Незалежна медійна рада склала рекомендації щодо пошуку та титрування експертів у ЗМІ

Незалежна медійна рада склала рекомендації щодо пошуку та титрування експертів у ЗМІ

09:18,
8 Лютого 2018
4998

Незалежна медійна рада склала рекомендації щодо пошуку та титрування експертів у ЗМІ

09:18,
8 Лютого 2018
4998
Незалежна медійна рада склала рекомендації щодо пошуку та титрування експертів у ЗМІ
Незалежна медійна рада склала рекомендації щодо пошуку та титрування експертів у ЗМІ
Автори:
Незалежна медійна рада надасть на розгляд Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення рекомендації щодо принципів запрошення гостей та титрування експертів у медіа.

Про це вчора йшла мова під час публічної дискусії «Експерти в медіа та професійні стандарти журналістики: кого запрошувати і як титрувати?».

Як розповів секретар Незалежної медійної ради та юрист Інституту Медіа Права в Центрі демократії та верховенства права Ігор Розкладай, в журналістів залишилась давня традиція уникати точних титрів через податок на рекламу, який існував раніше. «Чітких критеріїв (щодо титрування - MS) не було й боялися, що якщо давати титри з назвами конкретних компаній, це буде вважатися рекламою й відповідно за неї треба буде платити. Але це історія давно минулих літ, цього податку давно не існує, й тим не менше, традиція залишилась», - пояснив він.

Серед інших проблем він назвав те, що журналістам складно знаходити якісних експертів через кризу науки в Україні та банальну лінь. У більшості журналістів є своя база контактів, яку вони рідко розширюють й продовжують звертатися до одних і тих же експертів раз за разом.

Голова Незалежної медійної ради та голова ГО «Детектор Медіа» Наталія Лигачова вказує, що вибір експертів часто визначається ще й політичною заангажованістю тих чи інших телеканалів та видань. «Ми розуміємо, що Вадима Рабіновіча чи Сергія Капліна запрошують коментувати будь-що, тому що їм можна написати наперед те, що вимагається сказати з будь-якого питання», - розповіла пані Наталія.

Учасники дискусії обговорили й створення баз експертів, таких як expert4.media чи HelpSMI. Медіа-експертка Інституту Масової інформації Ірина Земляна звернула увагу, що важливо перевіряти експертів, перш ніж звертатися до них за коментарем чи вносити до подібних баз - переглядати їх попередні коментарі, перевіряти, чи працюють вони за фахом та чи не виходили раніше замовні матеріали за їх участю.

Членкиня Незалежної медійної ради Діана Дуцик також навела приклад британської компанії BBC, яка проводила навчання для експертів й вчила їх як ефективно спілкуватися з медіа. «Мені здається, треба дивитися на проблему в ширшому контексті -  контексті змін у системі освіти. Виходом може бути запровадження у вишах курсів, які б навчали майбутніх науковців як спілкуватися із журналістами», - запропонувала вона.

За підсумками дискусії Рада сформувала низку рекомендацій, які надасть на розгляд Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Серед них - перевірка кваліфікованості експертів, які запрошуються коментувати в ЗМІ; забезпечення належної кількості титрів під час тривалих виступів експертів; підготовка експертів до роботи з медіа (як з боку громадських організацій, так і самих медіа); навчання для гостьових редакторів телеканалів як знаходити та працювати з експертами; створення не лише баз потенційних експертів, але й організацій, де можна знайти якісних спікерів.

Проект здійснено за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. Організатор дискусії - Центр демократії та верховенства права.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду