Луганський телеканал «ЛКТ» активно підігрував терористичній ЛНР – Моніторинг ГО «Телекритика»

00:00,
15 Серпня 2014
2717

Луганський телеканал «ЛКТ» активно підігрував терористичній ЛНР – Моніторинг ГО «Телекритика»

00:00,
15 Серпня 2014
2717
Луганський телеканал «ЛКТ» активно підігрував терористичній ЛНР – Моніторинг ГО «Телекритика»
Луганський телеканал «ЛКТ» демонстрував зневагу до всього українського і співав осанну терористичній ЛНР та її керівникам. Про це свідчить Моніторинг теленовин регіональних телекомпаній за 30 червня – 4 липня 2014 року, проведений ГО «Детектор медіа».

В рамках моніторингу здійснюється аналіз теленовин регіональних телекомпаній Одеси («Первый городской», «ОДТРК»), Дніпропетровська («11 канал»), Луганська («ЛКТ»), Запоріжжя («ТВ5») та Донецька («Донбасс»).

Перш ніж перейти до змісту новин згаданих телекомпаній, автор  подає контекст, у якому доводиться працювати тамтешнім журналістам: «Якщо одесити, запорожці та дніпропетровські журналісти писали про події на Донбасі з позиції зацікавленого, але все ж дещо відстороненого спостерігача, то їхні колеги з Донецька й Луганська перебували у самому вирі подій. Причому далеко не у сприятливій обстановці».

У той час в Луганську припинило роботу обласне державне телебачення, а також телеканал «ІРТА». «ЛКТ», який перебуває в комунальній власності, продемонстрував підпорядкованість нав’язаним самопроголошеною Луганською народною республікою реаліям.

«Контент політичних новин каналу – це зневага до всього українського, чинної влади та осанна терористичній ЛНР та її керівникам, піднесеним тамтешніми телевізійниками до рангу офіційних осіб. А ще – транслювання антиукраїнських меседжів та офіційних повідомлень російської влади», - йдеться у тексті моніторингу.

Зрештою, експерти визнали, що 37% новин телеканалу «ЛКР» у цей період мають ознаки замовності. Зазначається, що у сюжетах цієї телекомпанії спостерігається «кричуще просування інтересів однієї сторони та безпідставне акцентування уваги лише на позитивних або негативних сторонах».

Інші телеканали мали значно нижчий відсоток замовних новин, він коливався від 10 до 14%. На одеському каналі«Первый городской» упродовж аналізованого тижня було помічено лише один умовно джинсовий сюжет (2%), що є найкращим показником у зазначений період.

Відносно невисокий відсоток матеріалів із ознаками замовності був зафіксований у новинах телеканалу «Донбасс»– 10%. Зазначається, однак, що у джинсовий контент каналу знову повертається Сергій Тарута. Крім цього, «традиційно фігурують» у таких сюжетах підприємства та громадські фундації Ріната Ахметова. Експерти наголошують також на відчутному впливі Ахметова у запорізьких та дніпропетровських новинах.

«Очевидно, що саме підпорядкованість каналів різним центрам впливу спричинила неналежний рівень об’єктивного висвітлення подій. Попри певне зростання показника дотримання балансу думок, він залишається досить низьким, коливаючись від 0,21 до 0,66 бала. Загалом, менше половини новин мають право вважатися такими, що всебічно висвітлюють ту чи іншу проблему і враховують інтереси всіх сторін, що в них фігурують. Тож маємо ситуацію, коли йдеться про “гру в одні ворота”», - зауважують експерти.

Серед негативів вони також називають помітне зниження показника стандарту достовірності та суттєве зменшення оперативності надання інформації.

Прочитати моніторинг повністю можна тут.  

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ukrtvr.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду