Експерти закликають журналістів допомогти у подоланні насильства щодо жінок

Експерти закликають журналістів допомогти у подоланні насильства щодо жінок

10:44,
5 Березня 2015
4603

Експерти закликають журналістів допомогти у подоланні насильства щодо жінок

10:44,
5 Березня 2015
4603
Експерти закликають журналістів допомогти у подоланні насильства щодо жінок
Експерти закликають журналістів допомогти у подоланні насильства щодо жінок
Автори:
Якщо ЗМІ будуть уникати гендерних стереотипів, сексистської реклами та контенту, який дискримінує за ознакою статті, це сприятиме зменшенню насильства щодо жінок.

Про це говорили 4 березня під час «Конференції з питань насильства щодо жінок та гендерних стереотипів у ЗМІ», яку провів Офіс Ради Європи в Україні.  У ній взяли участь фахівці з гендерних питань, представники громадських організацій, державних органів, журналісти.

На заході  були представлені результати моніторингу Інституту масової інформації - на предмет дотримання гендерного балансу в українських друкованих та інтернет-виданнях.

«Моніторинг засвідчив, що  жінки виступають героїнями лише в кожному четвертому матеріалі, а експертками — лише в кожному п’ятому», - наголосила Оксана Романюк, виконавчий директор ІМІ. Причому й тут жінці виділяють місце переважно «на кухні»: лайф-сторі про сім’ю й дітей, матеріали про красу, моду, рідше про медицину та освіту.   «Серйозні» теми, такі як  економіка, політика, право тощо вважаються «не жіночими» у більшості редакціях.

Експерти наголошували, що стереотипи та «невидимість» жінки у ЗМІ в результаті викликає відчуття меншовартості у жінок, а сексистська реклама – викликає асоціації між жінками у сексуальному контексті та жінками як жертвами насилля.

На заході обговорювали міжнародні стандарти у сфері гендерної рівності у ЗМІ. Так, Катерина Левченко, Президент Міжнародного Центру Прав Жінок «ЛаСтрада», представила Стамбульську конвенцію Ради Європи про запобігання насильства щодо жінок і домашнього насильства та боротьбу із цими явищами.

Конвенція не була ратифікована в Україні, оскільки необхідно впровадити її положення у національне законодавство,  зокрема криміналізувати низку статей. Конвенція також передбачає забезпечення належного і достовірного висвітлення у медіа  різних форм насильства щодо жінок. 

«Журналісти, ми потребуємо вашої фахової допомоги  -  необхідно, щоб у суспільстві всі зрозуміли, що насильство не є приватною справою», - зазначила Наталія Федорович, Директор Департаменту з сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України. Вона нагадала, що понад  75% жертв домашнього насилля не звертаються по допомогу. «Ми підготуємо зміни до законів, щоб ратифікувати Конвенцію. Але чи готове суспільство її виконувати, чи буде готовий, наприклад,  дільничий правильно розслідувати справу  насильства щодо жінки?, - сказала пані Федорович. - Це може бути головною перешкодою, тому тут велика роль ЗМІ у подоланні гендерних стереотипів».

Одна з рекомендацій конференції – це заклик до ЗМІ співпрацювати із громадськими організаціями, які захищають права жінок. Крім того, у декілької редакціях українських ЗМІ буде релізовано пілотний проект із впровадження збалансованого підходу до висвітлення гендерно забарвлених тем.

Конференцію організував Офіс Ради Європи в Україні в рамках спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні»,  проекту «Впровадження європейських стандартів в українському медіа середовищі», що фінансується урядом Канади  та впроваджується Радою Європи та проекту «Запобігання та боротьба з насильством щодо жінок та домашнім насильством в Україні», що фінансується урядом Швеції та впроваджується Радою Європи. 

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду