Чи заборонить Amazon «Лоліту»?

00:00,
22 Грудня 2010
1042

Чи заборонить Amazon «Лоліту»?

00:00,
22 Грудня 2010
1042
Чи заборонить Amazon «Лоліту»?
Інтернет-магазин Amazon видаляє зі свого каталогу книги, в яких згадується підлітковий секс або інцест, повідомляє The Register. Книги видаляються без попередження автора і без пояснення причин. З усіх можливих сексуальних девіацій саме ці дві особливо не сподобалися Amazon.

 

Вже мав місце випадок, коли Amazon був підданий різкій критиці за опубліковане «Керівництво педофіла по коханню і задоволенню». Це керівництво було реальним посібником для охочих стати на слизький шлях педофілії. Керівник видання Techcrunch Майкл Арінгтон тоді пообіцяв не купувати в Amazon нічого доти, доки з магазину не зникне ця книга та подібні до неї.

 

Судячи з усього, Арінгтон – не єдиний, хто висловив таке бажання, і тепер з віртуальних полиць магазину зникають книги з подібними сценами. Деякі видання, щоправда, залишаються: ображені видаленням своїх книг письменники помічають, що в Amazon продається «Лоліта», яка не вирізняється цнотливістю опису тілесності головної героїні.

 

У минулі роки Amazon теж видаляв книги сексуальної тематики. Навесні 2009 року магазин видалив ряд книг LGBT -тематики:  зокрема «Горбату гору» і «Кімнату Джованні». Тоді Amazon пояснював подію технічною помилкою. Втім, помилку він усунув тільки після того, як обурена британська громадськість пригрозила компанії зверненням до суду.

 

Продаж книг, що містять еротичні сцени, – справа ризикована, навіть у тому випадку, коли книги давно стали класикою. Так, зокрема, при порушенні кримінальної справи проти керівництва книжкового магазину «Фаланстер» одним з приводів стала наявність в асортименті магазину книги відомого і неодноразово премійованого письменника Абеля Поссе, який працював послом Аргентини в Іспанії.

 

І вже зрозуміло, що в електронному світі цензура книг може бути навіть простішою, ніж в паперовому. У Amazon є досвід видалення цифрових книг без сліду: на вимогу правовласників книги Джорджа Оруелла не лише зникли з магазину, а й були видалені з пристроїв тих, хто їх вже купив.

 

Медіаграмотність за матеріалами  InternetUА 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду