ms.detector.media
Юлія Поліковська
20.03.2024 17:45
AIN.ua: Телевізори G-Plus популяризують серед українців доступ до піратського контенту
AIN.ua: Телевізори G-Plus популяризують серед українців доступ до піратського контенту
У споживчому позиціонуванні телевізорів G-Plus найяскравішою «перевагою» є можливість безоплатно дивитися фільми «онлайн без реєстрації».

В Україні через онлайн-маркети продають телевізори бренду G-Plus, у споживчому позиціонуванні яких найяскравішою «перевагою» є можливість безоплатно дивитися фільми «онлайн без реєстрації», при цьому пропонуються онлайн-кінотеатри HDRezka, KinoGo та Filmix, які вже потрапили в коло уваги українського регулятора. Про це йдеться в розслідуванні журналістів видання AIN.ua та OSINT-агенції Molfar.

«Майже на всіх світлинах продукту на екрані брендового телевізора зображений піратський онлайн-кінотеатр HDRezka, який потенційно пов’язаний з росією. Побачити на екрані телевізора можна й інші піратські кінотеатри — KinoGo й Filmix, які Нацрада заборонила в Україні з 9 листопада 2023 року», — йдеться в публікації AIN.ua.

На сайті бренду G-Plus було зазначено, що телевізори можна придбати в онлайн-магазинах «Цитрус», Stylus та Y.ua.

Під час журналістського розслідування кореспонденти видання звернулися по коментар до «Цитруса», проте на час виходу публікації його не отримали. При цьому журналісти помітили, що після їхнього запиту спершу онлайн-маркет видалив опис згадуваних телевізорів, а потім узагалі прибрав їх з продажу. На сайті G-Plus згадуваний маркет зник з переліку дистрибʼюторів.

Спілкування з іншими дистрибʼюторами також наразі не дало результатів.

Також AIN.ua звернулося по коментар до представників бренду G-Plus. PR-менеджер компанії в месенджері «Телеграм» повідомив, що «бренд G-Plus належить "гонконзькій компанії", яка виробляє телевізори на власному виробництві в Китаї, а в Україну їх імпортують з "повним дотриманням норм митного та податкового законодавства"».

«Провівши власне OSINT-розслідування на запит AIN.ua, агенція Molfar з’ясувала, що G-Plus, ймовірно, закупає OEM-телевізори на операційній системі Android з Китаю та встановлює піратський софт інших розробників. OEM (original equipment manufacturer) — це компанія, яка виробляє деталі та обладнання, які можуть бути продані іншою компанією під своєю торговою маркою. G-Plus мають модельний ряд діагоналями від 24 см до 65 см та ціну від 9 000 до 38 000 грн», — ідеться в публікації.

Піар-менеджер компанії під час спілкування в телеграмі запевняв журналістів, що на телевізорах немає піратських вбудованих програм. Однак на рекламних відео та скриншотах легко фіксується логотип G-Plus.

Журналісти з'ясували, що програмне забезпечення для телевізорів G-Plus справді передбачає можливість встановлювати сторонні застосунки. При цьому «ні виробник, ні продавець не несуть відповідальність за подальші дії споживача». На телевізорі є «спеціальний спойлер», де йдеться про відповідальність за нелегальний перегляд фільмів та серіалів.

Відповідаючи на запитання AIN.ua, представники G-Plus дали зрозуміти, що знають про заборону Нацради (від 9 листопада 2023 року. — Ред.) щодо трьох онлайн-кінотеатрів, але все одно «рекламують» їх на зображеннях телевізора. Також менеджер спростував формулювання «онлайн-кінотеатри, які порушують авторські права», бо це, за його словами, ніким не встановлено: ні судом, ні «компетентним органом».

Фото: ілюстративне / AIN.ua

ms.detector.media