ЯЛИНКА СУВОРОГО РЕЖИМУ

00:00,
6 Грудня 2010
1937

ЯЛИНКА СУВОРОГО РЕЖИМУ

00:00,
6 Грудня 2010
1937
ЯЛИНКА СУВОРОГО РЕЖИМУ
Висвітлення розгону підприємницького Майдану дуже яскраво продемонструвало принцип, озвучений для журналістів Оленою Бондаренко: «Спіймай мене, якщо зможеш»

Схоже, що в нас у країні дуже добре діє принцип, озвучений нещодавно депутатом-регіоналкою Оленою Бондаренко: «Спіймай мене, якщо зможеш». Керівниця парламентського підкомітету з питань телебачення та радіомовлення так прямо й сказала на шоу пана Шустера: «Ми це закрили, а журналісти нехай ловлять!» От і розберемося на прикладі висвітлення подій щодо демонтажу наметового містечка на Майдані, хто в нас на українському телебаченні закриває, а хто намагається ловити.

 

Вранці 3 грудня цього року влада, почувши від підприємців політичні меседжі, а також узагалі шокуючу для фракції Партії регіонів вимогу — повернути багатомільярдні капітали з офшорів — вирішила далі не гратися в демократію перед Заходом. Проти невеличкої кількості мирних неозброєних обивателів було задіяно воєнізовані загони міліції. За словами підприємців, під час нічного демонтажу не обійшлося без насильства, десятки людей було заарештовано, майно вилучено. Все це відбувалося в протизаконний спосіб — у недозволений час. Чи розповіли про ці факти наші телеканали?

 

Телеканал «Інтер» почав випуск новин із оптимістичної ноти: «Завершення податкової епопеї. Президент підписав Податковий кодекс». А далі коротко: «Майдан Незалежності спорожнів. Сьогодні вночі там згорнули наметове містечко. Замість протестного Майдану на головній площі країни тепер ідилічна картина підготовки до Нового року, – сказала кореспондент “Подробиць” Ганна Панова. –Сюди привезли дитячі атракціони, залили ковзанку та почали оперативно встановлювати різдвяну ялинку». «О! А навіщо оперативновстановлювати ялинку о пів на п’ятуранку третього грудня?» – одразу спитав би навіть дуже нездогадливий журналіст.

 

Речник столичного управління МВС Володимир Поліщук пояснив, що Майдан зачистили через відповідне рішення суду. Це глядачам давно було відомо — навіщо повторювати знов? А от поцікавитися в пана Володимира, чому рішення суду виконали тільки зараз і в такий дивний спосіб, було б варто.

 

Найсмішнішим епізодом у сюжеті «Інтера» виявився синхрон депутата-регіонала Олександра Єфремова. Журналістка чомусь назвала тушковану коаліцію «більшовиками»: може, тому що ті теж Зимовий палац уночі брали? Пан Єфремов очікувано заявив, що демонтаж відбувся за всіма законними підставами і цілком демократично. Але чому це виконавці прийшли на Майдан о пів на п’ятуранку, коли, згідно із законом, їх дії мали починатися о шостій? «4.2. Час провадження виконавчих дій.4.2.1. Виконавчі дії провадяться державним виконавцем  в робочі дні не раніше 6-ї години і не пізніше 22-ї години. Конкретний час проведення виконавчих дій визначається державним виконавцем.  Сторони  виконавчого  провадження  мають  право пропонувати зручний для них час проведення виконавчих дій. Проведення виконавчих дій у нічний час допускається лише в разі, якщо невиконання рішення створює загрозу життю чи здоров'ю громадян». До речі, виконавець має ще спитати в тих, відносно кого виконуються дії, який час буде для них найзручнішим. Чи питали про це бізнесменів на Майдані?

 

Позицію підприємців було подано взагалі дивно. Один із координаторів акції Руслан Сакело заявив, що протести триватимуть. А от другий, той, що погодився з позицією влади, виявився анонімом — мабуть, пані Ганна забула спитати його ім’я. До речі, в кадрі він встиг сказати лише одну фразу: «Ми перемогли» – подальші його слова подавалися на фоні роботи прибиральників снігу. Такий, з дозволу сказати, «синхрон» викликає небезпідставну підозру — а чи це не підсадна качка?

 

«Інтер» береже нерви своїх глядачів: їм не показали невдоволених побитих підприємців, і жахливих кадрів п’яти (!) кілець озброєного міліцейського кордону вони теж не побачили. Журналісти каналу в цьому сюжеті уникнули будь-яких критичних закидів у бік влади, не дали відповідей на прості запитання, що постійно виникали в допитливого глядача, а позицію опонентів узагалі намагалися подавати максимально скорочено: декілька секунд малоінформативного спічу розлюченої Тимошенко. А де ж ватажок протестантів Олександр Данилюк? Замість того, хто міг би чітко сформулювати ставлення підприємців до цих подій, показали якогось невідомого дідуся, що кинув: «По сути дела выбросили, как бездомных собак».

 

Перший національний у підсумках цього дня почав із «бюджету під ялинку». Оптимізм найгіршого радянського штибу (типу «дали сверх плана в закрома родины!»)у виконанні урядових чиновників вирував цілих три хвилини поспіль! Про демонтаж наметового містечка розповіли тільки наприкінці сюжету. «Кажуть, Києву треба готуватися до свят, а на головній площі встановлювати ялинку. Обійшлося без інцидентів, мітингувальники опору не чинили, а інформація про затримання людей, за словами міліції, неправдива. Підприємці, які стояли на Майдані, заявили: продовжувати акції протесту поки що не будуть». Тут скрізь — або недомовки, або відверта брехня: хто каже, що треба Києву? Чому ялинку терміново встановлюють 3 грудня? Як це затриманих не було, коли навіть речник столичного управління МВС Володимир Поліщук у коментарі ICTVсказав, що їх відпустили? Люди жалілися, що їх били, псували їхнє майно — і не було інцидентів? І нарешті, чому з боку підприємців було подано лише слова тих, хто пішов на співпрацю з владою — Олега Колесникова та Михайла Свистовича? Де опозиціонери — бізнесмени та політики?

 

Сюжет Першого національного настільки не відповідав елементарним стандартам журналістики, що його важко назвати інформаційним. Ще трохи – і цей телеканал наблизиться до стилю газети «Сегодня», статтю якої на цю тему взагалі, здається, написано для людей із, м’яко кажучи, вкрай низьким інтелектуальним розвитком. Журналіст Ігор Серов управно виконує рекомендації Йозефа Гебельса — його матеріал із назвою «Предприниматели едут домой, Зачем дальше одно место морозить?» являє собою суцільну неприховану пропаганду та плітки у вигляді версій. Так, наприклад, він пише: «Один из координаторов протестов раскол объяснил тем, что Данилюк якобы получил от бютовцев 2,5 млн грн. за то, что будет со сцены пиарить эту политсилу и настаивать на роспуске Рады». Якщо висуваються такі серйозні обвинувачення, то треба обов’язково навести ім’я цього координатора протесту й реакцію самого пана Данилюка — інакше виникає справедлива підозра, що журналіст усе це просто вигадав. Але «Сегодня», судячи з усього, або не вважає своїх читачів достатньо розумними для таких висновків, або сподівається, що, читаючи газету, вони відкладають свій розум убік.

 

П’ятий канал показав у своєму репортажі весь драматизм ситуації ранку 3 грудня, коли опозиційні депутати вирішили заночувати вдома, незважаючи на чутки, що в п’ятницю буде демонтаж із міліцією. Журналістка розповіла і про кількість заарештованих: три — за версією правоохоронців і десяток — за словами мітингувальників. Глядачі дізналися також про особу, яка сказала, що таким екстраординарним чином «Київ готується до Нового року» – нею виявився Янукович. П’ятий і Новий канал були одними з небагатьох телемовників, які наважилися показати в ефірі тяжку десятисекундну паузу у виступі президента, коли він так і не зміг пригадати, як українською буде «йолка». До речі, дарма цього уникають компліментарні до президента журналісти: черговий «ляп» тільки збільшує симпатії його виборців, бо errarehumanumest(помилятися властиво людині).

 

В сюжеті Ганни Мірошниченко були підприємці, які обіцяли повернутися та змусити владу жити за Конституцією, тимчасом як «Інтер» та Перший зробили все, аби приховати політичні вимоги протестувальників.

 

Наприкінці сюжету з’явився Володимир Литвин. Він заявив, що мітингувальників розігнали, бо вони перешкоджали руху транспорту та людей. Мабуть, про версію з «йолкою» його просто не встигли попередити.

 

«Вікна» на СТБ були найбільш дотепні й винахідливі. «Майдан розігнали. Плекаючи найкращі традиції, на світанку міліція та комунальники позбирали намети. Мітингарі обурені. Правоохоронці запевняють: чинили в межах законодавства. Президент вважає розгін демократичним, а опозиція вимагає порушити справу».

 

Далі йдуть кадри, що показують, як саме відбувався розгін — грубо та цинічно. Дуже вдалим був хід зі спробою журналістів пройти на Майдан через підземний перехід від станції метро. Глядачі, мабуть, довго сміялися, коли почули від міліціонера: «Здесь вход перекрыт из-за установки елки». «Ви завжди встановлюєте ялинку з міліцією?» – спитала журналістка. А далі було показано справжню причину кордонів та загорож — невдоволені підприємці, що явно не збиралися покидати Майдан. Вони дивилися на «ялинку суворого режиму» та планували нові акції протесту. Далі був синхрон підприємця, який обурено розповів про нічні події з арештами, побиттям та обіцянками міліції вкрасти майно мітингувальників. СТБ чи не єдиний із телеканалів показав, що після розгону Майдану було дві прес-конференції: тих, хто підписав меморандум із владою, і — за півгодини — тих, хто висунув політичні вимоги, через які, власне, і довелося «оперативно» встановлювати ялинку.

 

На каналі ICTV подали інформацію дуже збалансовано. «Факти» повідомили, що МВС погрожує судами за звинувачення спецпідрозділів у побитті мітингувальників при затриманні. Було озвучено число правоохоронців — 250. Журналісти подали синхрон підприємця, який розповів про грубе поводження міліції. Дали синхрони і президента про «демократичність» розгону, і Олександра Данилюка: «Або цей процес, безумовно революційний, піде мирним шляхом, або він буде неконтрольованим», і Юлії Тимошенко про «готовність іти далі у цій боротьбі», і підприємців, що вирішили зав’язати з протестами.

 

Новий каналповідомив дуже багато цікавих подробиць. Журналісти розповіли про «кілька ланцюгів міліції та спецпідрозділу “Беркут”». Нарешті у глядачів з’явилосяуявлення про масштаби всієї акції та — головне! – бажання влади приховати поліцейський терор у темряві ранку: підприємець заявив, що речі вилучали швидко, без опису — тобто абсолютно протизаконно. (Як їх, цікаво, будуть повертати і чи повернуть узагалі? А коли щось раптом пропаде — як це довести?) До того ж йому заламали руки та грубо викинули на двір. Жінка розповіла, що її вдарили по голові. Після цього цілком зрозуміло, чому навіть аполітична частина підприємців звернулася до опозиції з проханням «очолити повстання». На Новому дали більш повний синхрон Олександра Данилюка, який порізали на ICTV: він обіцяв влаштувати хвилю народних протестів, махновщину та гайдамаччину.

 

Загалом треба сказати, що висвітлення розгону підприємницького Майдану дуже яскраво показало, хто на наших телеканалах робить справжні інформативні новини, а хто допомагає Олені Бондаренко та Ганні Герман «ховати». Варто було б тим журналістам-лизоблюдам нагадати, що елементарні правила чесної журналістики на відміну від влади не змінюються ніколи.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду