ms.detector.media
Юлія Поліковська
22.06.2023 15:15
Держспецзв’язку повідомило про зміну акцентів кібератак російських хакерів
Держспецзв’язку повідомило про зміну акцентів кібератак російських хакерів
Зараз зловмисники намагаються шпигувати та викрадати дані громадян України.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України помітила зміну спрямованості кібератак, які здійснюють російські хакери. Про це розповів речник служби Володимир Кондрашов на брифінгу в Military Media Center.

«На початку повномасштабного вторгнення активність російських хакерів була спрямована на операції впливу та знищення критичної ІТ-інфраструктури, що відрізняло нашу країну від інших. Сьогодні стратегія російських хакерів змістилася в бік шпигунства та крадіжки даних», — повідомив він.

Речник Держспецзв’язку повідомив, що кіберзлочинці РФ намагаються знайти шляхи для кібератак через постачальників та партнерів державних органів та об’єктів критичної інфраструктури.

Хакерські групи, якими керує розвідка Росії, також проводять масові кампанії, спрямовані на збір персональних даних українців. Одна з таких кампаній була націлена на користувачів поштового сервісу UKR.NET.

Росіяни використовували фішинг для незаконного доступу до електронної пошти. Також серйозним ризиком є так звані тихі атаки, або шпигунство. Зокрема, для угруповання InvisiMole, яке пов’язують зі службою зовнішньої розвідки ворога, основною ціллю є високопоставлені особи, дипломати та інші експерти, які мають доступ до конфіденційної інформації.

За час повномасштабної агресії Росії проти України урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події CERT-UA зафіксувала і в ручному режимі опрацювала понад 3 тисячі кібератак та кіберінцидентів, з них 800 — з початку цього року, повідомив Володимир Кондрашов.

Нагадаємо, за даними Держспецзв’язку, російські хакери близько року шпигували за редакторами українських медіа.

Фото: Military Media Center

ms.detector.media