Посткаддафівська Лівія стала країною викрадення репортерів

00:00,
13 Лютого 2014
1190

Посткаддафівська Лівія стала країною викрадення репортерів

00:00,
13 Лютого 2014
1190
Посткаддафівська Лівія стала країною викрадення репортерів
«Викрадення – щоденна загроза для лівійських журналістів», – б’ють на сполох «Репортери без  кордонів» (RSF).

10 лютого у столиці Лівії Тріполі відбулося два викрадення журналістів.  

Знімальна група державного телеканалу Al-Wataniya зникла безвісти  на шляху з аеропорту до Тріполі. Відтоді від операторів Фаддана Хусейна аль-Сакіта (Faddan Hussein Al-Sakit) та Ібрагіма Саїда Абделдаїма (Ibrahim Saeed Abdelda’im) і репортера Ібрагіма Абделькадера Рієда (Ibrahim Abdelkader Rieda) не надходить жодних звісток.

Того ж дня жертвою кіднепінгу став головний редактор державної газети Tarablus, співробітник офіційної інформаційної агенції LANA Юнес Алі Юнес (Younes Ali Younes). З посиланням на її директора Аgence France-Presse інформувала, що 5 чоловіків у військовій формі на авто білого кольору схопили журналіста, коли він виходив з кафе, й повезли у невідомому напрямку. Щоправда наступного дня його звільнили. Юнес не оприлюднив жодних подробиць, причин та обставин інциденту.

Раніше, 5 лютого, у місті Бенгазі нападники у масках напали на редакцію приватної супутникової  телестанції Libya Likul Al-Ahrar. Вони  влаштували стрілянину й підпалили пересувну телевізійну установку. Щоправда, обійшлося без жертв. Однак це не перший випадок, коли ця телестанція та її співробітники зазнавали атак. Торік у серпні заледве уникнув замаху на життя її менеджер Хадіджа Ель-Емайме (Khadija El-Emaime).

Того ж дня  під час висвітлення демонстрації у місті Бенгазі на завідувача бюро приватного телеканалу Al-Assima Мохампеда аль-Шріта (Mohamed Al-Srit) вчинили напад четверо озброєних охоронців сил безпеки. Перш ніж наступного ранку журналіста звільнили, з нього знущалися фізично, ображали. Його також звинувачували у тому, що він повідомляв «неправдиву» інформацію, зокрема, стосовно лівійських збройних сил. Мобільний телефон та SIM-карти у нього конфіскували.

«Прикро спостерігати сьогодні, що країну, народ якої упродовж  понад чотирьох десятиліть боровся за ліквідацію авторитарного режиму повністю руйнує насильство проти медіа», – відзначають «Репортери без кордонів».

Через три роки після початку народного повстання проти диктатора Муаммара Каддафі медіа-організація вимагає від влади у Тріполі «в інтересах усіх лівіційців» гарантувати, щоб журналісти мали змогу займатися професійною роботою «безпечно, без остраху, без погроз, без нападів, без викрадень і без убивств».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
focalmaritime.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду