ms.detector.media
Юлія Лавришин
25.05.2023 11:11
В Росії «Вікіпедія» звільнила директора за таємну підготовку російського аналога енциклопедії
В Росії «Вікіпедія» звільнила директора за таємну підготовку російського аналога енциклопедії
Аналогічна енциклопедія буде повністю цензурованою.

«Вікіпедія» звільнила директора російської юрособи «ВікіМедіа» Володимира Медейка. Його також виключили з переліку членів партнерства і безстроково заблокували в самій «Вікіпедії». У зв’язку з тим, що він таємно готував російський аналог інтернет-енциклопедії під назвою «Рувікі». Про це повідомили на сайті Wikimedia.ru.

«НП "Вікімедіа РУ" офіційно заявляє, що Медейко готував свій проєкт спільно з Дмитром Рожковим, також членом партнерства, без відома інших колег із партнерства. Новина стала для партнерів неприємним сюрпризом. Зайнятість Медейка в новому проєкті є конфліктом інтересів, це помітно позначилося на "Вікімедіа РУ"», — йдеться у повідомленні.

За інформацією The Insider, раніше про можливе звільнення Медейка повідомляв виконавчий директор «Вікімедіа РУ» Станіслав Козловський. Він розповів, що новина про підготовку «Рувікі» стала для нього несподіванкою.

«Будь-яка людина може робити свої проєкти, це нікому не заборонено, будь-хто може брати контент "Вікіпедії" і його використовувати, це абсолютно нормально. Ненормально використовувати для цього повноваження директора "Вікімедіа РУ" і кілька років цим займатися абсолютно таємно. На мій погляд, це не дуже красиво», — сказав Козловський.

Відомо також, що над російським аналогом «Вікіпедії» працював ще один співробітник компанії, але імені його не зазначають.

Про створення російського аналога «Вікіпедії» у своєму телеграм-каналі написав депутат Держдуми Антон Горєлкін. Він повідомив, що «Рувікі» розміщуватиметься на російських серверах, керуватиметься російською юрособою та дотримуватиметься законодавства РФ, тобто цензури.

«Із Володимиром Медейком, який рулив НП "Вікімедіа РУ", а тепер пересів у крісло керівника АНО "Інтернет-енциклопедія Рувікі", ми багато сперечалися... Нам доведеться оцінити, як команда "Рувікі" впорається з очищенням вікіпедійного контенту від фейків та відвертої брехні і які джерела для цього використовуватиме», — ідеться в дописі.

Нагадаємо, російська влада неодноразово висловлювала претензії до контенту «Вікіпедії». Зокрема, торік у листопаді Таганський районний суд Москви оштрафував на два мільйони рублів (понад 32,5 тисячі доларів) фонд Wikimedia Foundation за відмову видалити з «Вікіпедії» дві статті про російське вторгнення в Україну.

ms.detector.media