WAN-IFRA проаналізувала висвітлення теракту в Австралії у прямому ефірі

WAN-IFRA проаналізувала висвітлення теракту в Австралії у прямому ефірі

09:22,
21 Грудня 2014
2631

WAN-IFRA проаналізувала висвітлення теракту в Австралії у прямому ефірі

09:22,
21 Грудня 2014
2631
WAN-IFRA проаналізувала висвітлення теракту в Австралії у прямому ефірі
WAN-IFRA проаналізувала висвітлення теракту в Австралії у прямому ефірі
Автори:
Висвітлення наживо нещодавнього захоплення терористом заручників у Сіднеї, що була темою №1 у світових медіа, наочно виявило недоліки покриття кризових ситуацій у добу соціальних медій.

Такий висновок містить аналітичний матеріал, опублікований на сайті  глобальної медіаорганізації WAN-IFRA.

Живі блоги та безперервне висвітлення подій багатьма провідними новинними ЗМІ дали можливість повідомляти громадськість про перипетії події й від самого початку частково вводили її в оману.

Серед поширених помилкових тверджень було те, нібито терорист використовував прапор «Ісламської держави в Іраку і Леванті» (ISIS) і що над Сіднеєм закрили повітряний простір. Журналісти та  громадські коментатори самі ламали голову над тим, чим керувався у своєму вчинку нападник, як він був озброєний і чи не була пов’язана облога кафе з антитерористичною акцією ширшого масштабу.

Натомість ряд медіа видавали репортажі, щоб допомогти відсіяти факти від домислів та міфів. Australian Broadcasting Corporation оприлюднила список «Що ми знаємо і чого не знаємо». The Sydney Morning Herald виявила бажання оновлювати міфи, які циркулювали у соціальних медіа. The Guardian поширювала повідомлення «Що нам вже відомо».

«Це складна історія, насичена етичними ризиками та пастками помилок, що потребують перевірок, - заявила аналітик WAN-IFRA Джулія Розетті (JuliePosetti). -Вона може завдати також значної шкоди австралійцям-мусульманам через роздмухування неточної інформації, упередженість та міфи».

Репортери блукали у лабіринтах складної гарячої події, однак їхні помилки  виправляли у реальному часі колеги,  відзначає WAN-IFRA.   

Серед тих професійних журналістів, які  стверджували на самому початку облоги,  що бачили у кафе  із захопленими заручниками прапор ISIS, був заступник головного редактора The Sydney Morning Herald Бен Каббі (Ben Cubby).

Однак інші професійні медійники та громадські журналісти швидко перейнялися тим, щоб перевірити це твердження.

Вони почали публічно відповідати на етичні дилеми, що постали у зв’язку зі спробами терориста висувати вимоги через ЗМІ та з проханням поліції утримуватися від докладного розповсюдження інформації про його дії.

Заступниця головного редактора BusinessReviewWeekly Кейтлін Фітцсімонс (Caitlin Fitzsimmons) оголосила, що припинить розповсюджувати твіти про облогу кафе. Вона пояснила це  прагненням уникнути серйозніших наслідків для заручників у цій ситуації

Сіднейський таблоїд Мердока Daily Telegraph видав о 2 годині дня спеціальний випуск із заголовком»ISIS тримає у міському кафе в облозі 13 заручників». У момент публікації твердження, що нападник належав до цієї організації ісламських терористів і сповідував культ смерті, не були перевірені.

Заручники зв'язувалися з різними медіа, передаючи вимоги терориста. Поліція  ж звернулася із проханням не  висвітлювати їх. ЗМІ значною мірою  цього дотримувалися. ABC 7:30 Report повідомляла, що їй відома особа бойовика. Однак продюсер Джулія Хольман (Julia Holman) повідомила у Твіттері, що на прохання поліції телемережа поки що цього його не розкриє.

Під час облоги лунали заклики до спокою поліціїштату Новий Південний Уельс та австралійської мусульманської громади.На них позитивно відгукнулися користувачі у соціальних мережах. Хештег #illridewithyou став трендом у Twitter, відзначає WAN-IFRA. Його започаткували, щоб продемонструвати підтримку австралійців-мусульман після того, як почалася облога. Люди пропонували супроводжувати їх, бо ті боялися їздити самі громадським  транспортом.

Перші пропозиції про допомогу пересилалися по декілька сотень разів. Хаштег став форумом для висловлення  сприяння та висловлення співчуття мусульманам, які почувалися потенційними мішенями. За даними Twitter Australia, через 12 годин після початку облоги з посиланням  на #illridewithyou було передано 90 тис.твітів (260 щохвилини).

«Соціальні медіа прискорюють висвітлення такої події і водночас наражають на ризики збільшення неточностей, - вважає Розетті. - Вони дають змогу журналістам безпосередньо взаємодіяти зі свідками та з офіційними джерелами у  режимі реального часу. Однак усе це створює значну проблему для правоохоронних органів. Адже громадянські журналісти та свідки приєднуються з місця подій до мейнстріму медіа, діляться  з ними у розпал гострих кризових ситуацій із заручниками знімками, відео та інформацією про дії поліції».

Приголомшлива драма у Сіднеї відбувалася на початку цього тижня. Її винуватцем був уродженець Ірану Ман Харон Моріс, який мав в Австралії статус біженця. Він захопив групу заручників у кафе у центрі міста і утримував їх під загрозою вибуху, тримаючи у напрузі країну.

За даними поліції, до здійснення теракту Моріс надсилав листи з погрозами австралійським воякам, які брали участь у військових операціях за кордоном проти ісламістів. Однак на загальну думку до «Ісламської держави в Іраку і Леванті» (ISIS) він не належав, а був терористом-одинаком.

Прапора ISIS насправді Моріс не мав і лише марно домагався, щоб його доправили під час облоги. Після поранення під час штурму кафе поліцейським спецназом, він помер, уникнувши покарання. Загинуло також двоє його заручників, і ще кілька отримали поранення.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
dailytelegraph.com.au, скріншот
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду