ms.detector.media
Ольга Чорна
«MediaSapiens»
01.12.2023 20:29
Meta заблокувала китайську ботоферму, яка розповсюджувала фейки про Україну
Meta заблокувала китайську ботоферму, яка розповсюджувала фейки про Україну
Мережу складали понад 4700 облікових записів, які використовували зображення профілів та імена, скопійовані в інших користувачів у всьому світі.

Компанія Meta видалила мережу фейкових акаунтів, що базувалися в Китаї. Їхні власники видавали себе за американців і поширювали брехню про США, Китай та війну Росії проти України. Про це повідомляє BBC.

З фейкових акаунтів боти обговорювали питання абортів, культурної війни та допомоги США Україні.

Meta не встановила прямого зв'язку між цими профілями та офіційними особами Китаю. Але в компанії зазначають, що кількість таких мереж зросла напередодні виборів у США, які мають відбутися у 2024 році. 

За словами компанії, Китай наразі є третім за величиною географічним джерелом таких мереж після Росії та Ірану.

Мережа, що базувалась у Китаї, включала понад 4700 облікових записів і використовувала зображення профілів та імена, скопійовані в інших користувачів у всьому світі. Акаунти ділилися публікаціями одне одного і лайкали їх, а частина контенту, схоже, була взята безпосередньо із соцмережі X.

Meta заявила, що також були виявлені дві менші мережі. Одна з них базувалася в Китаї і була зосереджена на Індії та Тибеті. Інша — в Росії, а її фокус уваги — вторгнення РФ в Україну, повідомлення про яке публікувались переважно англійською мовою і просувались через телеграм-канали. 

Російські мережі, на яких Meta зосередила увагу після виборів президента США у 2016 році, дедалі більше уваги приділяють війні в Україні та намагаються підірвати міжнародну підтримку Києва, йдеться в матеріалі BBC.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що в Росії оголосили в розшук прессекретаря компанії Meta.

Також ми писали про те, що за час широкомасштабного вторгнення СБУ ліквідувала 76 ботоферм загальним «обсягом» три мільйони акаунтів.

Фото: «Опора»

ms.detector.media