Греко-католики образились на УНІАН?

00:00,
22 Січня 2011
1382

Греко-католики образились на УНІАН?

00:00,
22 Січня 2011
1382
Греко-католики образились на УНІАН?
«Не брати участі у святкуванні» не означає «не святкувати».

Інформаційне агентство УНІАН ввело своїх читачів в оману, розповсюдивши новину під заголовком «Архієпископ Гузар пояснив, чому УГКЦ не святкує День Соборності», посилаючись як на джерело на Департамент інформації Української греко-католицької церкви, пише «Католицький оглядач».

 

За інформацією видання, у роз’ясненні предстоятеля УГКЦ Любомира Гузара «немає жодного натяку на те, що УГКЦ не святкує День Соборності, а є лише роз’яснення, чому офіційні представники УГКЦ не візьмуть участі у святкуваннях Дня Соборності України на майданах Києва». Ще одне зауваження до УНІАН стосується титулу «архієпископ», застосованого до Гузара: «Титул “Верховний Архієпископ” означає, що даний ієрарх провадить Східну Католицьку Церкву свого права, і від Патріарха , окрім титулу, практично, нічим не відрізняється. В той же ж час титул “Архієпископ” цієї ваги в Католицькій Церкві не має. Тобто УНІАН не просто “деградував” Главу найбільшої Східної Католицької Церкви, але й саму Церкву деградував” у її статусі».

 

«Сучасні ЗМІ, як правило, є зорієнтовані на сенсацію або скандали. І саме це є причиною такого перекручення, яке собі дозволила вельми поважна агенція УНІАН. Адже якщо прочитати оригінальну інформацію про заяву глави УГКЦ, то не важко зрозуміти, що УГКЦ не відмовляється святкувати день Соборності, і, безумовно, багато її вірних візьмуть участь у святкуваннях», - коментує головний редактор журналу «Патріярхат» Анатолій Бабинський. - Про що говорить Блаженніший Любомир? Він говорить, що сьогоднішнє відзначення соборності, чи краще сказати - єдності, є дещо спрофанованим. Оскільки відбуватимуться кілька святкувань, кілька “соборностей”, кілька “єдностей”, а це не є справжньою всенародною єдністю. Оскільки святкування єдності вимагає єдиного зібрання цілої громади, а цього немає, то офіційні представники УГКЦ не будуть брати участі в жодному зі святкувань». Він також зазначив, що неправильне застосування титулів церковних ієрархів є «постійною вадою світських ЗМІ, які не усвідомлюють важливості чітко передавати церковні титули».

 

«Проблема просто в незнанні. А також у тому, що журналісти не докладають зусиль, аби перевірити цю інформацію. Зайти на офіційний сайт чи зателефонувати офіційному речнику, щоб з‘ясувати, як правильно представити церковного діяча», - каже Анатолій Бабинський.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду