ms.detector.media
Юлія Поліковська
04.07.2023 18:23
Google заявив право на всі відкриті дані для навчання ШІ
Google заявив право на всі відкриті дані для навчання ШІ
Корпорація оновила політику конфіденційності для розширення можливостей своїх ШІ-продуктів.

Компанія Google заявила, що використовуватиме всю «загальнодоступну» інформацію, поширену в інтернеті, для створення своїх інструментів штучного інтелекту. Про це йдеться в оновленій політиці конфіденційності корпорації.

В оновленій політиці зазначено: «Google використовує інформацію для поліпшення послуг і розробки нових продуктів, функцій і технологій, які приносять користь нашим користувачам і громадськості. Наприклад, ми використовуємо загальнодоступну інформацію для навчання моделей штучного інтелекту Google і створення таких продуктів і функцій, як Google Translate, Bard і можливості хмарного штучного інтелекту».

У попередній редакції документа компанія заявляла, що використовуватиме дані для «мовних моделей», тепер же йдеться про «моделі ШІ». При цьому перелік продуктів розширився: окрім Google Translate додалися Bard та Cloud AI.

Ця зміна в політиці є відхиленням від норми, оскільки політика конфіденційності зазвичай описує, як компанія використовує інформацію, розміщену користувачами на її власних сервісах. У цьому випадку Google, схоже, претендує на право використовувати дані з будь-якої частини загальнодоступної мережі для розробки ШІ, розглядаючи весь інтернет як ресурс для своїх ШІ-проєктів, зазначено у публікації Gizmodo.

Іншими словами, все, що користувачі коли-небудь розміщували у загальнодоступних інтернет-сервісах, чи то на сайтах відгуків, чи на сторінках у соціальних мережах, теоретично може стати основою для навчання систем ШІ. Поки що не зовсім зрозуміло, чи це є законним.

Проте сам факт оновлення політики конфіденційності Google у такий спосіб підкреслює необхідність нового розуміння того, що означає публікувати щось в інтернеті в епоху штучного інтелекту. Йдеться вже не лише про те, хто може побачити інформацію, а й про те, як вона може бути використана.

Нагадаємо, 14 червня у Європарламенті схвалили остаточний варіант законопроєкту про регулювання штучного інтелекту. Далі його мають узгодити з усіма країнами-членами Євросоюзу.

Фото: Medpagetoday

ms.detector.media