Георгій Тихий: Журналіст не має використовувати такі слова як «вата» та «колоради»

Георгій Тихий: Журналіст не має використовувати такі слова як «вата» та «колоради»

11:11,
11 Листопада 2014
4263

Георгій Тихий: Журналіст не має використовувати такі слова як «вата» та «колоради»

11:11,
11 Листопада 2014
4263
Георгій Тихий: Журналіст не має використовувати такі слова як «вата» та «колоради»
Георгій Тихий: Журналіст не має використовувати такі слова як «вата» та «колоради»
Мова ненависті порушує етичні стандарти та позбавляє медіа частини своєї аудиторії, вважає журналіст-фрілансер телеканалу «ARD» (Німеччина) Георгій Тихий

8 листопада в Києві   відбувся семінар-практикум «Робота журналістів та висвітлення виборів у зонах конфліктів», який організувала ГО «Телекритика» за підтримки Internews Network в рамках проекту «Вибори та ЗМІ». Партнер семінару - Національна спілка журналістів України.

Захід відкрила виконавчий директор ГО «Телекритика» Діана Дуцик, яка підкреслила актуальність тематики заходу у світлі збройного конфлікту на сході України.

Журналіст-фрілансер телеканалу «ARD» (Німеччина) Георгій Тихий розповів про фізичну та інформаційну безпеку журналіста під час роботи у зоні АТО, правила комунікації з військовими та місцевими мешканцями.  Георгій Тихий у серпні разом з колегами-журналістам потрапив в оточення в Іловайську. Він детально висвітлив такі практичні питання, як акредитація журналістів, вибір машини і водія, планування маршруту, підготовка аптечки, продуктів, одягу, правила поведінки на блокпостах тощо.

 

Георгій підкреслив, що журналіст в жодному разі не має брати в руку зброю, бо тоді він позбавляється свого статусу цивільної особи, не має використовувати мову ненависті (на кшталт «вата», «колоради», «хунта», «карателі»), бо таким чином він порушує етичні стандарти і одразу позбавляється частини своєї аудиторії.

Георгій Тихий нагадав, що журналіст не має знімати крупним планом місцевість, оскільки таким чином може нанести шкоду військовим.  На заході було також продемонстровано 15-хвилинний документальний фільм про події в Іловайську, який відзняли Георгій і оператор Іван Любиш-Кірдей.

 Володимир Сердюк, головний редактор головної редакції фотоінформації агенції «Укрінформ» і співавтор підручника «Журналістська етика» для університетів, розповів про етичні та професійні стандарти під час висвітлення виборів за умов збройного конфлікту і важливість їх дотримання, про важливість уникнення мови ненависті.

 

Він зазначив, що двома «китами» журналістики є, по-перше, фахова підготовка, і, по-друге, морально-етична підготовка. Основні засади етичних стандартів представлені у Кодексу професійної етики українських журналістів, який було прийнято у 2002 році.

У другій частині семінару йшлося про норми міжнародного гуманітарного права, які регулюють статус журналіста під час збройного конфлікту. Про них розповідала старший викладач Дипломатичної академії України при МЗС України Ольга Поєдинок.

 Основними джерелами міжнародного гуманітарного права є Гаазькі конвенції 1907 року, чотири Женевські конвенції про захист жертв війни від 12 серпня 1949 р. і додаткові протоколи до них. Головною задачею міжнародного гуманітарного права є захист цивільного населення під час міжнародних збройних конфліктів, до якого відносяться і журналісти. Ольга Поєдинок теж наголосила на тому, що журналіст не має брати до рук зброю, натомість, може використовувати тільки пасивні засоби захисту (бронежилети, каски). В рамках МГП передбачені спеціальні посвідчення для військових і невійськових кореспондентів, які, на жаль, поки що не використовуються в Україні.

 

У семінар також взяв участь делегат по зв’язкам з громадськістю Міжнародного Комітету Червоного Хреста Ашот Астабацян. Він заохотив журналістів, які працюють у зоні конфлікту, користуватися гарячою лінію МКЧХ  +41-79-217-32-85. Червоний Хрест може надавати допомогу у звільненні захоплених у полон журналістів та пошуку зниклих. В Україні делегації МКЧХ знаходяться у Києві, Харкові, Северодонецьку, Маріуполі і Одесі.

Фото Максима Лісового

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду