ms.detector.media
Олена Ярема
«MediaSapiens»
05.03.2024 21:05
Студентів технічних та військових вишів Росії системно навчають хакерства
Студентів технічних та військових вишів Росії системно навчають хакерства
Під час навчання студентів, зокрема, залучають до створення програмних засобів, вивчення систем логістики, енергетики та водопостачання різних країн, у тому числі й України.

Росія розвиває й масштабує цілу систему кіберагресії на національному рівні. До неї залучають студентів російських технічних та військових вишів. Про це повідомив керівник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв’ю для Forbes, передає «Європейська правда». 

За інформацією Вітюка, в розпорядженні СБУ є документи, які свідчать про запровадження в РФ цілої системи масштабування кіберагресії на національному рівні. Ця система існує щонайменше з 2016 року. У межах державної ініціативи офіцери-резервісти ГРУ й ФСБ навчають студентів кібернаступальних дій у відповідних технічних чи військових вишах. Після навчання здібних студентів можуть брати на роботу в урядові розвідувальні органи чи до спецслужб. 

Російських студентів під час навчання, зокрема, залучають до створення програмних засобів, вивчення систем логістики, енергетики та водопостачання різних країн, у тому числі, й України. 

«У жодній іншій країні світу немає такого, щоб людей системно вчили бути хакерами. Росія почала з вишів, із часом дійде й до шкіл», — каже Ілля Вітюк. 

Керівник департаменту кібербезпеки повідомив, що інвестиції в російські кібератаки сягають мільярдів рублів. І сума продовжує зростати. 

За його словами, за останні два роки повномасштабної війни СБУ вдалося зафіксувати та відбити 9 тисяч кібератак — по 4,5 тисяч за кожен рік відповідно. 

Нагадаємо, нещодавно Microsoft та OpenAI заблокували п'ять провладних хакерських груп, які використовували інструменти ШІ у зловмисних цілях. Хакери, підтримувані урядами Росії, Ірану, Північної Кореї та Китаю, почали використовувати інструменти штучного інтелекту компаній Microsoft та OpenAI для вдосконалення своїх зловмисних дій.

Раніше Федеральне бюро розслідувань США з партнерами провели спецоперацію, в результаті якої зруйнували мережу з понад тисячі зламаних роутерів, яку використовували хакери російської розвідки для кібершпигунства.

Фото: gettyimages

ms.detector.media