзді до столиці на станції Немішаєве. Загалом же, за останні два тижні сталося більше десятка відмов цих експресів».

А от телеканал «Інтер» неодноразово звертався до цієї теми. На сайті «Подробностей» через систему пошуків легко знайти десь так із півтора десятка повідомлень про складні ситуації зі швидкісними поїздами впродовж останнього місяця. Тільки за 21 грудня їх три (наводжу лише назви): «Снова сломался: "Хюндай" не дотянул до Киева 30 километров» (13:50); «Коммунисты предложили Кабмину вернуть Корее поезда Hyundai» (14:54); «Нескорый поезд» (17:13).

Але й тут також майже виключно лише констатації. Чи може інформаційна програма й інформаційний сайт обмежитися констатаціями? Чи їм слід вийти на рівень елементарних узагальнень – бо ж у разі подальших поломок у чистому полі (а зиму обіцяють після Нового року вельми люту) під загрозу потрапить не тільки здоров’я, а й життя сотень пасажирів? Чи провідні телеканали просто не наважувалися зробити це? Що ж, у прямому ефірі «Великої політики» на «Інтері» про це заговорив заступник глави фракції Партії регіонів, екс-міністр соціальної політики Сергій Тигіпко: «Я вважаю, що таке замовлення велике в Україні ми не могли виконати, хоча на той час ми могли би три чи чотири потяги зробити своїми силами, і вони би були і більш дешеві, і з технічної точки зору більш сучасні, і більш підходили б до наших кліматичних умов… Купівля "Хюндай" – це помилка, і свого часу про це українські фахівці говорили. Я думаю, що от зараз під час кадрових призначень президент повинен врахувати це. Якщо ні, то мені здається, з політичної точки зору, це буде помилка з боку керівництва країни. Чому? Тому що за такі проблеми, за такі події люди мають нести відповідальність».

Та чому не надавався достатній ефірний час компетентним експертам, зрештою, самим пасажирам? Якщо і були подібні випадки, то лише поодинокі. Але ж проблема насправді не обмежується самими тільки «Хюндаями». Й ось доказ цього:

«У дизельному поїзді Сарни – Здолбунів, який 21 грудня приблизно о 20 год. виїхав із Сарн, замерзають пасажири, серед яких кілька десятків школярів віком 8 – 10 років. Поїзд зовсім не опалюється, температура у вагонах сягає мінус 9 градусів.

Про це повідомили народному депутатові від ВО “Свобода” Олегові Панькевичу пасажири потяга, повідомляє прес-служба “Свободи”.

За словами одного з пасажирів, жителя м. Бродів Тараса Гапуна, люди, щоб зігрітися, скупчилися в одному-двох вагонах. Серед них – багато дітей. Це школярі, які повертаються зі змагань з плавання, які відбувалися в Білорусі. Є також матері з маленькими дітьми.

Бригада машиністів, які ведуть потяг, ніяк не реагують на скарги пасажирів».

У газетах знаходимо більше й інформації, й узагальнень. Проте найбільш ефективними в цьому плані є соціальні мережі. Одним із топів українського інтернету за останній час став пост Кристини Бердинських «Осторожно, Хюндай! История одной поездки на Хюндае из Донецка в Киев». Тут є чимала пожива для самостійних читацьких роздумів: щедро ілюстрована фотознімками, розписана по годинах і хвилинах драматична історія поїздки на зовсім не швидкісному експресі. Поправте мене, якщо я не маю рації, але ні про що схоже на нашому телебаченні (у вигляді якщо не журналістського розслідування, то бодай детальної оповіді) не довелося чути – навіть від тих моїх знайомих, хто достатньо регулярно вмикає «ящик»…

А оскільки – повторю це ще раз – проблема не лише у закупівлі для наших залізниць і наших кліматичних умов не надто придатних для них поїздів Hyundai, а й у загальному стані залізничного господарства, який яскраво проявився з настанням зими (хто бував у дні снігопадів на головному вокзалі Києва, той відчув на собі неспроможність залізничників навіть розчистити сніг на прилеглій території). Мас-медіа мали би бити на сполох, адже всі ці недбальства (це найм’якіше позначення того, що відбувається на залізниці) несуть загрозу життю пасажирів, але… Невже будемо чекати того, що без наведення чіткого порядку в цій галузі стає все ймовірнішим і ймовірнішим?

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Українська правда
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду