SHIT HAPPENS

00:00,
19 Жовтня 2010
1959

SHIT HAPPENS

00:00,
19 Жовтня 2010
1959
SHIT HAPPENS
Технічні негаразди трапляються. Ось, наприклад, в один прекрасний вечір із новинного сюжету дуже відомого українського телеканалу безслідно зникла одна фраза. При цьому в початковій версії сюжету, опублікованій на спорідненому з цим телеканалом популярному сайті, ця фраза залишилась. Її зникнення з ефірної версії було помічене доскіпливими журналістами, й керівникові інформаційної служби довелося запевняти: «Йшлося про абсолютно технічну помилку».

 

Фраза була завершальною складовою синхрону (прямої мови) співдоповідача Парламентської асамблеї Ради Європи по Україні, депутата естонського парламенту Майліс Репс: «Мы приветствуем большое количество законодательных актов, которые уже приняты в Украине, - например, пакет антикоррупционных мер. Но хотелось бы напомнить Правительству и Верховной Раде, что много законов еще нужно принять. Хотим также призвать украинскую сторону реформировать службу безопасности и прокуратуру». Телеканал, співробітники якого припустились «абсолютно технічної помилки», називається «Інтер», і входить до медіагрупи, що належить родині голови Служби Безпеки України Валерія Хорошковського.

 

Shit happens, вельмишановні телеглядачі. Незборимі технічні проблеми не дозволили не лише «Інтерові», але й усім іншим каналам протягом вересня повідомити вам про такі події, як заява заступника американського держсекретаря Вільяма Бернса, що США стежитимуть за дотриманням свободи слова в Україні, про що він говорив і з Януковичем (10 вересня); позов каналу ТВі до Нацради з питань телебачення та радіомовлення через рішення Нацради про анулювання додатків до ліцензії каналу (14 вересня); висловлення Європейським Союзом занепокоєння стосовно зникнення журналіста Климентьєва та інших фактів тиску на пресу (20 вересня). Також ви не довідались, що прокуратура відмовила журналістові Сергію Андрушку в порушенні кримінальної справи за фактом застосування проти нього сили охоронцями президента, про кілька інших випадків побиття журналістів. Техніка – вона така, деколи хибить.

 

Shit happens, тому ви не почули в телеефірі заяви начальника головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації, що в області не вистачає близько 4 тисяч лікарів (7 вересня); заяви Асоціації українських банків про те, що введення податку на доходи від депозитів призведе до відтоку банківських вкладів населення (18 вересня); твердження віце-прем’єра Сергія Тігіпка про те, що дефіцит пенсійного фонду продовжує стрімко зростати (23 вересня); про те, що ціни на українське м’ясо досягли десятирічного максимуму (23 вересня); що за даними Держкомстату реальна зарплатня в Україні протягом серпня знизилась майже на 5%, а сукупний короткостроковий зовнішній борг за перше півріччя зріс на 14%. Авжеж, ніхто не збирався цього від вас приховувати, просто, знаєте, плівка розмагнітилась.

 

Якийсь невправний асистент, напевно, вилив каву на записи з інформацією про те, що митниця без пояснень продовжує блокувати велику кількість суден, завантажених зерном на експорт (7 вересня); що гірськолижний курорт «Буковель» збирається законсервувати діяльність комплексу в зв’язку з арештом майна курорту Генпрокуратурою (13 вересня); що у східних областях України підприємці масово відмовляються від спрощеної системи оподаткування з огляду на підвищення єдиного податку за проектом нового Податкового кодексу (23 вересня), а ще керівник делегації Європейського банку реконструкції і розвитку висловив серйозне занепокоєння перешкодами, які створює українська влада експорту зерна (24 вересня).

 

Що ви, ніхто цілеспрямовано не ігнорує акцій протесту! Пікет під російським посольством у Києві на підтримку мирних зборів громадян і затримання організаторів цієї акції міліцією (1 вересня), заблокована охоронцями Адміністрації Президента на Банковій скорбна хода учасників акції пам’яті Георгія Ґонґадзе (16 вересня), кількатисячний пікет підприємців під Полтавською облдержадміністрацією, які протестували проти ухвалення нового Податкового кодексу, пікетування офісу СБУ у Рівному на знак протесту проти переслідування історика Забілого (18 вересня) – це все важливі події, які не були в ефірі, бо щось там не склеїлось. І ми тут, на телебаченні, так само як і ви, вельмишановні телеглядачі, не можемо стримати обурення, довідавшись про чергові прояви міліцейського свавілля. Ми, їй-богу, збиралися вам повідомити, що 9 вересня у Львові після спілкування з міліцією загинула людина, 15 вересня на Рівненщині джип керівника облуправління ДАІ виїхав на зустрічну смугу і врізався у мікроавтобус, а 21 вересня двоє інспекторів ДАІ вбили мотоцикліста при затриманні… Але shit happens. Техніка сиплеться, робочих рук не вистачає, а в інформаційному просторі так багато важливих подій, про які треба повідомити глядачів!

 

Ось тільки не треба звинувачувати телебачення в тому, що воно не дає ходу заявам опозиції! Адміністрація Президента у відповідь на заяви Юлії Тимошенко про те, що її не пускають у телеефір, почала проводити спеціальний моніторинг, підраховуючи присутність опозиціонерів у ефірі поголівно й похвилинно. Представники «Репортерів без кордонів», місій європейських та міжнародних організацій отримують розгорнуті результати моніторингу, перекладені англійською мовою: стільки-то опозиціонерів (у переліку яких трапляються персонажі геть не політичні – наприклад, громадські діячі, правозахисники, тож виходить обмовочка за Фройдом: влада підсвідомо прирівнює громадянське суспільство до опозиції) говорили в ефірі стільки-то хвилин. Себе влада в ефірі порахувати забула, але, напевно, цифри повинні переконувати самі по собі: що цій опозиції, не вистачає 250 хвилин присутності на телебаченні на тиждень? Чогось не встигає донести до аудиторії? Вибачайте, shit happens.

 

Студенти вийшли протестувати проти платних послуг у вищих навчальних закладах у кількості, якої вулиці та площі українських міст не бачили віддавна, продемонструвавши таким чином, що можуть перетворитись на вагому силу у протистоянні неадекватним діям влади. Остання мерщій підтвердила готовність скасувати ненависні студентам побори; згодом, щоправда, виявилось, що скасовується не все й не зовсім. Про те, як влада пішла назустріч побажанням студентства, всі телеканали повідомили з радістю, але ось красивої картинки з мітингів – із гаслами на транспарантах, які демонструють ставлення молоді до людей при владі, із скандуванням образливих для Дмитра Табачника кричалок, із виразами обличчя учасників, які засвідчують, що йдеться не про «проплачений» мітинг і не про збіговисько двієчників, - ми майже не побачили. Хоча вона – саме те, за чим у першу чергу мали полювати тележурналісти. Може, й полювали, але технічні негаразди… Shit happens.

 

Чи стають жертвами технічних негараздів матеріали, присвячені видатним досягнення влади, важливим подіям у її житті (зустрічам, нарадам, засіданням, обіцянкам і заявам), позиції влади із усіх насущних питань? Якщо вірити прем’єр-міністрові Миколі Азарові, ще й як! 14 жовтня на конференції в Європарламенті він запросив усіх, хто вірить у пригноблене становище українських медіа, пожити в Україні й подивитись тутешні канали. «Я наперед запевняю, що за ці 7 днів прем`єр-міністр, лідер найбільшої політичної партії, жодного разу не виступить у прямому ефірі... А от так звані представники опозиції, які скаржаться, що їх не пускають, то, найімовірніше, ви побачите їх або через день, або щодня… У новинах телеканалів з`являється дуже багато негативних матеріалів про діяльність уряду».

 

Біда чорна, громадяни-українці. Пора, певно, нам створити спеціальні благодійні фонди. Один – на підтримку висвітлення діяльності влади, якій катастрофічно бракує телеефірів, окупованих «так званими представниками опозиції». Другий – на технічне переоснащення комерційних телеканалів, щоб поменшало випадків, коли shit happens.

 

Отар Довженко, для тижневика «Главред»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду