«Факти» на ICTV знайшли ще одну новину у словах Вілкула. Тепер про тіньову економіку

«Факти» на ICTV знайшли ще одну новину у словах Вілкула. Тепер про тіньову економіку

18:55,
28 Січня 2019
4009

«Факти» на ICTV знайшли ще одну новину у словах Вілкула. Тепер про тіньову економіку

18:55,
28 Січня 2019
4009
«Факти» на ICTV знайшли ще одну новину у словах Вілкула. Тепер про тіньову економіку
«Факти» на ICTV знайшли ще одну новину у словах Вілкула. Тепер про тіньову економіку
26 січня у вечірньому випуску інформаційної програми «Факти» на ICTV вийшов черговий матеріал з ознаками замовності на користь кандидата в Президенти України Олександра Вілкула. Піарні висловлювання Вілкула про тіньову економіку «Детектору медіа» прокоментував економіст Ігор Бураковський.

Схема матеріалу та його розміщення у випуску аналогічне попередньому піарному матеріалу про Олександра Вілкула у «Фактах»: начитка ведучої і синхрон політика. Тоді редакція програми знайшла новину у його словах про український газ, тепер — про тіньову економіку в Україні.

Ведуча Інна Шевченко розказала глядачам ICTV, що про цю проблему думає колишній член «Партії регіонів», а зараз народний депутат від «Опозиційного блоку» та кандидат в президенти України.

«Щонайменше половина української економіки перебуває у тіні, — начитала пані Шевченко. — Такі дані наводить народний депутат від «Опозиційного блоку» і кандидат у президенти Олександр Вілкул. Щоб виправити ситуацію, він пропонує свій варіант економічної реформи. По-перше, хоче змінити податкову систему, тобто знизити податки настільки, аби від їхньої сплати було просто невигідно ухилятися. Приміром, встановити розмір ПДВ, податку на прибуток та виведений капітал у 15 %, а через кілька років зменшити до 12 %. По-друге, потрібно максимально спростити бюрократичні процедури для бізнесу та перевести їх в електронний вигляд, щоб зменшити корупційну складову та скоротити кількість чиновників, вважає Вілкул».

Далі у випуску подали синхрон самого нардепа: «У нас зараз 50 % економіки у тіні, тому, якщо знизити податки для середнього та крупного бізнесу, навпаки буде більше надходжень у бюджет, тому що невигідно буде ухилятися від податків. Бюджет наповниться, а значить можна буде підвищити і пенсії і соціальні виплати», — розповів Вілкул. Щоправда говорив він, зважаючи на мікрофон у кадрі, з кореспондентом іншого телеканалу — «Україна».

Нагадуємо, що самі по собі заяви політиків не є новинами, але можуть бути приводами до новини. У матеріалі «Фактів» наведено лише заяву політика без роз’яснення суті проблеми, коментарів відповідних державних органів чи незалежних експертів. Таке висвітлення теми у новинах є порушенням журналістських стандартів балансу думок та повноти інформації.

«Детектор медіа» попросив голову правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігоря Бураковського прокоментувати слова політика.

Пан Бураковський каже, що не можна точно оцінити розмір тіньової економіки в Україні. За різними оцінками, її розмір варіюється у межах 30-40 %.

«Цікаво, на які дані Олександр Вілкул посилається у своїх оцінках, — каже експерт. — У чарівну дію одного заходу я не вірю. Мовляв, знизимо податкові ставки чи замінимо один податок іншим, і все налагодиться. Тому що тіньова економіка — це те, що формується всією економічною системою. Як позитивними її аспектами, так і негативними. По-друге, якщо ми хочемо знизити податки, то знизяться і податкові надходження у бюджет. Кому ми не будемо платити після того, якщо податки знизяться, а відповідної компенсації ми не отримаємо?»

На його думку, боротися з тіньовою економікою потрібно, перш за все, налагодивши статистику, щоб розуміти, що і де відбувається. Крім того, варто дивитися на витрати, що пов’язані із веденням бізнесу. Що стосується самих ставок податків, то теоретично податок на виведений капітал частково зменшує зловживання і знижує тінь. Але зменшення податків має чимось компенсуватися.

«Щодо пенсій — частково це залежить від наших податків, але, перш за все, в основі добробуту будь-якої країни лежать не стільки податки, як продуктивність національної економіки. Якщо економіка високопродуктивна, то у нас є великі гроші, якими ми можемо користуватися. Якщо економіка малопродуктивна, то що б ми не робили, у нас завжди будуть обмежені можливості. Також треба говорити про те, що в Україні, на жаль, є розвинена культура несплати податків», — каже Ігор Бураковський.  

Він вважає, що проблема тіньової економіки є комплексною. Тому тут варто говорити не лише про оподаткування, але й питання виховання, бізнес-клімату, функціонування інституцій та електронних послуг.

За минулий рік моніторинг щоденних новин  «Детектора медіа» зафіксував на ICTV один піарний сюжет на користь Олександра Вілкула. На телеканалі «Україна» таких за рік було 23, а на «Інтері» — 12.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
youtube.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду