ms.detector.media
Юлія Поліковська
15.06.2023 18:03
До американського конгресу подали законопроєкт про безпеку експорту даних зі США
До американського конгресу подали законопроєкт про безпеку експорту даних зі США
Законопроєкт, серед іншого, врегульовує виклики, пов’язані з використанням TikTok без його заборони.

В американському конгресі зареєстрували законопроєкт, відповідно до якого експорт даних зі США має здійснюватися за такими ж ліцензійними вимогами, як і продаж військових та новітніх технологій. Дія проєкту, поданого групою сенаторів на чолі з демократом від Орегона Роном Вайденом і республіканкою від штату Вайомінг Синтією Ламміс, охоплює тисячі компаній, які покладаються на регулярну передачу даних зі Сполучених Штатів в інші юрисдикції, включаючи брокерів даних і компанії соціальних мереж, повідомило CNN.

«Великі масиви конфіденційної інформації американців — усе: від того, куди ми йдемо, що ми купуємо та які медичні послуги ми отримуємо, — продаються покупцям у Китаї, Росії та майже всім, хто має кредитну картку, — йдеться у заяві Вайдена. — Наш двопартійний законопроєкт закриє передачу даних недружнім країнам, заборонить TikTok надсилати особисту інформацію американців до Китаю та дозволить країнам із сильним захистом конфіденційності зміцнювати свої відносини».

У законопроєкті про захист даних американців від іноземного спостереження TikTok не вказується. Натомість він вимагає від міністерства торгівлі вести списки країн, які вважаються такими, що заслуговують на довіру у справі отримання даних зі США, і списки країн, які не заслуговують на таку довіру.

«Компанії, які прагнуть передати особисту інформацію американців до країн, які не входять до списку надійних, повинні будуть звертатися по ліцензію. Пересилання в країни зі списку ненадійних будуть автоматично заборонені, якщо компанії не зможуть довести, що в них є вагома причина для пересилання», — повідомило CNN, посилаючись на копію законопроєкту.

Чинники, які міністерство торгівлі має враховувати під час створення згадуваних списків, включають те, чи має певна країна достатньо власних гарантій конфіденційності, відображених у її законодавстві, щоб запобігти передачі конфіденційних даних США в одну з ненадійних країн. Іншим чииником пропонують визначити те, чи брала участь країна у «ворожих операціях зовнішньої розвідки, включаючи інформаційні операції, проти Сполучених Штатів».

Міністерство торгівлі також буде уповноважене визначати конкретні типи інформації, на які поширюватимуться ліцензійні вимоги, виходячи з їхньої конфіденційності, а також скільки інформації компанія може передати в несхвалену країну, перш ніж знадобиться ліцензія.

Як відомо, в американському Конгресі розглядається законопроєкт про заборону застосунку TikTok китайської компанії ByteDance у США.

Окрім того, застосунок заборонили на рівні штату в Монтані з 2024 року. Компанія оскаржила цю заборону.

Фото: Getty Images

ms.detector.media