Свобода слова у Прибалтиці під загрозою

00:00,
14 Грудня 2010
1122

Свобода слова у Прибалтиці під загрозою

00:00,
14 Грудня 2010
1122
Свобода слова у Прибалтиці під загрозою
Британський журнал The Economist стурбований з приводу свободи слова в країнах Прибалтики, особливо критично висловлюючись про ситуацію в Латвії.

 

«Деякі видання й телеканали належать магнатам», «інші не є чимось, крім як рупорами Кремля», «державне телебачення й радіо перебуває під опосередкованим впливом політичних партій» – такими фразами The Economist описує стан медіа-ринку в Латвії. Зокрема, видання вказує на зростання активності підприємства Snoro Media Investicijos, що перебуває під контролем російського магната Володимира Антонова.

 

Підприємство захоплює один ЗМІ за одним, користуючись поганою економічною ситуацією й дешевизною активів у прибалтійських країнах. Серед потенційних покупок Антонова Тhe Economist згадує латвійські газети, які виходять російською мовою, «Бизнес & Балтия» и «Час», а також балтійський портал зі штаб-квартирою в Таллінні Delfi.

 

«Протягом багатьох років ситуація зі свободою преси в Прибалтиці не виглядала настільки приголомшливо, як зараз. Колись жива та якісна пострадянська преса переживає занепад у зв'язку з економічною кризою, структурними змінами усередині галузі, і згідно з деякими побоюваннями, маніпуляціями ззовні», – пише Тhe Economist. Як приклад видання згадує недавні події в газеті «Телеграф», яку називає однією з найкращих російськомовних газет у Прибалтиці.

 

Як повідомляло ІА REGNUM, у першій декаді жовтня стало відомо про те, що газету «Телеграф» придбало Snoro Media Investicijos, дочірнє підприємство литовського банку Snoras. Раніше Snoro Media Investicijos придбало пакет акцій литовського медіа-концерну Lietuvos Rytas, який опинився у скрутному фінансовому становищі, пов'язаному з кризою. З 2005 року банк Snoras володіє контрольним пакетом Latvijas Krājbanka, купивши його за 90 млн латів (близько 126 млн євро). В останніх числах листопада вибухнув скандал у зв'язку зі звільненням головного редактора «Телеграфа» Олександра Краснитського, безпосереднім приводом для чого стала стаття, у якій згадувалося ім'я мера Риги Ніла Ушакова (Центр згоди) у зв'язку із конфліктом, який виник в одній з ризьких гімназій.

 

Медіаграмотність за матеріалами rambler.ru

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду