Як журналісти окремих видань спекулюють на темі євромайдану

00:00,
27 Листопада 2013
2241

Як журналісти окремих видань спекулюють на темі євромайдану

00:00,
27 Листопада 2013
2241
Як журналісти окремих видань спекулюють на темі євромайдану
Прочитавши більше матеріалів на сайті газети «Взгляд», перестаєш дивуватися тональності публікацій, що висвітлюють громадянські протести в Україні.

Тимчасом як соціально відповідальні медіа докладають зусиль, щоб об’єктивно та всебічно висвітлювати євромайдани у столиці й регіонах, деяким «монстрам пера», вочевидь, і самі думки про євроінтеграцію, й факт громадянської непокори, й дух піднесення, який знову охопив суспільство, є нестерпними.

Вони прагнуть усіляко принизити значущість самої події, її масштаби. Їм так кортить показати всьому світові «неєвропейськість» тих, хто бере участь у євромайданах, що інколи це сягає абсурду.

Як ось у цій публікації на сайті «Взгляд»:

«Учасники сьогоднішньої маніфестації на захист євроінтенграції, яка проходить у Києві увесь день, напали на активістів ЛГБТ-руху, які примкнули до них, щоб продемонструвати свою прихильність європейським цінностям. Про це “Взгляду” розповіли очевидці». Але чомусь жодного прізвища «очевидців» – ні постраждалих, ні свідків не названо, як не представлено й фотографій чи відео нападників – «людей в медицинських масках» і потерпілих геїв.

Навіть непосвяченому читачеві спадає на думку, що сам факт побиття висмоктано з пальця. А кожній людині, яка хоч трохи орієнтується в реаліях сьогодення, зрозуміло, що сама ця хода під прапорами ЛГБТ не випадкова, а організована, щоб довести нетерпимість, нетолерантність та агресивність українців – учасників євромайдану.

Впадає в око, що нібито постраждалі гомосексуали так само схожі на геїв, як радянські трактористи на космонавтів. Можемо в цьому переконатися, переглянувши фоторепортаж «Суровые украинские “геи”». «Подивіться на ці одухотворені обличчя під райдужними прапорами. Цих людей, задіяних у провокаційній ході з метою дискредитації європейської інтеграції України, організатори намагалися видати за представників українського гей – співтовариства», – розставляють акценти автори фоторепортажу для тих, хто ще мав сумніви.

Не можна не зауважити, що у той час, як «Радіо Свобода» майже постійно веде пряму відеотрансляцію, HromadskeTV – євромарафон, сайт «Взгляд» пропонує своїм читачам у рубриці «Кращі відео» такі «важливі» сьогодні новини, як «Американец собрал пистолет из фена, дезодоранта и банки из-под Ред Булл», «В Йемене трое погибли, танцуя Gangnam Style» та ще жахають націоналістами, які пройшли маршем у Львові у білих масках. Вочевидь, – це саме те, що може цікавити наших громадян сьогодні.

Прочитавши більше матеріалів інтернет-видання, перестаєш дивуватися тональності матеріалів, що висвітлюють громадянські протести в Україні. Зрозуміло, що це редакційна політика. Їх тут називають «сборище»: «На Європейской площади зборище разновозрастное и флаги перемешаны – европейские и партийные». Співробітники сайту вдаються до маніпуляцій, пересмикувань, відвертої брехні, применшуючи важливість протестних акцій: «А в соцсетях обсуждают: сколько народа вышло на улицы». Можу засвідчити: це далеко-далеко не головна тема з тих, які обговорюються у мережах щодо євроінтеграції.

26 листопада на сайті з’явилося відео під назвою «Ведучий мітингу на Європейській площі намагався провокувати натовп на агресію – спостерігач». Перш за все, варто було б назвати цього загадкового «спостерігача» для достовірності. По-друге, з відеоматеріалу, який подано без жодних коментарів, абсолютно не зрозуміло, чому відбулися зіткнення, хто насправді винен і до чого тут ведучий. Здається, «погляд» співробітників сайту зовсім замилився, бо єдине, що вони бачать і в чому намагаються переконати своїх читачів-глядачів – це що на євромайданах зібрався такий собі некерований агресивний натовп – «збіговисько» – від якого мирним громадянам невідомо чого чекати.

Журналісти сайту порушують професійні стандарти: достовірність, посилання на джерела, відокремлення фактів від коментарів та баланс думок. Так, у матеріалі «Політолог: опозиція спеціально провокує бійки під час масових акцій» збалансованістю й не пахне: «Організовуючи бійки з міліцією, перекриття важливих транспортних розв’язок і штурми урядових будівель, опозиція спеціально провокує владу на конфлікт з метою дестабілізувати ситуацію в країні, але в той же час не відповідати на питання потенційних виборців про те, що ж вона запропонує людям у випадку приходу до влади». На підтвердження цього посилу наводяться аргументи лише політичного експерта Володимира Цибулька, натомість контраргументів від представників опозиції, самих учасників мітингу та політологів, що не належать до провладного пулу, немає.

У вихідних даних журналісти «Взгляда» декларують: «Ми пишемо про все, що бачимо: про політику, гроші, культуру, музику, злочинність, розповідаємо веселі і сумні історії з життя. У нас немає заборонених тем. Ми робимо так, щоб кожен ранок, прочитавши свіжий номер «Взгляду», ви дізналися, що цікавого вчора відбулося у країні і в світі. Наше завдання – підняти українську журналістику на новий рівень якості (?! – Авт.). З нами не нудно, а цікаво. Ми не віримо чуткам і перевіряємо всю інформацію (?! – Авт.). Ми знаємо і бачимо те, що не впізнали і не побачили інші. Ми не пишемо за вказівкою. У нас – новий погляд на речі».

Прикро, але змушена констатувати: реальність суперечить деклараціям.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
MediaSapiens
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду