І хай не постять вони, але постують

00:00,
10 Березня 2011
1826

І хай не постять вони, але постують

00:00,
10 Березня 2011
1826
І хай не постять вони, але постують
Деякі корисні самообмеження, на які мешканці соціальних мереж можуть піти у Великий піст.

У цій статті нема буквальних закликів «молитися, постувати і слухати радіо Радонєж» - але щось ви таки можете зробити для своєї душі, не вилізаючи з мережі. 

 

Сьомого березня у християн офіційно розпочався Великий піст. Через довгі вихідні цього року у багатьох старт очищувального процесу перенісся на дев’яте, тож ми ще встигаємо. Якщо ви не відчуваєте в собі особливої віри, подумайте: піст - штука модна, гарна для різноманітності і, звичайно, схуднення. Пам’ятаєте нашу статтю про інформаційне ожиріння? Отож. Якщо ж ви віруєте, сам Бог велів вам прочитати наступне.

 

Відштовхнімося від того, що піст має очистити тіло і душу, навертаючи на шлях істинний і рятуючи від гріхів. Від найгірших, семи смертних, ми і будемо рятуватися. Кожний гріх має антипод-чесноту, до якої прагнутимемо.

 

1. Гординя. Антипод - сумирність. Заради різноманітності спілкування, спробуйте деякий час не сперечатися, що краще – PC чи Mac, айфон чи смартфони на Андроїді. Ця суперечка - одвічна, як християнсько-мусульманське протистояння, як спір кавоманів із любителями чаю або ґеїв із натуралами, і він нічого вам не принесе.Кращий телефон чи комп’ютер не робить кращим вас. А що ви скажете, коли хтось вам дасть поюзати ворожий телефон, і він вам сподобається більше за ваш? До речі, айфонів уже стільки, що ґейфонами скоро почнуть називати нокії. Подумайте про це.

 

2. Жадібність - Щедрість. Валюта соцмереж - це увага користувачів. Спробуйте подивитись на своє віртуальне оточення іншими очима. Завжди є хтось, хто тягнеться до вас, коментує ваші геніальні пости, ретвітить вас і плюсує ваші фото, при цьому елементи його самовираження здаються вам банальними, нецікавими чи навіть дурнуватими. Швидше за все, є такі юзери, яких ви любите і які ставляться до вас  так само, як і ви – до своїх «тупих фанатів». Іноді дисбаланс ставлень відбувається через нестачу інформації. Зазирніть на його сторінку – можливо, ваш фан і пише примітивні коменти, але при цьому чудово фотографує, допомагає збирати гроші на притулок для котиків чи першим дізнається про новини зі світу обожнюваного вами французького кінематографу.  Можливо, і ні – але хіба ж не варто спробувати?

 

3. Хтивість - Чистота. Біблія не забороняє дивитись порно, і ми не забороняємо. Проте, знову ж, суто з міркувань різноманітності, - може, все ж насмілитесь запросити Її на побачення? Спробуйте також припинити дурити голови малознайомим дівчатам у соцмережах – вам весело, а вони потім ридають, дивляться ідіотські серіали і взагалі нещасні. До речі, ви знали, що коли натиснеш кнопку Leave на YouPorn, викидає на вікіпедію? Читайте вікіпедію, дівчата люблять розумних.

 

4. Зневіра – Віра в краще. Припиніть нити в твітері, як вам погано. Будь ласка, будь ласка, будь ласка! (Послухайте пісню, до речі). Якщо вже дуже хочеться понити, спробуйте зробити це цікаво. Нема літературного таланту для опису глибин мазохізму? Самоіронія вас врятує. Не вистачає сил для самоіронії? Принаймні опишіть конкретну проблему і попросіть допомоги – багато людей ненавидять безпредметне ниття, але обожнюють вирішувати чужі проблеми.

 

5. Зажерливість - Поміркованість. Звичайно, ми не закликаємо вас два місяці не їсти гамбургери у МакДональдсі. Ми розуміємо, що це занадто. Але є зажерливість не фізична, а така, що прямо пов’язана з мережею. Зізнайтеся, ви любите накачати стільки фільмів, ніби завтра закінчиться інтернет, від чого ваш комп’ютер стогне і гальмує, не в змозі скористатися кеш-памяттю? Спробуйте не піддаватися бісу зажерливості і протягом цих двох місяців скачуйте лише те, що ви реально в змозі спожити. Ні, звичайно, колись ви подивитеся ці 43 серії «Дискавері. Гігантських споруди»! Ми не закликаємо вас видаляти їх з ноутбука. Але спробуйте цей потенційно захопливий цикл «12 годин з життя пінгвіна» занести не в Utorrent, а у закладки. Два місяці пінгвін вас точно почекає, не хвилюйтесь.

 

6. Лінощі - Працелюбство. Та ні, ми розуміємо, що витрачати трафік роботодавця на соцмережі – це святе, без якого офісний планктон в’яне і гине. Але можна принаймні намагатися контролювати себе і не тупити по дві години у ютьюб, куди ви зайшли випадково. Якщо ви все вже зробили по роботі і є вільний офісний час, придумайте свій проект, як, наприклад, Цукерберг позвонит– це принаймні щось корисне.

 

«Медіаграмотність» дякує Social Times за натхнення  

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
news.cnet.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду