ms.detector.media
Марина Баранівська
26.05.2023 17:04
Україна посилюватиме цифрову співпрацю з компанією-партнером Пентагону
Україна посилюватиме цифрову співпрацю з компанією-партнером Пентагону
Американську компанію Palantir вважають світовим лідером із розробки програмного забезпечення для аналізу даних.

Уряд України підписав меморандум про посилення цифрової співпраці з американською компанією Palantir. Про це пише «Ліга.Tech» із посиланням на повідомлення в телеграм-каналі віцепрем'єр-міністра з інновацій, міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

За словами урядовця, Palantir — світовий лідер з розробки програмного забезпечення для аналізу даних. Основні замовники продуктів компанії — спецслужби, інвестиційні банки, приватні інвестиційні фонди тощо. Зокрема, з нею співпрацює Міноборони США, і вже зараз Palantir допомагає українським військовим на фронті.

«Окрім військової допомоги, продукти Palantir дозволяють документувати воєнні злочини РФ. Відкриваємо новий напрям — Palantir допомагатиме Україні оптимізувати відбудову, зокрема оцінювати пошкодження будівель та інфраструктури. Адже якісні й актуальні дані — основа для прозорості відновлення й ефективного використання коштів міжнародних партнерів», — зазначив Федоров.

Міністр також подякував CEO компанії Алексу Карпу за підтримку. «Саме він першим із гендиректорів великих західних корпорацій відгукнувся на наше запрошення приїхати в Україну в червні 2022 року та зустрівся з Президентом Володимиром Зеленським», — уточнив урядовець.

На цей момент співпраця з Palantir триває в різних напрямах: оборона, відбудова, воєнні злочини, санкційні списки.

Нагадаємо, раніше Media Sapiens писав про те, що Міністерство цифрової трансформації України веде переговори із корпорацією Microsoft щодо інтеграції штучного інтелекту в «Дію». 

У лютому 2023 року бот ChatGPT став доступним в Україні. Михайло Федоров зазначив, що програма не працюватиме лише на тимчасово окупованих Росією територіях. Такі обмеження запровадили для того, щоб ворог не використовував чат для антиукраїнської пропаганди.

Міністерство цифрової трансформації планує долучитися до проведення перепису населення після війни та залучити інформацію з реєстрів для спрощення процедури.

Фото: Михайло Федоров / телеграм

ms.detector.media