ms.detector.media
Юлія Лавришин
16.03.2024 22:24
Україна хоче зареєструвати в ЄС торгову марку «Русскій воєнний корабль, іді…!», але поки безуспішно
Україна хоче зареєструвати в ЄС торгову марку «Русскій воєнний корабль, іді…!», але поки безуспішно
Європейська агенція з інтелектуальної власності відхилила заявку, але адвокати ДПСУ наполегливі.

Юристи, що представляють інтереси Держприкордонслужби України, звернулися до Європейської агенції з інтелектуальної власності (EUIPO) з проханням зареєструвати фразу українського прикордонника з острова Зміїний «Русскій воєнний корабль, іді…!» як торгову марку. Наразі безуспішно. Про це повідомило видання Politico.

За інформацією Politico, ще у березні 2022 року цю заявку юристи подали від імені українського прикордонника зі згоди його родини, і в ній просили зареєструвати торгову марку на його ім’я.

«Ми вважаємо, що авторство такої торгової марки має належати державі Україна… як підтвердження рішучості й непереможності українських прикордонників… Потрібно віддати належне захисникові, який цим своїм вчинком, рішучою демонстрацією непохитності надихнув українців і світову спільноту», — цитує Politico речника ДПСУ Андрія Демченка. 

На думку юристів, цей крок допоможе уникнути спроб сторонніх осіб привласнити легендарну фразу та заробляти на ній. Адже не секрет, що різноманітні товари з цією фразою широко продаються по всьому світу різними виробниками.

«На ринку є дуже погані гравці, а Україна нічого не може з цим вдіяти»,  — цитує видання одного з юристів Андрія Буковника. 

Проте посадовці EUIPO вважають, що фраза не відповідає всім критеріям, необхідним для того, щоб стати торговою маркою. У 2022 році Агенція відповіла, що гасло суперечить усталеним моральним принципам, та засудила намір отримувати фінансовий прибуток з того, що «є трагічною подією».

Однак юристи, які представляють інтереси прикордонників, не згідні з цим аргументом та навіть вважають образливою думку про те, ніби прикордонник вирішив «наживатися на війні», адже цю фразу він сказав в умовах прямої загрози для життя, а під час подачі заявки був у полоні.

Тому запит подали повторно і вже від імені ДПСУ, щоб тепер агенція не могла звинувачувати прикордонника в бажанні наживи. Проте у грудні 2022 року його також відхилили. Відмову мотивували тим, що фразі є нецензурна лексика, яка, на думку посадовців EUIPO, баналізує події війни. Під кінець 2023 року юристи ДПСУ програли ще й апеляцію.

Нагадаємо, ця фраза, вимовлена у перший день російського вторгнення прикордонником з острова Зміїний, стала легендарною. Зокрема «Укрпошта» у 2022 році випустила відповідну поштову марку, яка згодом отримала найвищу нагороду міжнародної філателістичної мистецької премії, відомої як «філателістичний Оскар».

ms.detector.media