ms.detector.media
Юлія Поліковська
07.02.2024 09:50
Децентралізована соцмережа Bluesky стала загальнодоступною
Децентралізована соцмережа Bluesky стала загальнодоступною
У новій соцмережі на сьогодні — понад 3 млн користувачів.

Соціальна мережа Bluesky відкрила доступ для всіх користувачів, відмовившись від системи долучення за запрошенням, яка діяла впродовж минулого року. Про це повідомив Bloomberg.

Раніше у Bluesky можна було долучитися лише за допомогою коду запрошення, щоб технологія, яка підтримує мережу, могла впоратися з трафіком. Соцмережа зараз налічує 3 млн користувачів.

Ключовою особливістю соцмережі є те, що вона заснована на відкритому протоколі Authenticated Transport Protocol (AT), що забезпечує її децентралізацію. Оскільки код повністю відкритий, люди мають більше прозорої інформації про її розробку та функціонування. Очікується, що в подальшому це дасть усім користувачам змогу «створювати власні версії Bluesky» зі своїми правилами й алгоритмами, переходити між мережами і зберігати підписників.

За інформацією гендиректора соцмережі Джея Грабера, в лютому Bluesky переключиться на протокол AT для сторонніх розробників, і всі охочі зможуть налаштовувати застосунок під свої потреби.

Надалі розробники соцмережі хочуть налагодити монетизацію. Сервіс уже доступний для Android та iOS.

Нагадаємо, у грудні 2023 року децентралізована соціальна мережа Bluesky дозволила користувачам переглядати дописи на своїй платформі без входу в систему.

Фото: Bluesky / Getty Images

ms.detector.media