ms.detector.media
Юлія Поліковська
08.06.2023 10:00
Twitter обмежує акаунти українців, які розповідають про підрив росіянами Каховської ГЕС
Twitter обмежує акаунти українців, які розповідають про підрив росіянами Каховської ГЕС
Такі дописи стали невидимими для іноземної аудиторії, в Україні вони відображаються.

Низка українських користувачів твіттеру, які напередодні публікували дописи про підрив Каховської ГЕС російськими військовими, зазнали тіньового бану. Їхні акаунти перестали відображатися в результатах пошуку, коли користувачі шукали з профілів з англомовними налаштуваннями.

Серед тих, хто потрапив під санкції соціальної мережі, — як зіркові акаунти з тисячами підписників (як у співачки Джамали), так і облікові записи звичайних користувачів, які мають менше ста слідкувачів.

Твіттер відправив в "пошуковий бан" купу українців, волонтерів та проукраїнських активістів - їхні профілі та твіти приховано з пошуку.

Серед тих, хто потрапив під пошуковий бан: @krides, @yo_syp, @taranenko, @BohuslavskaKate, @hergravce, @krapkakomamusic, @StasShostak,…

— ???????? Пан Ґік ???? (@zloygik) June 7, 2023

Як з’ясував український волонтер з ніком Бімстер, ці акаунти стали прихованими тільки для закордонної аудиторії. В Україні вони відображаються в пошуку.

Twitter is silencing Ukrainian voices in the middle of genocide, this is a disgrace. Even my personal account (not influential in any way) has a search suggestion ban. And I’m writing this tweet during the air raid alarm https://t.co/JOUNQqlezY pic.twitter.com/fNw0V9Hhzj

— observant lizard (@Liossie) June 7, 2023

Він також дослідив, що частина облікових записів українців, які ділилися дописами про підрив Каховської ГЕС російськими військовими та робили заклики про реакцію та допомогу до міжнародних організацій, отримали у твіттері тег «sensitive content» («чутливий контент»), який прихований у налаштуваннях і має статус «за замовчуванням».

УВАГА! УВАГА! АПДЕЙТ Я ЗНАЙШОВ ПРИЧИНУ! Тві пішов по шляху інсти. Тепер деякі (всі блять хто говорить про війну) акаунти мають тег "сенсетів контент", який по замовчанню схований в налаштуваннях. Якщо я не помиляюсь, при реєстрації акаунту, цей вміст схований. Тож вас зможе… pic.twitter.com/yYzTda9iOK

— Бімстер (@eto_bim) June 7, 2023

У Twitter поки ніяк не коментували, що відбувається з обліковими записами українських користувачів, які повідомляють світові про російський екоцид на Херсонщині.

Як відомо, власник соцмережі Ілон Маск опублікував посилання на перший випуск відеоблогу колишнього ведучого Fox News Такера Карлсона, який у відео назвав Україну можливою винуватицею підриву Каховської ГЕС.

Нагадаємо, у квітні, після оприлюднення частини вихідного коду алгоритму рекомендацій y твіттері, кілька активних користувачів заявили про те, що публікації, пов’язані із ситуацією в Україні, маркуються на пониження видимості та охоплення.

Фото: Мост / фейсбук

ms.detector.media